Na het overlijden van de Nigeriaanse muzikant/politiek agitator Fela Anikulapo Kuti, kortweg Fela Kuti, in 1996 dreigde zijn afrobeat een museaal genre te worden, maar het tegendeel geschiedde. Tegenwoordig is afrobeat hipper en populairder dan ooit en overal ter wereld spelen jonge muzikanten in de geest van The Black President, zoals Kuti liefkozend genoemd werd. Uit de Braziliaanse metropool São Paulo komt Bixiga 70, een uitermate swingende 10-mans formatie die zich laat inspireren door Nigeriaanse afrobeat maar ook muziek uit Guinee, Senegal en Ghana gretig omarmt. Begin februari komt Bixiga 70 voor drie concerten naar ons land.
door Bas Springer
Afrobeat werd eind jaren zestig ontwikkeld door zanger/saxofonist/bandleider Fela Kuti en diens toenmalige drummer Tony Allen, doordat zij lokale Yorubaritmes mengden met funk, soul en jazz. Fela Kuti bedacht het muzikale concept en de term ‘afrobeat’ terwijl meesterdrummer Tony Allen het specifieke ritme introduceerde. De kruisbestuiving van Afrikaanse harmonieën en ritmes met Ghanese highlife, free jazz, soul en funk resulteerde in uiterst broeierige dansmuziek, die je haast ongemerkt in een heerlijke trance bracht. Kenmerkend waren de big bands met uitgebreide blazerssectie, polyritmische percussie, repetitieve patronen en sensuele danseressen. Concerten van Fela Kuti en zijn begeleidingsbands The Africa 70 en later Egypt 80 duurden meestal urenlang, in Kuti’s eigen club The Afro Shrine in Lagos zelfs de hele nacht.
Fela’s erfenis
Was afrobeat in de jaren zeventig en tachtig nog voorbehouden aan Nigeriaanse muzikanten, tegenwoordig vind je over de hele wereld groepen die schatplichtig zijn aan Fela Kuti, zoals Antibalas en The Budos Band (Verenigde Staten,) Souljazz Orchestra ( Canada), Kalakuta (Engeland), Kingdom Afrocks (Japan) en uiteraard Jungle By Night uit Amsterdam. Ook Fela’s zonen Sean en Femi – ieder met hun eigen orkest – ontfermen zich over de muzikale erfenis van hun vader.
Bixiga 70
Vergeleken met de ellenlange nummers van Fela Kuti, die soms drie kwartier in beslag namen, klinkt de afrobeat van de huidige generatie een stuk puntiger en dansbaarder. Een goed voorbeeld hiervan is de in 2010 opgerichte Braziliaanse groep Bixiga 70, die zijn naam ontleent aan de multiculturele wijk Bixiga in São Paulo. De tienkoppige formatie laat zich inspireren door een veelheid aan stijlen. Naast afrobeat, malinké uit Guinee-Conakry en Senegalese sabar omarmt Bixiga 70 ook ethiojazz, Ghanese highlife, reggae, cumbia en diverse Braziliaanse ritmes zoals samba.
Dampende mix van stijlen
In deze mix is bovendien plaats voor jazz, soul en funk. Op hun volledig instrumentale derde album – simpelweg III getiteld – leggen vijf moddervette blazers en een ijzersterke ritmesectie de basis voor een dampende mix van stijlen. Werd Kuti’s afrobeat gekruid met militante teksten, Bixiga 70 doet het zonder woorden, maar dat maakt deze swingende Afro-Braziliaanse smeltpot er niet minder krachtig om. Mixed recensent Pieter Franssen roemde in zijn recensie de 'vet riffende blazerssectie met hoofdrollen voor tenor- en baritonsax, die zich ook laat verleiden tot kunstjes op de fluit'. Ook noemt hij het album 'een spannend afrobrazil-feestje met heel wat onverwachte wendingen'.
Bixiga 70 speelde al samen met Tony Allen, Seun Kuti & Egypt 80 en Antibalas Afrobeat Orchestra en transformeerde het terrein van het Deense Roskilde festival tot een dampende dansvloer.
Speellijst:
4 februari - Vera, Groningen,
5 februari - Paradiso Noord, Amsterdam
6 februari - Rasa, Utrecht