Mali Latino
Rubén Blades
Mujeres de Agua, ft Buika & Javier Limon - Eleftheria Arvanitaki, Aynur, Buika, La Shica, e.a
Chucho Valdés & Omara Portuondo
Eddie Palmieri
Woima Collective
Joao Bosco
Band of Gypsies - Taraf de Haidouks & Kocani Orkestar
Dr. John
Sergio Mendes
Gotan Project
Amparo Sánchez
Amadou & Mariam
Paul Simon
Rubén Blades
Mujeres de Agua, ft Buika & Javier Limon - Eleftheria Arvanitaki, Aynur, Buika, La Shica, e.a
Chucho Valdés & Omara Portuondo
Eddie Palmieri
Woima Collective
Joao Bosco
Band of Gypsies - Taraf de Haidouks & Kocani Orkestar
Dr. John
Sergio Mendes
Gotan Project
Amparo Sánchez
Amadou & Mariam
Paul Simon
North Sea Jazz boordevol wereldmuziek
Vijftien belangrijke world acts geselecteerd vrijdag 1 juli, 2011
Luister naar de world music acts van North Sea Jazz in de playlist op ons Spotify-kanaal.
Voor dit artikel selecteerden we de vijftien absolute musts van North Sea Jazz 2011.
1 - Mali Latino
Het idee voor Mali Latino ontstaat in 2004 als kora-speler Madou Sidiki Diabaté en de Engelse pianist Alex Wilson elkaar tijdens een tournee in Afrika ontmoeten. Het tweetal besluit de krachten te bundelen en samen een nummer op te nemen waarin Zuid-Amerikaanse en West-Afrikaanse invloeden elkaar muzikaal versterken. Wilson, een van de succesvolste latinproducers van Groot-Brittannië, tilt het project vier jaar later naar een hoger plan door multi-instrumentalist en griot Ahmed Fofana er als muzikaal leider bij te betrekken. Wanneer gezamenlijk wordt besloten om een heel album te maken, is de artistieke brug tussen de twee continenten definitief geslagen. Op Mali Latino (2010) zorgen de muzikale roots van het Malinese volk in combinatie met Latijns-Amerikaans temperament voor een bruisende en funky fusie, die zeker tijdens de liveshows – als de gehele negenkoppige band op de bühne staat – een extra dimensie krijgt.
zondag 10 juli: Congo, 15.45 uur
YouTube voorproefje.
Lees hier onze recensie over Mali Latino, en een uitgebreid artikel over AfroCubism, waarin het project als voorbeeld genoemd wordt.
2 - Rubén Blades
Rubén Blades (1948) is in zijn geboorteland Panama een nationale held. De singer-songwriter heeft tientallen hits op zijn naam staan, zoals Patria, dat uitgroeide tot het officieuze volkslied van Panama. Behalve als muzikant is hij bekend als filmacteur en politicus. Blades werd geboren uit een Cubaanse moeder en een Panamese vader. In de jaren zeventig vertrok hij naar New York, waar hij op de postkamer van Fania Records terechtkwam. Ondertussen begon hij liedjes te schrijven en al snel werkte hij samen met artiesten uit de stal als Ray Barretto en Larry Harlow. Inmiddels is hij twintig albums en vele Grammy’s verder. Blades maakt ‘the thinking man’s salsa’: een mix van het Centraal-Amerikaanse nueva cancíon en de Cubaanse nueva trova, met experimentele tempi en politiek gekruide teksten van de Nuyoricans (een artistieke beweging van New Yorkse Puerto Ricanen). Op North Sea Jazz wordt Blades begeleid door het Roberto Delgado Orchestra.
vrijdag 8 juli: Maas, 22.45 uur
YouTube Voorproefje.
3 - Mujeres de Agua feat. Buika & Javier Limon - Eleftheria Arvanitaki, Aynur, Buika, La Shica, e.a.
Mujeres de Agua is een project van de Spaanse producer, gitarist en singer-songwriter Javier Limón (1973). Hij werkte met veel grote Spaanse artiesten en ontving meerdere muzikale onderscheidingen. Limón heeft grote interesse voor muzikale tradities; zo verwerkt hij graag flamencoinvloeden in zijn producties. Voor Mujeres de Agua verbreedde hij zijn horizon naar het hele Middellandse Zeegebied. Aan het project werkten veel verschillende artiesten mee, waarvan Limón er een aantal meeneemt naar North Sea Jazz: Aynur, Eleftheria Arvanitaki, Buika, Sandra Carrasco, Montse Cortés en La Shica. Aynur is een jonge Turkse zangeres, Arvanitaki een beroemde Griekse chanteuse. Buika, geboren op Mallorca uit Afrikaanse ouders, combineert Spaanse volksgedichten met latinjazz en was vorig jaar ook op North Sea. Carrasco is een jonge flamencozangeres uit Andalusië die flirt met jazz, Cortés meer ervaren en afkomstig uit Barcelona. La Shica is een flamencogroep die geleid wordt door de charismatische zangeres/danseres Elsa Rovayo.
zondag 10 juli: Amazon, 18.00 uur
YouTube Voorproefje.
Lees hier onze recensie van het album Mujeres de Agua.
4 - Chucho Valdés & Omara Portuondo
De samenwerking tussen Chucho Valdés en Omara Portuondo is bijzonder. Pianist, componist en arrangeur Valdés is de zoon van de legendarische Bebo Valdés. De bijna 70-jarige Cubaan zit al ruim 55 jaar in het muziekvak en vormde al op 15-jarige leeftijd zijn eerste jazztrio. Later creëerde hij zijn befaamde Combo. Valdés bracht als een van de eerste Cubaanse muzikanten de muziek van zijn land naar de Europese jazzfestivals. Later richtte hij de groep Irakere op, waarmee hij muziekgeschiedenis schreef. Op North Sea Jazz betreedt hij het podium met zijn legendarische landgenote Omara Portuondo. De 80-jarige zangeres kreeg in Nederland pas echt bekendheid door haar medewerking aan de Buena Vista Social Club, maar al daarvoor had ze al geschiedenis geschreven door haar zangwerk in verschillende bekende Cubaanse orkesten. Na het succes van de Buena Vista Social Club bracht Portuondo een serie prachtige albums uit en daarmee trad ze veelvuldig in Nederland op. De samenwerking van Valdés en Portuondo is nu al pure muzikale geschiedenis.
vrijdag 8 juli: Hudson, 22.15 uur
YouTube Voorproefje
5 - Eddie Palmieri Quartet
Een unieke mengvorm van latinjazz, rock, pop en soul ontwikkelde pianist Eddie Palmieri in de jaren zestig. Maar daar bleef het niet bij; Palmieri (1936) liet zijn blazers effecten spelen die hij kende van jazzmusici. Artistiek een groot succes, maar het publiek wilde toch vooral dansen. Toen hij zich later aansloot bij de formule die Carlos Santana veel roem bracht, werd het commercieel ook lucratiever voor Palmieri. Toch was het steeds zijn eigen muziek: een aanstekelijke ritme, zijn altijd zichtbare geestdrift en zijn gewaagde pianosolo’s. In 1995 bewees hij dat je er een leven lang over doet om muziek te maken die het woord ‘balans’ illustreert. Dat was met de cd Arete, waarop hij speelde met de briljante trompettist Brian Lynch. Die staat deze keer ook op het podium, met nog een grootheid: drummer Horacio ‘El Negro’ Hernández. Zijn Cubaanse roots en extreme onafhankelijkheid stoken het vuur extra op.
zondag 10 juli: Hudson, 20.45 uur
YouTube Voorproefje.
6 - Woima Collective
Woima Collective werd geboren uit de blazerssectie van de bekende Duitse funkband The Poets of Rhythm. Tenorsaxofonist Johannes Schleiermacher raakte na enkele excursies naar Maokko in de ban van de ritmes en stijlen van de Afrikaanse muziek. Daar vond hij oude cassettebandjes en zoog hij de natuurlijke muzikale omgeving op. Ook ontmoette hij de Ethiopische jazzambassadeur Mulatu Astatke, die hem nog meer leerde over de verschillende muzikale gebruiken. Na een periode van veel schrijven formeerde Schleiermacher een groep van tien muzikanten, met het idee een single op te nemen. Hoewel veel van de bandleden nooit eerder samen hadden gespeeld, was er al snel genoeg materiaal voor meerdere albums. Het eerste dat daarvan is uitgebracht is Tezeta (2010). Woima Collective viert de hypnotische schoonheid van Ethiopische toonladders en Afrikaanse ritmes, maar creëert tegelijk een uniek geluid met genoeg ruimte voor alle bandleden om hun eigen stempel te drukken.
zondag 10 juli: Tigris, 19.00 uur
YouTube Voorproefje.
7 - João Bosco Quartet
Wereldberoemd in Brazilië en betrekkelijk onbekend in de rest van de wereld, zo kan João Bosco in één zin getypeerd worden. Het mag bijzonder heten dat de man die zijn eigen land slechts zelden verlaat na vele jaren terug is op North Sea Jazz. Bosco is een icoon van de Braziliaanse populaire muziek. Zijn muzikale loopbaan overspant veertig jaar en evenzovele hoofdstukken: van de liefdesliederen die met moeite de censuur passeerden en waarmee hij tussen neus en lippen door toch de militaire dictatuur in eigen land wist te bekritiseren tot de succesvolle en volgens sommigen mythische samenwerking met Aldir Blanc, waarmee hij onder meer in 2009 zijn laatste album Não Vou Pro O Céu Mas Já Não Vivo No Chão uitbracht. Dat mag beschouwd worden als comeback van deze beroemde Braziliaanse muzikant.
zaterdag 9 juli: Darling, 23.30 uur
YouTube Voorproefje.
8 - Band of Gypsies - Taraf de Haïdouks & Kocani Orkestar
Exact tien jaar geleden bracht Taraf de Haïdouks het baanbrekende album Band of Gypsies uit. Op deze plaat werd op enkele nummers met de Macedonische brassband Kocani Orkestar samengewerkt. Om het twintigjarig bestaan van de Roemeense zigeunerband te vieren, is dit project nieuw leven ingeblazen en hebben de Roma’s samen zelfs een heel album opgenomen. Op Band of Gypsies 2 (2011) staan louter door het 26-koppig orkest geschreven en gearrangeerde nummers. Op zich niet zo opmerkelijk, ware het niet dat de leden van de balkanbigband elkaars taal niet spreken. Dit alles leidt tot een spannende mix van urban balkanpop en Roemeense middeleeuwse ballads met Turkse, en zelfs Bollywoodinvloeden. Op North Sea Jazz komen de krachten van deze zigeunerbands wederom samen in een spetterende liveshow, waarbij de opzwepende passie voor muziek wederom hét verbindende element is tussen deze verschillende culturen.
zondag 10 juli: Congo, 21.30 uur
YouTube Voorproefje.
9 - Dr. John & The Lower 911
Dr. John is wellicht een van de kleurrijkste artiesten die North Sea Jazz dit jaar ontvangt. Achter zijn voodoomuziek, gebrouwen uit een oorspronkelijke mix van rock, New Orleans r&b en Mardi Gras-waanzin, schuilt een muzikale loopbaan die meer dan vijftig jaar overspant. Consistent is zijn hang naar de muzikale wortels van de Mississippidelta en de psychedelica van voodoogeluiden. Het levert hem in de jaren zestig niet alleen de bijnaam The Night Tripper op, maar ook een steeds grotere aanhang binnen de underground, niet op de laatste plaats vanwege zijn podiumaanwezigheid. Vroeger volledig gekleed in Mardi Gras-kostuum, voert Dr. John zijn optredens uit als ware het een lang mystiek ritueel. De bezwering lijkt te werken, althans enige tijd. In 2010 brengt Dr. John na een lange stilte Tribal uit. Het markeert de volledige wederopstanding van The Night Tripper, zijn magische persoonlijkheid, op wie de tijd ogenschijnlijk geen grip krijgt.
zondag 10 juli: Maas, 17.15 uur
YouTube Voorproefje.
10 - Sergio Mendes
Hij zit vijftig jaar in het vak en dat moet worden gevierd. Met een dubbel-cd, maar vooral ook met de aanwezigheid van de jubilaris zelf op North Sea Jazz. De carrière van de 70-jarige Sergio Mendes begon met de samenwerking met bossanovapioniers Antonio Carlos Jobim en João Gilberto. In de vijf decennia daarna speelde hij samen met een lange lijst jazzgrootheden en popsterren. In zijn reeks hits – van de cover van Scarborough Fair tot Mas Que Nada – mengde hij in de jaren zestig soul en funk door zijn bossanovajazzpop. Helemaal weg was hij nooit, helemaal terug wel degelijk toen hij in 2006 met medewerking van hedendaagse sterren als The Black Eyed Peas en Erykah Badu het hitalbum Timeless uitbracht. Zijn Best Of-plaat, die dit voorjaar uitkwam, draagt een titel die een Mendes-concert bondig samenvat: Celebration: A Musical Journey.
zaterdag 9 juli: Nile, 17.45 uur
YouTube Voorproefje.
Lees hier onze recensie van Mendes’ laatste plaat.
11 - Gotan Project
Ze waren een van de eersten die de dj-cultuur mengden met wereldmuziek. Tien jaar geleden kwam La Revancha del Tango van Gotan Project uit, en was de tango plotseling weer helemaal terug. Evenals de bandoneon, de harmonica die, gecombineerd met moderne elektronica, het geluid van Gotan Project zo uniek maakt. Op het tweede album trok de Frans/Argentijnse groep meer naar de jazz. In 2010 kwam Tango 3.0 uit. Opnieuw zijn de straten van Buenos Aires dichtbij, maar ook die van Parijs. Tegelijk verkent de groep americana, rockabilly en natuurlijk nieuwe beats en lome muzikale sfeertekeningen. Op het album worden soepele uitstapjes gemaakt naar Zuid-Amerikaans voetbalcommentaar, jazzfunerals van New Orleans, en Argentijnse literatuur. Het is dus weer helemaal Gotan, vernieuwend, met gevoel voor traditie en een brede blik.
zondag 10 juli: Maas, 21.15 uur
YouTube Voorproefje.
12 - Amparo Sánchez Tucson-Habana
Amparo Sánchez was ruim tien jaar lang de frontvrouw van Amparanoia, en werd door haar energie en grenzeloze muziekmix ook wel de vrouwelijke Manu Chao genoemd. Maar in 2008 begon ze een solocarrière en sindsdien laat ze zien dat ze meer kan dan feesten. In 2010 kwam het sterke, persoonlijke debuut Tucson-Habana uit. Dat project laat ze horen op North Sea Jazz. De mix van stijlen is gebleven: cubana ontmoet americana. Solo is nooit echt solo bij Amparo Sánchez; op het album spelen leden van Calexico mee en ze bezocht de vermaarde studio van Buena Vista Social Club. Ze schuwt de blues niet; als zangeres zijn haar grote voorbeelden Billie Holiday en Nina Simone. Naar Rotterdam neemt ze een aantal extra blazers mee, dus het optreden zou toch zo maar eens als een feest kunnen eindigen.
vrijdag 8 juli: Congo, 18.00 uur
YouTube Voorproefje.
Steeds meer wordt North Sea Jazz ook een wereldmuziekfestival. De meest prominente acts van dit seizoen op het gebied van 'world' zijn er te zien en horen. Vooral op vrijdag en zondag, en met name veel latinjazz, afrobeat en funk, salsa, blues en flamenco.
Luister naar de world music acts van North Sea Jazz in de playlist op ons Spotify-kanaal.
Voor dit artikel selecteerden we de vijftien absolute musts van North Sea Jazz 2011.
1 - Mali Latino
Het idee voor Mali Latino ontstaat in 2004 als kora-speler Madou Sidiki Diabaté en de Engelse pianist Alex Wilson elkaar tijdens een tournee in Afrika ontmoeten. Het tweetal besluit de krachten te bundelen en samen een nummer op te nemen waarin Zuid-Amerikaanse en West-Afrikaanse invloeden elkaar muzikaal versterken. Wilson, een van de succesvolste latinproducers van Groot-Brittannië, tilt het project vier jaar later naar een hoger plan door multi-instrumentalist en griot Ahmed Fofana er als muzikaal leider bij te betrekken. Wanneer gezamenlijk wordt besloten om een heel album te maken, is de artistieke brug tussen de twee continenten definitief geslagen. Op Mali Latino (2010) zorgen de muzikale roots van het Malinese volk in combinatie met Latijns-Amerikaans temperament voor een bruisende en funky fusie, die zeker tijdens de liveshows – als de gehele negenkoppige band op de bühne staat – een extra dimensie krijgt.
zondag 10 juli: Congo, 15.45 uur
YouTube voorproefje.
Lees hier onze recensie over Mali Latino, en een uitgebreid artikel over AfroCubism, waarin het project als voorbeeld genoemd wordt.
2 - Rubén Blades
Rubén Blades (1948) is in zijn geboorteland Panama een nationale held. De singer-songwriter heeft tientallen hits op zijn naam staan, zoals Patria, dat uitgroeide tot het officieuze volkslied van Panama. Behalve als muzikant is hij bekend als filmacteur en politicus. Blades werd geboren uit een Cubaanse moeder en een Panamese vader. In de jaren zeventig vertrok hij naar New York, waar hij op de postkamer van Fania Records terechtkwam. Ondertussen begon hij liedjes te schrijven en al snel werkte hij samen met artiesten uit de stal als Ray Barretto en Larry Harlow. Inmiddels is hij twintig albums en vele Grammy’s verder. Blades maakt ‘the thinking man’s salsa’: een mix van het Centraal-Amerikaanse nueva cancíon en de Cubaanse nueva trova, met experimentele tempi en politiek gekruide teksten van de Nuyoricans (een artistieke beweging van New Yorkse Puerto Ricanen). Op North Sea Jazz wordt Blades begeleid door het Roberto Delgado Orchestra.
vrijdag 8 juli: Maas, 22.45 uur
YouTube Voorproefje.
3 - Mujeres de Agua feat. Buika & Javier Limon - Eleftheria Arvanitaki, Aynur, Buika, La Shica, e.a.
Mujeres de Agua is een project van de Spaanse producer, gitarist en singer-songwriter Javier Limón (1973). Hij werkte met veel grote Spaanse artiesten en ontving meerdere muzikale onderscheidingen. Limón heeft grote interesse voor muzikale tradities; zo verwerkt hij graag flamencoinvloeden in zijn producties. Voor Mujeres de Agua verbreedde hij zijn horizon naar het hele Middellandse Zeegebied. Aan het project werkten veel verschillende artiesten mee, waarvan Limón er een aantal meeneemt naar North Sea Jazz: Aynur, Eleftheria Arvanitaki, Buika, Sandra Carrasco, Montse Cortés en La Shica. Aynur is een jonge Turkse zangeres, Arvanitaki een beroemde Griekse chanteuse. Buika, geboren op Mallorca uit Afrikaanse ouders, combineert Spaanse volksgedichten met latinjazz en was vorig jaar ook op North Sea. Carrasco is een jonge flamencozangeres uit Andalusië die flirt met jazz, Cortés meer ervaren en afkomstig uit Barcelona. La Shica is een flamencogroep die geleid wordt door de charismatische zangeres/danseres Elsa Rovayo.
zondag 10 juli: Amazon, 18.00 uur
YouTube Voorproefje.
Lees hier onze recensie van het album Mujeres de Agua.
4 - Chucho Valdés & Omara Portuondo
De samenwerking tussen Chucho Valdés en Omara Portuondo is bijzonder. Pianist, componist en arrangeur Valdés is de zoon van de legendarische Bebo Valdés. De bijna 70-jarige Cubaan zit al ruim 55 jaar in het muziekvak en vormde al op 15-jarige leeftijd zijn eerste jazztrio. Later creëerde hij zijn befaamde Combo. Valdés bracht als een van de eerste Cubaanse muzikanten de muziek van zijn land naar de Europese jazzfestivals. Later richtte hij de groep Irakere op, waarmee hij muziekgeschiedenis schreef. Op North Sea Jazz betreedt hij het podium met zijn legendarische landgenote Omara Portuondo. De 80-jarige zangeres kreeg in Nederland pas echt bekendheid door haar medewerking aan de Buena Vista Social Club, maar al daarvoor had ze al geschiedenis geschreven door haar zangwerk in verschillende bekende Cubaanse orkesten. Na het succes van de Buena Vista Social Club bracht Portuondo een serie prachtige albums uit en daarmee trad ze veelvuldig in Nederland op. De samenwerking van Valdés en Portuondo is nu al pure muzikale geschiedenis.
vrijdag 8 juli: Hudson, 22.15 uur
YouTube Voorproefje
5 - Eddie Palmieri Quartet
Een unieke mengvorm van latinjazz, rock, pop en soul ontwikkelde pianist Eddie Palmieri in de jaren zestig. Maar daar bleef het niet bij; Palmieri (1936) liet zijn blazers effecten spelen die hij kende van jazzmusici. Artistiek een groot succes, maar het publiek wilde toch vooral dansen. Toen hij zich later aansloot bij de formule die Carlos Santana veel roem bracht, werd het commercieel ook lucratiever voor Palmieri. Toch was het steeds zijn eigen muziek: een aanstekelijke ritme, zijn altijd zichtbare geestdrift en zijn gewaagde pianosolo’s. In 1995 bewees hij dat je er een leven lang over doet om muziek te maken die het woord ‘balans’ illustreert. Dat was met de cd Arete, waarop hij speelde met de briljante trompettist Brian Lynch. Die staat deze keer ook op het podium, met nog een grootheid: drummer Horacio ‘El Negro’ Hernández. Zijn Cubaanse roots en extreme onafhankelijkheid stoken het vuur extra op.
zondag 10 juli: Hudson, 20.45 uur
YouTube Voorproefje.
6 - Woima Collective
Woima Collective werd geboren uit de blazerssectie van de bekende Duitse funkband The Poets of Rhythm. Tenorsaxofonist Johannes Schleiermacher raakte na enkele excursies naar Maokko in de ban van de ritmes en stijlen van de Afrikaanse muziek. Daar vond hij oude cassettebandjes en zoog hij de natuurlijke muzikale omgeving op. Ook ontmoette hij de Ethiopische jazzambassadeur Mulatu Astatke, die hem nog meer leerde over de verschillende muzikale gebruiken. Na een periode van veel schrijven formeerde Schleiermacher een groep van tien muzikanten, met het idee een single op te nemen. Hoewel veel van de bandleden nooit eerder samen hadden gespeeld, was er al snel genoeg materiaal voor meerdere albums. Het eerste dat daarvan is uitgebracht is Tezeta (2010). Woima Collective viert de hypnotische schoonheid van Ethiopische toonladders en Afrikaanse ritmes, maar creëert tegelijk een uniek geluid met genoeg ruimte voor alle bandleden om hun eigen stempel te drukken.
zondag 10 juli: Tigris, 19.00 uur
YouTube Voorproefje.
7 - João Bosco Quartet
Wereldberoemd in Brazilië en betrekkelijk onbekend in de rest van de wereld, zo kan João Bosco in één zin getypeerd worden. Het mag bijzonder heten dat de man die zijn eigen land slechts zelden verlaat na vele jaren terug is op North Sea Jazz. Bosco is een icoon van de Braziliaanse populaire muziek. Zijn muzikale loopbaan overspant veertig jaar en evenzovele hoofdstukken: van de liefdesliederen die met moeite de censuur passeerden en waarmee hij tussen neus en lippen door toch de militaire dictatuur in eigen land wist te bekritiseren tot de succesvolle en volgens sommigen mythische samenwerking met Aldir Blanc, waarmee hij onder meer in 2009 zijn laatste album Não Vou Pro O Céu Mas Já Não Vivo No Chão uitbracht. Dat mag beschouwd worden als comeback van deze beroemde Braziliaanse muzikant.
zaterdag 9 juli: Darling, 23.30 uur
YouTube Voorproefje.
8 - Band of Gypsies - Taraf de Haïdouks & Kocani Orkestar
Exact tien jaar geleden bracht Taraf de Haïdouks het baanbrekende album Band of Gypsies uit. Op deze plaat werd op enkele nummers met de Macedonische brassband Kocani Orkestar samengewerkt. Om het twintigjarig bestaan van de Roemeense zigeunerband te vieren, is dit project nieuw leven ingeblazen en hebben de Roma’s samen zelfs een heel album opgenomen. Op Band of Gypsies 2 (2011) staan louter door het 26-koppig orkest geschreven en gearrangeerde nummers. Op zich niet zo opmerkelijk, ware het niet dat de leden van de balkanbigband elkaars taal niet spreken. Dit alles leidt tot een spannende mix van urban balkanpop en Roemeense middeleeuwse ballads met Turkse, en zelfs Bollywoodinvloeden. Op North Sea Jazz komen de krachten van deze zigeunerbands wederom samen in een spetterende liveshow, waarbij de opzwepende passie voor muziek wederom hét verbindende element is tussen deze verschillende culturen.
zondag 10 juli: Congo, 21.30 uur
YouTube Voorproefje.
9 - Dr. John & The Lower 911
Dr. John is wellicht een van de kleurrijkste artiesten die North Sea Jazz dit jaar ontvangt. Achter zijn voodoomuziek, gebrouwen uit een oorspronkelijke mix van rock, New Orleans r&b en Mardi Gras-waanzin, schuilt een muzikale loopbaan die meer dan vijftig jaar overspant. Consistent is zijn hang naar de muzikale wortels van de Mississippidelta en de psychedelica van voodoogeluiden. Het levert hem in de jaren zestig niet alleen de bijnaam The Night Tripper op, maar ook een steeds grotere aanhang binnen de underground, niet op de laatste plaats vanwege zijn podiumaanwezigheid. Vroeger volledig gekleed in Mardi Gras-kostuum, voert Dr. John zijn optredens uit als ware het een lang mystiek ritueel. De bezwering lijkt te werken, althans enige tijd. In 2010 brengt Dr. John na een lange stilte Tribal uit. Het markeert de volledige wederopstanding van The Night Tripper, zijn magische persoonlijkheid, op wie de tijd ogenschijnlijk geen grip krijgt.
zondag 10 juli: Maas, 17.15 uur
YouTube Voorproefje.
10 - Sergio Mendes
Hij zit vijftig jaar in het vak en dat moet worden gevierd. Met een dubbel-cd, maar vooral ook met de aanwezigheid van de jubilaris zelf op North Sea Jazz. De carrière van de 70-jarige Sergio Mendes begon met de samenwerking met bossanovapioniers Antonio Carlos Jobim en João Gilberto. In de vijf decennia daarna speelde hij samen met een lange lijst jazzgrootheden en popsterren. In zijn reeks hits – van de cover van Scarborough Fair tot Mas Que Nada – mengde hij in de jaren zestig soul en funk door zijn bossanovajazzpop. Helemaal weg was hij nooit, helemaal terug wel degelijk toen hij in 2006 met medewerking van hedendaagse sterren als The Black Eyed Peas en Erykah Badu het hitalbum Timeless uitbracht. Zijn Best Of-plaat, die dit voorjaar uitkwam, draagt een titel die een Mendes-concert bondig samenvat: Celebration: A Musical Journey.
zaterdag 9 juli: Nile, 17.45 uur
YouTube Voorproefje.
Lees hier onze recensie van Mendes’ laatste plaat.
11 - Gotan Project
Ze waren een van de eersten die de dj-cultuur mengden met wereldmuziek. Tien jaar geleden kwam La Revancha del Tango van Gotan Project uit, en was de tango plotseling weer helemaal terug. Evenals de bandoneon, de harmonica die, gecombineerd met moderne elektronica, het geluid van Gotan Project zo uniek maakt. Op het tweede album trok de Frans/Argentijnse groep meer naar de jazz. In 2010 kwam Tango 3.0 uit. Opnieuw zijn de straten van Buenos Aires dichtbij, maar ook die van Parijs. Tegelijk verkent de groep americana, rockabilly en natuurlijk nieuwe beats en lome muzikale sfeertekeningen. Op het album worden soepele uitstapjes gemaakt naar Zuid-Amerikaans voetbalcommentaar, jazzfunerals van New Orleans, en Argentijnse literatuur. Het is dus weer helemaal Gotan, vernieuwend, met gevoel voor traditie en een brede blik.
zondag 10 juli: Maas, 21.15 uur
YouTube Voorproefje.
12 - Amparo Sánchez Tucson-Habana
Amparo Sánchez was ruim tien jaar lang de frontvrouw van Amparanoia, en werd door haar energie en grenzeloze muziekmix ook wel de vrouwelijke Manu Chao genoemd. Maar in 2008 begon ze een solocarrière en sindsdien laat ze zien dat ze meer kan dan feesten. In 2010 kwam het sterke, persoonlijke debuut Tucson-Habana uit. Dat project laat ze horen op North Sea Jazz. De mix van stijlen is gebleven: cubana ontmoet americana. Solo is nooit echt solo bij Amparo Sánchez; op het album spelen leden van Calexico mee en ze bezocht de vermaarde studio van Buena Vista Social Club. Ze schuwt de blues niet; als zangeres zijn haar grote voorbeelden Billie Holiday en Nina Simone. Naar Rotterdam neemt ze een aantal extra blazers mee, dus het optreden zou toch zo maar eens als een feest kunnen eindigen.
vrijdag 8 juli: Congo, 18.00 uur
YouTube Voorproefje.
Lees hier ons interview met Amparo Sánchez over dit nieuwe project.
13 - Amadou & Mariam
De elektrische blues en betoverende samenzang van Amadou & Mariam mag van een buitenaardse schoonheid zijn, er is veel aards geploeter aan voorafgegaan. Het Malinese duo heeft een lange weg afgelegd: van de stoffige straten van Bamako tot het hoofdpodium van popfestivals als Glastonbury. Beiden op jonge leeftijd blind geworden, ontmoetten Amadou en Mariam elkaar in 1976 op het blindeninstituut voor jongeren in Bamako. Ze bleken een passie voor muziek te delen en al snel vormden ze zowel een romantisch als muzikaal koppel. Vanaf medio jaren tachtig waren Amadou & Mariam lokale beroemdheden in Bamako. Maar pas toen ze in 1998 hun eerste album in Parijs opnamen, kwam hun internationale carrière op gang. De plaat Sous Ni Tile maakte het duo in één klap beroemd in Frankrijk. Daarna volgde de rest van de wereld. Inmiddels werken ze samen met sterren als Damon Albarn, Manu Chao, The Smiths-gitarist Johnny Marr, en David Gilmour.
zaterdag 9 juli: Maas, 17.00 uur
YouTube Voorproefje.
14 - Paul Simon
Met Paul Simon komt een van de meest succesvolle singer-songwriters van de afgelopen veertig jaar naar North Sea Jazz. De Amerikaan, die in zijn imposante carrière al dertien Grammy’s won, werd vooral bekend als het schrijvende brein achter het duo Simon & Garfunkel. Dat de 69-jarige zanger ook solo prima uit de voeten kan, bewees hij onder meer met het door Afrikaanse ritmes getinte meesterwerk Graceland (1986). Onlangs kwam het nieuwe album van Simon uit en daar hoort natuurlijk ook een tour bij. Over So Beautiful Or So What (2011) is de in New Jersey geboren singer-songwriter duidelijk: ‘Het is het beste wat ik in de laatste twintig jaar heb gemaakt.’ De lovende recensies van de pers bewijzen het gelijk van Simon, die op het door Phil Ramone geproduceerde album inderdaad een perfecte spanningsboog tussen authentieke klank en verrassende en intrigerende verhaallijnen creëert.
vrijdag 8 juli,:Nile 22.30 uur
YouTube Voorproefje.
15 - En verder
Naast deze absolute toppers is er nog veel meer wereldmuziek (Rogerio Bicudo & Lilian Vieira, Adriana Calcanhotto, Jungle by Night (lees hier ons interview), Saravah Soul (lees hier onze recensie)), muziek die neigt naar ‘world’ (Anouar Brahem, Ntjam Rosie, Sensuál en Portico Quartet) en muziek van artiesten die in hun jazz achtergronden en invloeden van hun wortels gebruiken (carte blanche-artiest Rudresh Mahanthappa, Richard Bona samen met Raul Midon, Esperanza Spalding, en Miguel Zenon).
13 - Amadou & Mariam
De elektrische blues en betoverende samenzang van Amadou & Mariam mag van een buitenaardse schoonheid zijn, er is veel aards geploeter aan voorafgegaan. Het Malinese duo heeft een lange weg afgelegd: van de stoffige straten van Bamako tot het hoofdpodium van popfestivals als Glastonbury. Beiden op jonge leeftijd blind geworden, ontmoetten Amadou en Mariam elkaar in 1976 op het blindeninstituut voor jongeren in Bamako. Ze bleken een passie voor muziek te delen en al snel vormden ze zowel een romantisch als muzikaal koppel. Vanaf medio jaren tachtig waren Amadou & Mariam lokale beroemdheden in Bamako. Maar pas toen ze in 1998 hun eerste album in Parijs opnamen, kwam hun internationale carrière op gang. De plaat Sous Ni Tile maakte het duo in één klap beroemd in Frankrijk. Daarna volgde de rest van de wereld. Inmiddels werken ze samen met sterren als Damon Albarn, Manu Chao, The Smiths-gitarist Johnny Marr, en David Gilmour.
zaterdag 9 juli: Maas, 17.00 uur
YouTube Voorproefje.
14 - Paul Simon
Met Paul Simon komt een van de meest succesvolle singer-songwriters van de afgelopen veertig jaar naar North Sea Jazz. De Amerikaan, die in zijn imposante carrière al dertien Grammy’s won, werd vooral bekend als het schrijvende brein achter het duo Simon & Garfunkel. Dat de 69-jarige zanger ook solo prima uit de voeten kan, bewees hij onder meer met het door Afrikaanse ritmes getinte meesterwerk Graceland (1986). Onlangs kwam het nieuwe album van Simon uit en daar hoort natuurlijk ook een tour bij. Over So Beautiful Or So What (2011) is de in New Jersey geboren singer-songwriter duidelijk: ‘Het is het beste wat ik in de laatste twintig jaar heb gemaakt.’ De lovende recensies van de pers bewijzen het gelijk van Simon, die op het door Phil Ramone geproduceerde album inderdaad een perfecte spanningsboog tussen authentieke klank en verrassende en intrigerende verhaallijnen creëert.
vrijdag 8 juli,:Nile 22.30 uur
YouTube Voorproefje.
15 - En verder
Naast deze absolute toppers is er nog veel meer wereldmuziek (Rogerio Bicudo & Lilian Vieira, Adriana Calcanhotto, Jungle by Night (lees hier ons interview), Saravah Soul (lees hier onze recensie)), muziek die neigt naar ‘world’ (Anouar Brahem, Ntjam Rosie, Sensuál en Portico Quartet) en muziek van artiesten die in hun jazz achtergronden en invloeden van hun wortels gebruiken (carte blanche-artiest Rudresh Mahanthappa, Richard Bona samen met Raul Midon, Esperanza Spalding, en Miguel Zenon).
Meer informatie: www.northseajazz.nl.
meer nieuws
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
woensdag 1 januari, 2025
De concerten, festivals, boeken en albums van 2024 - en de wensen voor 2025
donderdag 26 december, 2024
De beste world music albums van 2024 volgens de redacteuren van MixedWorldMusic
donderdag 26 december, 2024
Interview uit 1994 bij wijze van In Memoriam
dinsdag 17 december, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
zondag 1 december, 2024
Aanstekelijke etnopop door Pools-Oekraïens samenwerkingsverband
donderdag 21 november, 2024
Aartsvader van de trekharmonica bezoekt gelukkig weer eens de lage landen
zaterdag 2 november, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 november, 2024