Twee topartiesten sluiten Viva Brasil 2016 af op zondag 26 juni MPB-zangeres Vanessa da Mata en sambapionier Martinho da Vila in Amsterdam maandag 13 juni, 2016

Na het spectaculaire optreden van de Braziliaanse superster Ivete Sangalo in de Heineken Music Hall wordt Viva Brasil 2016 op 26 juni vervolgd en afgesloten in Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam. Overdag begint het al om 12 uur met het gratis toegankelijke Viva Brasil Food Festival, met Braziliaanse hapjes, maaltijden en muziek. 's Avonds wordt afgesloten met concerten van de inmiddels 78-jarige samba-icoon Martinho da Vila en de razend populaire zangeres Vanessa da Mata.


door Bas Springer

Tijdens de eerste editie van het Viva Brasil Food Festival, dat wordt gehouden in en rond Muziekgebouw aan ‘t IJ en aan de Zouthaven, zullen foodmakers, topchefs en thuiskoks zich uitleven in de Braziliaanse keuken. Muzikale omlijsting komt van het Viva Brasil dj/vj-collectief uit Amsterdam en Rio de Janeiro, dat kleurrijke visuals, grooves en folktradities zal presenteren, variërend van funk tot carioca en afrobeat.

Vanessa da Mata
Zondagavond staat het Muziekgebouw in het teken van twee grote - zij het totaal verschillende - Braziliaanse topartiesten. Het spits wordt afgebeten door singer-songwriter Vanessa da Mata. Met haar talrijke singles en vijf albums bereikte ze regelmatig de eerste plaats in de Braziliaanse en Portugese hitlijsten en is daarmee een van de belangrijkste exponenten van de hedendaagse Música Popular Brasileira (MPB).

Nachtclub als springplank
Vanessa Sigiane da Mata Ferreira, kortweg Vanessa da Mata, werd in 1976 geboren in Alto Garças, een kleine stad in de deelstaat Mato Grosso. Op haar veertiende verhuisde ze naar Uberlândia (deelstaat Minas Gerais) om zich voor te bereiden op een universitaire studie. Zingen bleek echter haar grote passie en op haar vijftiende debuteerde ze als zangeres in een lokale nachtclub. Op haar zestiende verhuisde Da Mata naar São Paulo, waar ze met de vrouwelijke reggaeband Shalla-Ball begon op te treden. Drie jaar later reisde ze Brazilië rond als achtergrondzangeres bij de Jamaïcaanse reggaeband Black Uhuru .

Hit na hit
In 1997 ontmoette Vanessa de beroemde Braziliaanse zanger Chico César. Met hem schreef ze het nummer A Força que Nunca Seca, dat later werd opgenomen door Maria Bethânia en een nominatie opleverde voor een Latin Grammy Award. In 2002 verscheen haar eerste, gelijknamige album dat in Brazilië en Portugal zeer goed verkocht. In 2004 bracht ze Essa Boneca Tem Manual uit en scoorde ze een nummer één hit in Brazilië met het nummer Ai, Ai, Ai. Sim, haar derde album uit 2007 met daarop het nummer Boa Sorte/Good Luck, een duet met de Amerikaanse zanger Ben Harper, bracht haar opnieuw de hoogste notering in de Braziliaanse en de Portugese hitlijsten . Ook Amado werd een hit in thuisland Brazilië. Sim werd beloond met een Latin Grammy Award in de categorie´Best Contemporary Brazilian Pop Album’. In Amsterdam treedt Vanessa da Mata op in een akoestische bezetting met pianist Danilo Andrade en gitarist Mauricio Pacheco, die beiden ook op haar meest recente album Segue o Som te horen zijn.Martinho da Vila
Martinho da Vila, in 1938 in Duas Barras geboren als Martinho José Ferreira, wordt algemeen beschouwd als een van de belangrijkste en meest invloedrijke vertegenwoordigers van de samba en MPB. Deze uiterst creatieve componist tekende voor honderden nummers, verdeeld over meer dan 40 soloalbums. Zijn composities werden bovendien vertolkt door internationaal vermaarde artiesten uit andere genres, onder wie Nana Mouskouri (Griekenland), Ornella Vanoni (Italië), Katia Guerreiro (Portugal) en Rosario Flores (Spanje). Da Vila werkte samen met tientallen Braziliaanse artiesten, onder wie Zeca Pagodinho, Arlindo Cruz, Chico Buarque, Beth Carvalho, Noel Rosa en Alcione.

Sambascholen
Da Vila componeerde een aantal klassieke samba enredos (thema’s voor sambascholen) en werkte nauw samen met sambaschool Vila Isabel. Hoewel hij autodidact is, zonder academische opleiding, heeft hij een grote affiniteit met klassieke muziek. Zo nam hij deel aan het symfonische project Samba Classics onder leiding van de inmiddels overleden Maestro Silvio Barbato. Da Vila is behalve bevlogen zanger en componist ook schrijver van dertien boeken, waaronder Os Lusófonos, Joanna and Joanes - A Fluminense Romance, and Ópera Negra, dat in het Frans vertaald werd. Als journalist schreef Martino da Vila artikelen voor diverse Braziliaanse kranten.


Programma slotdag Viva Brasil 2016 
* Viva Brasil Food Festival: zondag 26 juni, 12.00 - 23.00 uur, Muziekgebouw aan 't IJ & Zouthaven (Gratis toegankelijk)
* Vanessa da Mata, zondag 26 juni, aanvang 19.30, Muziekgebouw aan 't IJ 
* Martinho da Vila, zondag 26 juni, aanvang 21.30 uur, Muziekgebouw aan 't IJ 

Dagprogramma muziek: 
Praça Busganga
13:00 Opening (dans)
14:00 Duo Morgana & Marcelo
14:30 Teatro Busganga
15:30 Lilian Vieira, Breno Viricimo & Marijn van der Linden
16:00 Teatro Busganga
16:30 Pagode de Mesa
17:30 Teatro Busganga
18:30 Pagode de Mesa

www.vivabrasil.nl
Klik hier voor tickets 


meer nieuws
woensdag 22 november, 2023
Nieuwe en onbekende geluiden op allerlei locaties in Utrecht
woensdag 15 november, 2023
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
woensdag 1 november, 2023
Showcases en conferentie, 25-29 oktober 2023
zaterdag 28 oktober, 2023
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
zondag 1 oktober, 2023
Tula en Juliet - mijn overgrootmoeder, de slavin
maandag 25 september, 2023
Concertserie seizoen 2023-2024 met Meral Polat Trio, Chieko Collective, Boi Akih, Las Lloronas, Emine Bostanci & Dareyn en Marmoucha Orchestra
woensdag 20 september, 2023
zondag 17 september, 2023
Hoe het Gnawa Festival onverwacht veranderde in een benefiet-evenement
zondag 10 september, 2023
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 september, 2023