Saz’iso - At Least Wave Your Handkerchief at Me, nummer 1 in de lijst van Charlie Crooijmans
3MA - Anarouz, nummer 1 in de lijst van Pieter Franssen
Het jaar 2017 in MixedWorldMusic perspectief - deel 1 Het jaar van Charlie Crooijmans en Pieter Franssen dinsdag 26 december, 2017

Onlangs publiceerden we elders op MixedWorldMusic.com de Top 10 lijstjes van 2017 volgens onze redacteuren. Het album met de geweldige titel At Least Wave Your Handkerchief at Me van het Albanese Saz’iso werd gekozen tot album van het jaar.

Meer dan ooit weken de individuele lijstjes van elkaar af. Zoveel zielen, zoveel smaken, maar ook zoveel mooi aanbod in 2017.

De redacteuren gaven ook toelichtingen op hun lijstjes en hebben daarbij vermeld welk concert of festival ze het beste van 2017 vonden, welk boek het meeste opviel, en wat hun verwachting of hoop voor 2018 is.

In een korte reeks artikelen tussen Kerst en Oud & Nieuw publiceren we die mijmeringen. Inclusief natuurlijk mooie audio- en videofootage!


Alle Top 10 lijstjes van 2017 kun je elders op MixedWorld Music vinden. 
Klik hier. 


 

In deze eerste aflevering van 'Het jaar 2017 in MixedWorldMusic perspectief ' komen Charlie Crooijmans en Pieter Franssen aan het woord.

Charlie Crooijmans

Elders op MixedWorldMusic is het Top 10 lijstje van Charlie Crooijmans al gepubliceerd. Hierbij nog eens ter herinnering:

1. Saz’iso - At Least Wave Your Handkerchief at Me  

2. Hermeto Pascoal - No Mundo dos Sons
3. Rima Khcheich - Washwishni
4. Lula Pena - Archivo Pittoresco
5. Trio Da Kali & Kronos Quartet - Ladilikan
6. Daymé Arocena - Cubafonía
7. Said Shanbehzadeh -  Pour Afrigha
8. Lingua Franca Ensemble - Ephemera
9. 3MA - Anarouz 
10. Tamala - Bao Sissoko, Mola Sylla & Wouter VandenAbeele
 


Beste festivals van 2017
Charlie Crooijmans: 'Moeilijk kiezen! De programmering van Music Meeting vond ik dit jaar zeer geslaagd, maar Le Guess Who? vind ik toch veruit het beste festival dat Nederland kent. Juist omdat het zo divers is, het publiek uitdaagt en taboes doorbreekt. Vooral het concert van de 85-jarige Alanis Obomsawin was indrukwekkend. Zoveel verdriet en intense kracht! Ik heb haar voor Vrije Geluiden geïnterviewd over haar album Bush Lady uit 1985 en haar werk als documentairemaker om de inheemse bevolkingsgroepen van Noord-Amerika en Canada een stem te geven.


Het Holland Festival verraste met een prachtige serie concerten uit Indonesië. Vooral A Night in Indonesia in Paradiso was actueel, dynamisch en divers. Voor Vrije Geluiden heb ik de volgende repo gemaakt.Maar ook de concerten in 't Muziekgebouw aan ’t IJ waren ronduit geweldig: Ensemble Modern met zes werken van jonge Indonesische componisten en de stille zwart-witfilm Setan Jawa (Javaanse duivel) van Garin Nugroho met livemuziek van Rahayu Supanggah met zijn Garasi Seni Benawa en de Australische Iain Grandage met het Nederlands Kamerorkest. Gelukkig is er tot en met 6 januari meer muziek uit Indonesië in het Zuiderstrandtheater in Den Haag, tijdens Europalia Indonesia.

Op het Mekudeshet Festival in Israël en op de Womex maakte ik kennis met de films van Vincent Moon. Hoe hij zo dicht op de huid van mensen kan filmen tijdens allerlei rituelen (vooral in Brazilië) is onvoorstelbaar. Waarschijnlijk maakt hij zich onzichtbaar. Anyway, het is alsof je erbij bent. Het intieme, het benauwde, het bizarre, alles zien we door zijn camera. Alles kun je trouwens terugvinden op zijn site. Klik hier.

Belofte voor 2018
Voor NPO Cultura moest ik een serie sessies samenstellen met artiesten die op het Turning East festival in Het Concertgebouw optraden. Een daarvan is Abir El Abed met het Amsterdams Andalusisch Orkest (AAO), dé belofte voor 2018. Deze 25-jarige dame uit Tanger heeft een onverschrokken houding en een rauwe doch sierlijke stem. Ik heb sowieso veel sympathie voor het AAO. Ze zijn echt in staat gebleken om een eeuwenoud genre naar een hedendaags, internationaal plateau te tillen.

Hoop voor 2018
Mijn hoop voor 2018 is dat de prachtige artiesten, de Angolese singer-songwriter Waldemar Bastos, de Finse one-womanband Maija Kauhanen, Caribische singer-songwriter Elkin Robinson, en supergetalenteerd duo Vasilis Kostas & Layth Sidiq, waarvan ik voor Vrije Geluiden sessies heb opgenomen in de EBU studio, naar Nederland komen.

 

Pieter Franssen

Elders op MixedWorldMusic is het Top 10 lijstje van Pieter Franssen al gepubliceerd. Hierbij nog eens ter herinnering:

1. 3MA - Anarouz

2. Trio Da Kali & Kronos Quartet – Ladilikan
3. Saz'iso - At Least Wave Your Handkerchief at Me
4. Orchestra Baobab-Tribute to Ndiouga Dieng     
5. Mamadou Kelly - Politiki
6. Jupiter & Okwess - Kin Sonic
7. Luna Zegers - Entre Dos Mundos
8. Kendrick Lamar - Damn
9. Erland Viken Trio - Nykomlingen
10. Ibaaku – Alien Cartoon


Beste re-release
 
Pop Makossa - The Invasive Dance Beat of Cameroon 1976​-​1984 (Analog Africa)
Beste festival
Music Meeting
en Afrika Festival Hertme, allebei ijzersterk

Beste concert
Ex aequo zangeres, filmmaakster en componiste Elle Marja Eira, Laplandse alleskunster en voorvechtster van de rendieren op Førde festival, Noorwegen,
Ben Williams, Music Meeting Nijmegen, en Rokia Traore op Afrika Festival Hertme. Bij alle drie was ik totally blown away!

Beste boek
Leendert van der Valk -  Voudou

Klik hier voor de andere delen in deze serie 
'Het jaar 2017 in MixedWorldMusic perspectief' 

 


meer nieuws
woensdag 22 november, 2023
Nieuwe en onbekende geluiden op allerlei locaties in Utrecht
woensdag 15 november, 2023
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
woensdag 1 november, 2023
Showcases en conferentie, 25-29 oktober 2023
zaterdag 28 oktober, 2023
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
zondag 1 oktober, 2023
Tula en Juliet - mijn overgrootmoeder, de slavin
maandag 25 september, 2023
Concertserie seizoen 2023-2024 met Meral Polat Trio, Chieko Collective, Boi Akih, Las Lloronas, Emine Bostanci & Dareyn en Marmoucha Orchestra
woensdag 20 september, 2023
zondag 17 september, 2023
Hoe het Gnawa Festival onverwacht veranderde in een benefiet-evenement
zondag 10 september, 2023
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 september, 2023