Elk jaar weer presenteert het Afrikafestival Hertme een kwalitatief hoogwaardig programma met muziek van het Afrikaanse continent. Daarom geven wij geen top tien met tips of hoogtepunten - want dat is onmogelijk - maar vijf verschillende categorieën. Dus: laat jezelf verrassen, dans tot je erbij neervalt, raak ontroerd en ontdek nieuwe muzieksoorten.
Tijdens twee dagen Afrikafestival betreden de volgende groepen en artiesten het podium van het lommerrijke openluchttheater in Hertme: Seun Kuti, Staff Benda Bilili, Mayra Andrade, Orchestre Poly-Rythmo de Cotonou, Kareyce Fotso, Khaira Arby, Baba Sissoko, Damily, Nainako, Rango, en Julien Dembélé.
Luister naar de festivalartiesten in de playlist op het Spotify-kanaal van MixedWorldMusic.com.
Bekijk de festivalartiesten inde videoplaylist op het YouTube-kanal van MixedWorldMusic.com.
In dit artikel belichten we vijf verschillende categorieën Afrikaanse muziek die te zien en te horen zullen zijn.
Onontdekt juweel
De jonge Kareyce Fotso is een echte Afrikaanse ontdekking. Ze is geboren in het Bamilekegebied van Kameroen, opgegroeid te midden van de Beti, en woont in de multiculturele hoofdstad Yaoundé. Hier ontwikkelde ze een modern Afrikaans repertoire van warme, ingetogen liedjes vol herinneringen aan de aloude Beticultuur uit haar jeugd. Begiftigd met een eigenzinnige, licht hese en vooral krachtige stem, en zichzelf begeleidend op gitaar, percussie en duimpiano, vertelt Kareyce Fotso haar verhaal. Ze zingt in Ewondo, Bamileke, Engels of Frans over gedwongen huwelijken, polygamie, armoe en geweldstoename. Uiterst kwetsbaar doch vol zelfvertrouwen vult ze in haar eentje het gehele podium.
Lees hier onze recensie van haar nieuwste cd.
Dance till you drop
Toen Fela Anikulapo Kuti overleed, in 1997, verloor Nigeria zijn meest originele en moedige artiest. Gelukkig hebben zijn zonen Fela’s naam levend gehouden voor een steeds groeiend internationaal publiek. Na Femi Kuti’s succes (in Hertme in 2004), treedt nu Fela’s jongste zoon Seun in de schijnwerpers, aan het hoofd van zijn vaders band, Egypt 80. Seun Kuti koestert het klassieke afrobeatgeluid, niet alleen als een krachtige muziekstijl, maar ook als een platform waarop hij zijn eigen stem kwijt kan, waarbij hij rechtstreeks de problemen van Nigeria aan de orde stelt: ‘Waarom bang zijn voor de dood?’, zegt hij, ‘dat is het enige waar we allemaal zeker van zijn. Als je praat sterf je, als je zwijgt sterf je. Dus waarom zou je zwijgen?’ Fela’s nalatenschap sterft nooit!
Lees hier het interview dat we met Seun Kuti voorafgaand aan het festival maakten.
Lees hier de recensie van Rise, zijn onlangs uitgekomen tweede plaat.
Vooruitgesnelde reputatie
Geboren in een dorpje niet ver van de magische stad Timboektoe, is Khaira Arby stevig geworteld in het woestijnzand. Arby’s ouders hadden verschillende culturele achtergronden, Sonrai en Berber; de vermenging van deze werelden klinkt goed in haar muziek door. Ze zingt in Sonrai, Arabisch en Tamashek over werk, liefde, familie, vrouwen en de tol van de oorlog. Ze spreekt met trots over de mensen en het potentieel van dit woestijngebied dat haar thuis is. De muzikale arrangementen zijn een complexe combinatie van indringende elektrische gitaren met kalebas, ngoni en traditionele viool. Volgens Arby heeft Ali Farka Touré haar het meest beïnvloed. Ze zijn elkaars neef en nicht en hebben vaak samen opgetreden. ‘Ali Farka was als een grote broer voor mij, een groot raadgever, een leraar, een lid van mijn familie.’ De immens populaire Arby wordt door iedereen de Nachtegaal van Mali’s Noorden genoemd.
Lees binnenkort de recensie van haar plaat op MixedWorldMusic.com.
Gegarandeerde catharsis
Staff Benda Bilili bestaat uit dakloze en gehandicapte Congolezen die zich ophouden rond de dierentuin van hoofdstad Kinshasa. Ze wisten te overleven door op straat muziek te maken en geld op te halen. De band liet zich door westerse oren ontdekken en op cd uitbrengen. De cd Très Très Fort werd een kleine sensatie in wereld- en popkringen, met prachtige Afrikaanse ballades, Congolese rumba, reggae en funk, maar natuurlijk ook met het verhaal achter hun muziek, de polio, de levensnood in Kinshasa. Bandleider is de vijftiger Ricky Likabu die zich met zijn rolstoelgenoten Coco en Theo laat begeleiden door de tiener Roger Landu, niet-gehandicapt maar ooit als zwerfkind door de groep geadopteerd. Landu bespeelt een zelfgemaakt eensnarig harpje, van een boog hout in een leeg melkblik, en voert hiermee het tempo tot grote hoogten op. De bijpassende ontroerende danscapriolen maken de show van Staff Benda Bilili tot een Très Très Fort-ervaring.
Lees hier onze feature over hun succesverhaal, en hier een interview met een van de makers van de documentaire Benda Bilili.
Intrigerende spiritualiteit: een primeur
De groep Rango mag dan uit Egypte komen, ze spelen muziek die we gerust Soedanees mogen noemen. De band is vernoemd naar een houten xylofoon die bekend staat om zijn trance-opwekkende klanken. Dit instrument deed zijn intrede in Egypte toen Soedan bij Egypte werd ingelijfd, rond 1820. Het gebruik van de rango gaat terug tot de Soedanese stammencultuur, vergeten talen en de eredienst van de ‘zar’, een rituele tranceceremonie bedoeld om de ziel te reinigen en het lijden te verlichten. Zartradities worden ook wel gezien als de Soedanese voodoo. De traditionele muziek van de rango werd op een zeker moment gangbaar op bruiloften en straatfeesten, tot haar populariteit in de jaren zeventig van de vorige eeuw werd teruggedrongen door religieuze intolerantie en de dominerende Arabische popmuziek. Er zijn nog drie originele rango’s die elk minstens honderdvijftig jaar oud zijn, en Hassan Bergamon is de laatste nog levende meester van een fascinerende en magische traditie die veertig jaar geleden bijna uitstierf. Bergamon heeft een rango-groep samengesteld die bestaat zarmeesters van weleer, drummers, zangers en rituele dansers. De groep heeft de afgelopen jaren veel in Egypte opgetreden en vorig jaar onder meer in Engeland. Hertme heeft de Nederlandse primeur van deze groep die garant staat voor een hypnotiserend en wild-uitbundig muzikaal spektakel.
Programma Afrikafestival Hertme
Zaterdag 2 juli 12.00 uur festivalterrein open voor publiek
13.00 u. Baba Sissoko & The Mali Tamani Revolution (Mali)
15.00 u. Khaira Arby (Mali)
17.00 u. Orchestre Poly-Rythmo de Cotonou (Benin)
19.00 u. Mayra Andrade (Kaapverdië)
21.00 u. Staff Benda Bilili (Democratische Republiek Congo)
23.15 u. Damily (Madagaskar)
Zondag 3 juli 12.00 uur festivalterrein open voor publiek
12.30 u. Julien Dembélé (Mali)
13.45 u. Rango (Egypte / Zuid-Soedan)
15.30 u. Kareyce Fotso (Kameroen)
17.00 u. Nainako (Madagaskar)
19.00 u. Seun Kuti & Egypt 80 (Nigeria)
Tickets zijn via deze link te bestellen.
Meer informatie: www.afrikafestivalhertme.nl