Putumayo viert 15-jarig bestaan met zes nieuwe cd's Nooit schurend, altijd melodieus dinsdag 22 december, 2015

In de hoogtijdagen van de cd-verkoop gingen de uitgaven van het Amerikaanse label Putumayo als zoete broodjes over de toonbank. Tussen het grote aanbod aan wereldmuziek vielen de releases van Putumayo op door hun kleurrijke, folkloristische hoesjes, ontworpen door Nicola Heidi. Voor de zich nog oriŽnterende wereldmuziekliefhebber waren de compilaties, gewijd aan een bepaald land of genre, geliefde instap-cdís. Hoewel de verkopen de afgelopen jaren drastisch gedaald zijn, brengt Putumayo nog regelmatig compilaties uit, zoals recentelijk Vintage Latino en Afro-Caribbean Music. Een overzicht van dit jaar verschenen cdís.


door Bas Springer

Putumayo World Music werd in 1993 in New York opgericht door Dan Storper, die sinds 1975 een modezaak runde. Storper's cd-producties waren zo succesvol dat hij in 1997 de kledingwinkelketen van de hand deed om zich volledig op de A&R te storten, daarbij ondersteund door de etnomusicoloog Jacob Edgar. In 2000 opende in Hilversum de Europese vestiging van Putumayo, die nu zijn vijftienjarig bestaan viert. Een mooie gelegenheid voor een bescheiden feestje, dat samenvalt met de releases van zes nieuwe cd’s.

De romantiek van Latijns-Amerikaanse restaurants en nachtclubs in de jaren vijftig herleeft op de compilatie Vintage Latino. Hoewel slechts drie van de twaalf geselecteerde nummers daadwerkelijk in de jaren vijftig opgenomen werden, ademt het album de sfeer van klassieke bolero's, chachachá’s en charangas uit. De tijdsgeest wordt mooi verklankt door Trio Melodicos en Trio Zamora, Cubaanse groepen die destijds van tafel naar tafel liepen om hun romantische liederen te spelen voor geliefden. Vintage Latino is een aangename (achtergrond-)cd voor romantische avonden.

Afro-Caribbean Party zoomt in op Afro-Caribische stijlen als de Cubaanse son, Jamaicaanse ska, de beguine van Guadeloupe en Martinique, en de Haïtiaanse compas. Het resulteert in een uitermate vrolijk stemmende compilatie met een aantal floorfillers van jewelste, zoals Mango Fransik van Jan Sebon and Kazak International uit Haïti en Cachita van de groep Ska Cubano. Met tien nummers is de cd wel aan de korte kant, maar dat doet aan de feestvreugde nauwelijks iets af.

Café del Mundo laat zich het best beluisteren onder het genot van een cappuccino of café au lait, althans volgens de schrijver van de hoestekst. Deze cd bevat twaalf nummers van singer-songwriters uit alle delen van de wereld. Naast zanger-gitarist Blick Bassy (Kameroen), Julie Fowlis (Schotland) en Razia Said (Madagascar) klinken ook nummers van Les Frères Guissé (Senegal) en Gianmaria Testa. Verrassend is de keuze voor het nummer Amarte’Ei van de Portugese zanger-gitarist Fernando Lameirinhas, die al sinds de jaren zeventig in ons land woont. Café del Mundo is een typische Putumayo-cd: nooit schurend, altijd netjes binnen de lijnen kleurend en bovendien aangenaam melodieus.

Nieuwe Australische popacts zoals Tame Impala, Courtney Barnett, Pond en DMA’s zul je niet aantreffen op de compilatie Putumayo presents Australia. Wel veel middelmatige pop, rock en blues, en een vleugje wereldmuziek. Afgezien van de gevoelige bijdrage van de blinde Aboriginalzanger Geoffrey Gurrumul Yunupingu, een weinig opzienbarende cd.

In tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden bevat de cd Native America geen eenstemmige gemeenschapszang en spirituele trommelmuziek, zoals vaak te horen is bij rituele powwows, maar wel een boeiende collectie songs van hedendaagse artiesten uit de Verenigde Staten en Canada, die afstammen van de oorspronkelijke bewoners van het continent. Bekende namen als John Trudel, Buffy Sainte-Marie en Redbone ontbreken helaas, en veel songs klinken vooral westers, maar als introductie tot de moderne native American music is deze compilatie zeker geslaagd.

Rest nog de cd Yoga Lounge, die zich ongetwijfeld leent voor yogapraktijken en ontspanningsoefeningen, maar zich moeilijk laat beoordelen door uw enthousiaste wereldmuziekrecensent.

Distributie Putumayo: Coast to Coast

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


meer nieuws
Meridian Brothers, Los Van Van, Gaye Su Akyol en Massada
dinsdag 9 oktober, 2018
World music showcases, beurs en seminars
maandag 8 oktober, 2018
Verrassende Catalaanse visie op balkanmuziek
zaterdag 6 oktober, 2018
Plus de Transglobal World Music Charts top-40
maandag 1 oktober, 2018
Colombiaanse muziek en cultuur in de spotlight
zondag 30 september, 2018
Eliza en Martin Carthy strelen oren in Zaandam
zondag 16 september, 2018
Concerten van Zakir Hussain, Cuca Roseta, Ladysmith Black Mambazo, Maria Rita, Master Drummers of Burundi en vele anderen
dinsdag 4 september, 2018
Plus de Transglobal World Music Chart top-40
zaterdag 1 september, 2018
maandag 27 augustus, 2018
Zangeres in Bamako overleden
vrijdag 24 augustus, 2018