Ghalia Benali
Alberto Caicedo
Ghalia Benali in Mixed Media Lounge
Alberto Caicedo
Ghalia Benali

Afstand en verlangen in Mixed Media Lounge Interviews met Alberto Caicedo en Ghalia Benali zondag 27 mei, 2012

Al is de muziek van de Colombiaanse zanger Alberto Caicedo en de Tunesische zangeres Ghalia Benali compleet verschillend van elkaar, in het eerste uur Mixed Media Lounge op Eerste Pinksterdag, tijdens Music Meeting in Nijmegen, werden ze verbonden door hun verhalen over hun moederlanden.


De Colombiaanse zanger en multi-instrumentalist Alberto Caicedo vertelde in de Mixed Media Lounge over de uiteenlopende stijlen Colombiaanse muziek die hij in zijn muziek integreert en die op zijn gloednieuwe cd A Corazon Abierto naar voren komt. Een aantal jaar geleden is hij naar Nederland gekomen: 'Ik wilde verder komen met muziek door écht te gaan studeren. Daardoor heb ik mijn eigen sound kunnen vinden.' De afstand tot Colombia heeft juist zijn verbinding met Colombia versterkt.

Alberto Caicedo y su Orquesta speelde veel later op de dag een zinderend slotconcert van de tweede dag Music Meeting in een double bill met de band van Maite Hontelé. Caicedo zong de sterren van de hemel, Hontelé was de aanjager van het samenspelen van beide bands aan het eind van de avond, met enerverende wisselsessies van de muzikanten, terwijl de salsatrein met volle vaart voortdenderde. 

Ghalia Benali Mw'Soul
De Tunesische zangeres Ghalia Benali vertelde in de Mixed Media Lounge over haar nieuwe project Mw' Soul (spreek uit Mwau Soel) dat later op de middag in de Apollo ten uitvoer werd gebracht, en over haar drijfveren in de muziek. Mw'Soul betekent 'verbinding' en de titel heeft te maken met de nieuwste politieke ontwikkelingen in de Arabische landen. 'Leve Facebook!', zegt Ghalia Benali. 'Dat heeft gezorgd voor verbinding en dat iedereen weer meer respect voor zichzelf heeft gekregen, juist door de verbinding met anderen. Het gaat ook over de balans tussen afstand en verlangen: als iets te ver weg is brandt het verlangen, als iets te dichtbij is wil je afstand; dié spanning, daarover gaat Mw'Soul.

Getatoeëerde-benenprint
Pieter Franssen bezocht voor MixedWorldMusic.com het concert in de Apollo met de volledige formatie en noteerde: 'Ghalia Benali zet haar zinnen steeds weer op andere projecten. Na Sings Oum Khalsoum zijn het nu de soefiliederen die ze naar zich toe heeft getrokken. Haar sensuele donkere stem pas goed bij haar sexy outfit met getatoeëerde-benenprint. Gaandeweg het concert blijkt dat Ghalia Benali bovendien helemaal niet vies is van een uitstapje naar Arabo-impro-fusion. Ze durft experimenteel te zijn. Op een heel originele manier.
Het spel van de twee blazers, Lauent Blondiau (trompet) en Guillaume Orti (sax)  benaderde bij tijd en wijle een gehele Arabische stringsectie. Ze hebben zich het Arabische muzikale idioom helemaal eigen gemaakt, maar ze schrikken ook niet terug voor een 'Miles Davis-momentje'. Bassist Vincent Noiret en darbukaspeler Azzedine Jazouli zorgen samen met udspeler Moufadhel Adhoum voor een onweerstaanbare groove.

Tahrir-plein
De meest ontroerende song ging over een internetvriend van het Tahrir-plein in Caïro,  waar ze twee dagen lang de connectie mee verloren had en die later toch terugmailde - 'but even if the distance is so long, there is always love and desire'. Het was bijna een suite, met onverwachte momenten en atmosferische fragmenten erin.
Benali sloot het concert af met een naar eigen zeggen 'desert song from Tunisia, made in Bruxelles'. Het publiek had zich met graagte laten onderdompelen in haar overrompelende présence en gaf haar een donderende ovatie. Een experimentele ode aan de soefi's.' Aldus Pieter Franssen.

Op MixedWorldMusic.com doen we gedurende drie dagen Music Meeting regelmatig verslag van wat zich in de Mixed Media Lounge afspeelt.

De interviews in de Mixed Media Lounge worden gedaan door Saskia Bender, Dieter van den Bergh, Daniel Wahl en Kevin Toma.

Presentatie en coördinatie: Erk Willemsen

Lees hier het eerste verslag van Dag 1, met Richard Bona en Tcheka.

Lees hier het verslag over het Africa Now!-onderdelen van de Mixed Media Lounge op Dag 1.

Bekijk hier de volledige programmatoelichting van Music Meeting.

Klik hier om de programmering van de Mixed Media Lounge van-dag-tot-dag, uur-tot-uur te bekijken
 


meer nieuws
Met Old Roots New Routes op reis langs Fenicische handelsroutes
woensdag 15 mei, 2024
Interviews en miniconcerten met de festivalartiesten 18-19-20 mei
dinsdag 14 mei, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
maandag 13 mei, 2024
Actrice slaat haar vleugels verder uit als zangeres
maandag 6 mei, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
woensdag 1 mei, 2024
Het indrukwekkende album Naamu nu live uitgevoerd
vrijdag 19 april, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
maandag 1 april, 2024
Betoverende samenzang in de Amstelkerk
maandag 11 maart, 2024
Soloconcert van Nani Vazana in de Roode Bioscoop
zondag 10 maart, 2024