Mokoomba
4 juni-10 juli The Hague African Festival Afrikaanse zomer in Den Haag met muziek, film en schilderkunst zaterdag 28 mei, 2016

Net als voorgaande jaren staan ook deze zomer Afrikaanse muziek en film centraal op de achtste editie van het The Hague African Festival. De opening vindt plaats op zaterdag 4 juni in het Zuiderstrandtheater in Scheveningen met een concert van de Portugees-Kaapverdische zangeres Carmen Souza en bassist Theo Pascal in samenwerking met het Residentie Orkest. Zondag 10 juli is grote festivaldag op het Spuiplein met optredens van onder meer de Kaapverdische band Rabasa, koravirtuoos Zoumana Diarra uit Mali en de Zimbabwaanse topband Mokoomba. Verder is er een tentoonstelling met Afrikaanse schilderkunst en een Afrikaanse filmavond. Je hoeft je deze zomer dus beslist niet te vervelen in de Residentie.


door Bas Springer

Het openingsconcert met Carmen Souza en Theo Pascal mag bijzonder genoemd worden vanwege de deelname van het Residentieorkest, dat in voorgaande edities ook Fatoumata Diawara en Richard Bona begeleidde. De Portugees-Kaapverdische zangeres Carmen Souza  en de voortreffelijke Portugese bassist en producer Theo Pascal werken al dertien jaar intensief samen. Dit perfect op elkaar ingespeelde stel mengt Kaapverdische ritmes zoals morna, funaná en batuk met jazz. De rolverdeling tussen beiden is overzichtelijk: Souza schrijft de teksten en Pascal de melodieën. Carmen Souza beschikt over een uiterst opvallende, flexibele stem waar een lichte rasp doorheen klinkt. Een stemkunstenares die haar vocalen doorspekt met zuchtjes, kreetjes en scats. Theo Pascal, haar ontdekker en vaste begeleider, is een van de beste bassisten binnen de jazz- en wereldmuziekscene. Om te onderstrepen hoe belangrijk Pascal voor Souza is, staan ze adrukkelijk als duo vermeld op de hoes van hun zesde album Epistola.Meesterdrummer
De grote festivaldag op het Haagse Spuiplein wordt geopend met een optreden van de Senegalese meesterdrummer Oké Sène, die opzwepende ritmes combineert met veel passie en humor. De groep Rabasa uit Rotterdam wordt gevormd door vier Kaapverdische broers en de Nederlandse drummer Hans de Lange. Hun muziek is stevig geworteld in de Kaapverdische muziektradities, die klinkt uit akoestische instrumenten als gitaar, cavaquinho, accordeon, trompet en percussie.

Een kora met nog véél meer snaren
Zoumana Diarra uit Mali is een muzikale duizendpoot en – voor zover bekend – de enige muzikant ter wereld die een kora met maar liefst 44 snaren bespeelt. Hij begeleidde onder meer Habib Koite en was gitarist bij het project Acoustic Africa III, met de Afrikaanse zangeresen Dhobet Gnaoée, Manou Gallo en Kareyce Fotso. Op The Hague African Festival verzorgt 'Zou' een eigen optreden en speelt bovendien samen met de Malinese band Benkadi, bestaande uit leden van de Super Djata Band. Waayaha Cusub (‘Nieuwe Dageraad‘) is een van origine Somalische formatie, die met politiek getinte teksten en gekruide optredens al veel stof deed opwaaien. Ze roepen de jeugd op om het geweld de rug toe te keren en uit de buurt te blijven van de terreurgroep Al-Shabaab. Dit leverde de mannen geregeld bedreigingen op.

Mokoomba
Het slotconcert komt voor rekening van de groep Mokoomba uit Zimbabwe, een festivalband bij uitstek die muzikale invloeden uit hun geboorteland koppelt aan Malinese en Congolese muziek, aangelengd met een vleugje reggae en latin.
Ook andere kunstvormen
Naast muziek besteedt het festival aandacht aan film en schilderkunst. Op 25 juni wordt in het Haagse Filmhuis de inspirerende film Borders over Afrikaanse vluchtelingen getoond. De filmavond wordt georganiseerd i.s.m. Africa in the Picture. Na de voorstelling is er een Q & A met regisseur Jacqueline van Vugt. Tenslotte wordt van 4 tot 18 juli in het Atrium een bijzondere schilderijententoonstelling gehouden met als thema African Heroes, waarbij een aantal Afrikaanse helden van het witte doek vereeuwigd en geëerd worden.

Programma
4 juni - Carmen Souza, Theo Pascal & Residentie Orkest, Zuiderstrandtheater
25 juni - Film: Borders, Filmhuis
4/18 juni - Tentoonstelling: Black Heroes, Atrium
10 juli - Oké Sëne (Senegal), Zoumana Diarra(Mali) Rabasa, (Kaapverdië) Waayaha Cusub (Somalië)en Mokoomba (Zimbabwe), Sankofa Stage, Spuiplein (toegang gratis)

Zie voor meer informatie:
The Hague African Festival

 


meer nieuws
35ste editie met lintje voor programmeur Rob Lokin
dinsdag 9 juli, 2024
maandag 1 juli, 2024
dinsdag 18 juni, 2024
Als altijd vol avontuurlijke muzikale verrassingen
zondag 9 juni, 2024
Zangeres uit Westelijke Sahara in kleine zaal Concertgebouw
dinsdag 4 juni, 2024
Nieuwe reeks zomerconcerten in Amsterdam-Noord
dinsdag 4 juni, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
zaterdag 1 juni, 2024
Hartverwarmende muziek uit de hele wereld in Amersfoort
dinsdag 28 mei, 2024
Meer dan 50 Indiase concerten en optredens
dinsdag 28 mei, 2024