Roberto Fonseca 23 maart in LantarenVenster, Rotterdam Fonseca speelt 'Abuc', een ode aan Cuba woensdag 8 maart, 2017

Abuc is de omkering van Cuba, het land van Roberto Fonseca. Het is ook de titel van zijn nieuwste album, een ode aan Cuba. De plaat eindigde op de tweede plaats van de MixedWorldMusic Top 10 van 2016, zoals gekozen door ons Mixed-team van journalisten. De muziek van dat album zal hij op donderdag 23 maart ten gehore brengen in LantarenVenster, Rotterdam. Ongetwijfeld wordt het een dynamisch concert van Fonseca en zijn achtmansformatie.


door Erk Willemsen

Roberto Fonseca's achtste album Abuc is het hoogtepunt in zijn carrière tot nu toe. Deels opgenomen in de legendarische Egrem Studio's in Havana, is het een ode aan de afrocubaanse muziek van weleer, gespeeld met zijn vaste ritmesectie, met daarbij een dertigtal gastmuzikanten en vocalisten. Rijk aan historisch besef, met veel gevoel voor de muzikale actualiteit. Als je in staat bent dat te combineren, dan ben je een groot musicus. Fonseca verbindt de afrocubaanse muziek uit de tijd dat de grote bigbandorkesten in de Egrem Studio’s van Havana hun muziek in één take opnamen, met de muziek die hij zelf de laatste jaren maakte, van latinjazz tot Afrikaans getinte muziek en de stijlen die in Cuba nu aan de orde van de dag zijn: reggaeton en hiphop. Fonseca creëert een zeer coherente sound, zijn pianospel is nog altijd uit duizenden herkenbaar en elk nummer heeft een diepere achtergrond. 

De videoclip van het nummer Afro Mambo is een juweel. Zie hier!

 

Concert LantarenVenster
Het album Abuc zal centraal staan tijdens het concert in LantarenVenster, donderdag 23 maart in Rotterdam. 
Voor tickets a € 20,-, klik hier. 

Het spel van Fonseca
Elders op MixedWorldMusic typeerden we het spel van Fonseca al eens als 'ritmisch, veelzijdig en sterk, met een spirituele component en veel gevoel voor show. Zijn composities zitten vol explosieve en aanstekelijke latinjazz en zijn gelardeerd met elementen uit de afrocubaanse santeria en zelfs Arabische en Oost-Europese invloeden.'

Amerikaanse radio
Roberto Fonseca’s albums laten invloeden van veel verschillende muziekstijlen horen. Op zijn achtste ging hij naar de muziekschool, een klassieke opleiding. Hij hoorde allerlei muziek op cassettes en cd’s van vrienden, en Amerikaanse pop en jazz kwamen via de Amerikaanse radio tot hem. De eerste cassette die hij bezat, was er een van Keith Jarrett. Toen hij die muziek hoorde, ging er een wereld voor hem open. Hij speelde al een tijdje piano, maar dit was zijn eerste echte kennismaking met jazz; vooral de melodische kant ervan sprak hem aan. Fonseca beschouwt het als een heel belangrijke eerste stap in zijn jazzopvoeding.

Mali
Zijn eerste album maakte Roberto in 2001: No Limit Afro Cuban Jazz. Het werd gevolgd door Tiene Que Ver, Elengo, Temperamento, Zamazu en Akokan. Op Yo uit 2012 werkte hij voor het eerst samen met de Malinese zangeres Fatoumata Diawara, een collaboratie die resulteerde in een succesvolle concertreeks en vervolgens het album Live in Marciac opleverde. De laatstsgenoemde albums en natuurlijk de nieuweling Abuc vind je in de playlist hieronder. Commentary in English!
Voor Abuc deed Fonseca uitgebreide research. Om de juiste mambo-sfeer te treffen zonderde hij zich af en beluisterde wel zestig mambo’s alvorens te gaan componeren. Die track Afro-Mambo is de meeste authentieke van het album. Je waant je meteen in de fifties bij Benny Moré, Mario Bauza en Machito: razende blazers, vette conga’s, overtuigende vocalen. Fonseca maakt de luisteraar deelgenoot van zijn research door er naast het toch al uitvoerige cd-boekje via een app historisch geluidsmateriaal bij te leveren. En hij gaat nog verder. Als je het album op Spotify streamt via de optie ‘Commentary in English’, kan je zijn persoonlijke commentaar bij elke track beluisteren. Dat geeft de muziek zoveel meer diepte! Zo vertelt hij dat het nummer Family refereert aan de jaren zeventig, toen doowop veel op de radio te horen was. Die Amerikaanse stijl combineert hij met de vocalen van het legendarische Orquesta Aragon en met elektronische beats. Die combi doopte hij tot 'doowop-electro-cha'. Op Soul Guardian fuseert hij Cuba, Brazilië en Mali met hiphop, en laat het desondanks nog steeds als volkomen vanzelfsprekend klinken. Daarin toont Roberto Fonseca zijn meesterschap! 

Beluister hier de ‘Commentary in English’ versie van Abuc:


In de het cd-boekje van Abuc licht Fonseca de afzonderlijke tracks op een iets andere manier toe. Als je de plaat bij iTunes aanschaft (€ 10,99), krijg je het bijgeleverd als Digital Booklet. Via de app die in het cd-boekje wordt aangeraden kun je de Youtube-video's bekijken die als inspiratiebron dienden voor deze plaat. ik heb ze in een blog elders op MixedWorldMusic verzameld en onder elkaar gezet, zodat je ze niet via de app hoeft op te zoeken.

Klik hier voor de blog met video's.


Concert 2017

donderdag 23 maart - LantarenVenster, Rotterdam. 
Voor tickets a € 20,-, klik hier. 

We hebben in onderstaande videoplaylist een hele reeks live performances van Roberto Fonseca opgenomen. Klik door de video's heen met >|

 

 


meer nieuws
Cuban Country Queens
dinsdag 13 september, 2022
Meer dan 60 showcases staan geprogrammeerd
dinsdag 6 september, 2022
zaterdag 3 september, 2022
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
donderdag 1 september, 2022
Alaa Wardi, Black Pencil, Ladysmith Black Mambazo, Boban Markovic en vele anderen!
woensdag 31 augustus, 2022
maandag 29 augustus, 2022
zondag 28 augustus, 2022
zondag 28 augustus, 2022
maandag 22 augustus, 2022