Tolyqyn meets K.O. Brass, Music Meeting 2022 - foto Eric van Nieuwland
Ton Maas - Dat was 2022 - Op naar 2023 Redacteuren van MixedWorldMusic blikken terug op 2022 - en vooruit naar 2023! donderdag 29 december, 2022

MixedWorldMusic publiceert jaarlijks de MixedWorldMusic jaarlijst, resultaat van de Top 10 lijstjes die de redacteuren van MixedWorldMusic opstelden. In afzonderlijke artikelen hebben een aantal redacteuren de toelichtingen, terugblikken en vooruitzichten gepubliceerd.


Klik hier voor alle MixedWorldMusic jaarlijsten van 2022
 inclusief een Spotify-playlist. 


In deze aflevering van de serie komt Ton Maas aan het woord, met zijn Top 10, terugblik op 2022 en vooruitblik op 2023. 

Ton Maas

1. Arifa - Danubian Voyage

2. Leyla McCalla - Breaking the Thermometer

3. Wouter Vandenabeele & Tom Theuns - Chansons Pour les Oiseaux Qui Ne Savent

Pas Voler

4. Aurélie Dorzee & Tom Theuns - The Seven Gardens

5. Meral Polat - Ez Ki Me

6. Rå - Massiv

7. Maria Moramarco - Stella Ariènte

8. Majid Bekkas - Joudour

9. Justin Adams & Mauro Durante - Still Moving

10. Las Lloronas - Soaked


Music Meeting – al jaren mijn favoriete festival – maakte ook dit jaar zijn reputatie waar, met als hoogtepunt de door artistiek directeur Maite Hontelé geïnitieerde samenwerking tussen Tolyqyn en K.O. Brass.


Het meest indrukwekkende concert van het jaar beleefde ik echter tijdens de Womex in Lissabon, waar ik, tot de allerlaatste noot was weggestorven, ademloos zat te luisteren naar het Australische Ngulmiya en daarna nog urenlang sprakeloos was. Een soort aboriginal opera – mysterieus en ongrijpbaar maar van een verpletterende intensiteit!


Geen wereldmuziekfilms dit jaar, maar wel belangwekkende wereldcinema, met twee films waartussen het lastig kiezen is en die allebei grootschalig drama laten kristalliseren in een overzichtelijke microkosmos. In Unclenching the Fists is dat een Ossetisch gezin dat blijkt te kampen met de gevolgen van de met geweld beëindigde gijzeling van een school in Beslan, in de Roemeense film R.M.N. een kleine dorpsgemeenschap in Transsylvanië die volledig ontwricht wordt door de gevolgen van de globalisering.


Verrassend en veelbelovend voor de toekomst is voor mij Duo Ruut, twee jonge zangeressen uit Estland die de traditie van hun vaderland opfrissen met vernieuwende klanken uit een ‘vergeten’ instrument, de in onmin geraakte, ‘gesovjetiseerde’ variant van de kantele (citer).


Maar ik zet ook in op Meral Polat, tot dusver vooral bekend als actrice, die met haar kersverse trio een uiterst groovende draai geeft aan haar Koerdische roots.

 


meer nieuws
woensdag 22 november, 2023
Nieuwe en onbekende geluiden op allerlei locaties in Utrecht
woensdag 15 november, 2023
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
woensdag 1 november, 2023
Showcases en conferentie, 25-29 oktober 2023
zaterdag 28 oktober, 2023
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
zondag 1 oktober, 2023
Tula en Juliet - mijn overgrootmoeder, de slavin
maandag 25 september, 2023
Concertserie seizoen 2023-2024 met Meral Polat Trio, Chieko Collective, Boi Akih, Las Lloronas, Emine Bostanci & Dareyn en Marmoucha Orchestra
woensdag 20 september, 2023
zondag 17 september, 2023
Hoe het Gnawa Festival onverwacht veranderde in een benefiet-evenement
zondag 10 september, 2023
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 september, 2023