Oumou Sangaré tourt en kondigt nieuwe plaat aan Benelux tour van 25 t/m 29 april - nieuw album Mongoya vrijdag 17 maart, 2017

Ze is de beroemdste zangeres van Mali. Haar nieuwe plaat Mogoya komt 19 mei 2017 uit. Luister hier vast naar een voorproefje. Voorafgaand aan de release tourt ze door de Benelux: Groningen, Amsterdam, Brussel, Eindhoven, Rotterdam, tussen 25 en 29 april.

Ze wordt geroemd om haar heldere stem, haar frisse, sensuele songs en haar krachtige podiumpresence. Toen ze 18 was zong ze op op straat; drie jaar later brak Oumou Sangaré al internationaal door met haar energieke songs. Het succes van haar debuutalbum Moussoulou (‘Vrouwen’) uit 1990 was mede te danken aan de teksten, die openlijk taboes doorbraken. In haar teksten gaat ze de strijd aan met de discriminatie van de Afrikaanse vrouw.

Oumou Sangaré vertegenwoordigt een nieuwe generatie ‘griots’ die de mondeling overgebrachte tradities in ere houden. Haar fluwelen stemgeluid krijgt diepgang door de klinkende begeleiding van traditionele instrumenten als de 'karignan', de djembé en de kora.

Anno 2017 is Oumou Sangaré een rolmodel voor vrouwen in Afrika. Ze durft controversiële onderwerpen als polygamie en vrouwenbesnijdenis aan de kaak te stellen, maar ze bezingt ook de vrouwelijke sensualiteit. Met haar hedendaagse benadering van de traditionele muziek van de jagers uit het Wassoulou-gebied weet ze ook een Westers publiek te betoveren.

Mogoya
Voor het eerst in acht jaar brengt Oumou Sangaré een nieuw  album uit: Mogoya (People Today). De kracht van Oumou’s stem en de potentie van haar boodschap zijn sterk als altijd, terwijl haar geluid diep is geworteld in de Malinese traditie. Het album, een coproductie van Andreas Unge uit Stockholm en het Franse A.l.b.e.r.t. (die hebben gewerkt met o.a. Air, Tony Allen, Charlotte Gainsbourg, Beck en Franz Ferdinand), voert je door een rijkelijk muzikaal erfgoed en leid je tegelijkertijd de toekomst in. 

Luister hier naar Yere Faga de eerste single van het nieuwe album, featuring Tony Allen, de fameuze drummer, pionier van de afrobeat.  

Op 19 mei verschijnt Mogoya op het Franse label Nø Førmat. Oumou Sangaré zegt: 'De aanpak van dit album was geheel nieuw voor me. Mijn muziek heeft nooit zulke arrangementen en zo'n sound gekend. Jarenlang heb ik me puur met traditionele muziek beziggehouden. Het heeft me groot plezier gedaan nu eens buiten de geijkte paden rond te neuzen.' 

Met het repertoire van Mogoya gaat Oumou Sangaré op wereldtournee en ze doet de Benelux aan op onderstaande data.

Concerten 2017

di 25 april, De Oosterpoort, Groningen. Tickets: klik hier.

wo 26 april, Muziekgebouw aan ‘t IJ, Amsterdam. Tickets: klik hier.

do 27 april, Bozar, Brussel. Tickets: klik hier.

vr 28 april, Muziekgebouw Eindhoven, Eindhoven. Tickets: klik hier.

za 29 april, LantarenVenster, Rotterdam. Tickets: klik hier.


Bezetting 
Oumou Sangaré, zang
Guimba Kouyate, gitaar
Elise Blanchard, basgitaar
Kandy Guira, backing vocals
Jon Grandcamp, percussie 
Abou Diarra, n'goni
Emma Lamadjiback, vocals
Alexandre Millet, keyboards

Klik hier voor de Facebookpagina van Oumou Sangaré.

 

 


meer nieuws
Cuban Country Queens
dinsdag 13 september, 2022
Meer dan 60 showcases staan geprogrammeerd
dinsdag 6 september, 2022
zaterdag 3 september, 2022
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 september, 2022
Alaa Wardi, Black Pencil, Ladysmith Black Mambazo, Boban Markovic en vele anderen!
woensdag 31 augustus, 2022
maandag 29 augustus, 2022
zondag 28 augustus, 2022
zondag 28 augustus, 2022
maandag 22 augustus, 2022