het boek
Sranan Gowtu - Surinaams Goud Herwaardering Surinaamse muziek in volle gang zondag 3 januari, 2016

Onder de naam ‘Surinaams Goud’ brengt showcasefestival Noorderslag op 16 januari een fraaie hommage aan de Surinaamse muziek. Tijdens deze revue in de Grote Zaal van de Groninger Oosterpoort zal een keur aan Surinaamse artiesten optreden, onder wie Kenny B, Edgar ‘Trafassi’ Burgos, Ronnie Flex, Oscar Harris en Sabrina Starke. Deze show past in de recente herwaardering van de Surinaamse muziek, waarvoor het label Top Notch de aanzet gegeven heeft. Naast een cd-serie met Surinaamse artiesten bracht dit label onlangs het boek Sranan Gowtu (‘Surinaams Goud’) uit, dat de geschiedenis van de Surinaamse muziek behandelt.


door Bas Springer

Surinaamse muziek wordt in ons land nog altijd geassocieerd met Trafassi’s Wasmasjien en meer recentelijk met Tuintje in Mijn Hart van Damaru en Parijs van Kenny B. Dat Suriname een rijke muziekhistorie kent met een uniek karakter, is veel minder bekend. Legendarische Surinaamse artiesten zoals saxofonist Kid Dynamite en zanger Big Jones zijn buiten Surinaamse kringen in ons land nagenoeg onbekend. Dat de laatste jaren sprake is van een heuse herwaardering van Surinaamse muziek blijkt onder meer uit een studie van de prestigieuze Harvard universiteit die stelt: ‘Onder invloed van muzikale stromingen uit Afrika, India, Java en China en anderzijds Nederland, Latijns-Amerika, het Caraïbisch gebied en Noord-Amerika is een genre ontstaan dat wordt beschouwd als best kept secret in musical history.’

Top Notch
Het Nederlandse label Top Notch heeft de laatste jaren een belangrijke bijdrage geleverd aan de revaluatie van Surinaamse muziek. De in 1995 door Kees de Koning opgerichte platenmaatschappij werd vooral bekend door zijn uitgaven met nederhop, maar geeft tegenwoordig diverse soorten muziek uit. Sinds 2013 brengt Top Notch in de serie Sranan Gowtu cd’s uit van beroemde Surinaamse artiesten. De eerste cd in deze reeks was Sranan Gowtu, een swingende compilatie met Surinaamse liedjes uit zes verschillende decennia, van creoolse muziek, calypso, kaseko, wintiliedjes, salsa, soca, dancehall tot de hit Wasmasjien van Trafassi. Inmiddels is het beste werk van artiesten als Max Woiski sr., Lieve Hugo, Trafassi, Max Nijman, Papa Touwtjie, Max Woiski jr., Kid Dynamite, Aptijt en Papa Touwtjie opnieuw uitgebracht. Tot voor kort waren cd’s van deze artiesten nauwelijks nog in platenzaken te vinden, maar dankzij Top Notch krijgt de Surinaamse muziek dan eindelijk de erkenning die het verdient.
In 2014 bracht Top Notch ook de cd Lobi Da Basi van rapper Typhoon uit. Die sloeg niet alleen aan bij hiphopliefhebbers, maar ook bij een breed publiek.

Project
De reikwijdte van het Sranan Gowtu project is velen malen groter geworden door de samenwerking met het Surinaamse frisdrankmerk Fernandes. Gezichten van Surinaamse muzikanten sieren negen miljoen blikjes en flesjes Fernandes. Ook is het project door remixen, videoclips, een muzikale reis en allerlei evenementen (Kwakoe, North Sea Jazz en binnenkort dus Noorderslag) enorm gegroeid.

Boek Sranan Gowtu
Eind november 2015 bracht Top Notch in samenwerking met uitgeverij Nijgh & Van Ditmar het boek Sranan Gowtu van auteur Diederik Samwel uit. Deze fraai geïllustreerde uitgave behandelt aan de hand van interviews, profielen en anekdotes de carrières van Surinaamse muzikanten die aan beide zijden van de oceaan succesvol waren, zoals Kid Dynamite, de beide Woiski's, Max Nijman, Lieve Hugo, Oscar Harris en Kenny B. Typerende Surinaamse muziekstijlen zoals kaseko en kawina worden uitgebreid beschreven en zijn geïllustreerd met 100 afbeeldingen van Surinaamse albums.

Noorderslag
De presentatie van een verzameling Surinaamse artiesten op Noorderslag mag een unicum heten, want nooit eerder werd op dit festival aandacht besteed aan Surinaamse muziek, behalve dan in 2015, toen rapper Typhoon optrad. De line-up van Surinaams Goud op Noorderslag omvat vooralsnog de volgende namen: Patrick Tevreden, Edgar Burgos, Oscar Harris, Kenny B, Sabrina Starke, Isaac Menso, Ronnie Flex, Gallow Street, Keizer, SBMG, Bokoesam, Trafassi (band) en Jeffrey Spalburg.

Om het beeld van de herwaardering van de Surinaamse muziek compleet te maken geeft de legendarische crooner Oscar Harris met The Twinkle Stars op 16 februari een concert in De Melkweg in Amsterdam, als opmaat voor een reünietournee. Oscar Harris scoorde in de jaren zeventig en tachtig diverse grote hits in ons land, waaronder Try A Little Love, T.O.P., Soldiers Prayer en A Song For The Children.

Concerten
16 januari: Surinaams Goud (Noorderslag) - De Oosterpoort, Groningen
16 februari: Oscar Harris & The Twinkle Stars - Melkweg, Amsterdam

Boek
Sranan Gowtu - Diederik Samwel   ISBN 9789038801254

Cd’s
Sranan Gowtu (serie) - Top Notch

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


meer nieuws
Uitverkochte Cloud Nine zaal op stelten gezet
maandag 19 februari, 2024
In Amsterdam, Utrecht en Den Haag tussen 8 maart en 22 juni 2024
woensdag 14 februari, 2024
Daverend optreden bij De X
maandag 12 februari, 2024
Tref begeleidt balfolk in De Omval
dinsdag 6 februari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 februari, 2024
Een persoonlijke impressie
maandag 29 januari, 2024
Monica Akihary met Boi Akih op Jazz Podium Hot House in Leiden
zaterdag 27 januari, 2024
KV Express en Tref begeleiden Balfolk in Amsterdam e.o.
woensdag 17 januari, 2024
Dubbelconcert Dareyn Q.7 en Tony Overwater’s Spirits ft. Rima Khcheich
maandag 15 januari, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 januari, 2024