Monika Njava, foto door Ton Maas
Island Jazz, foto door Gerard Verschooten
Island Jazz - Music Meeting live verslag Island Jazz kleurt eilanden in de Indische Oceaan maandag 16 mei, 2016

Island Jazz is het kwartet rond zangeres Monika Njava. Op de derde dag van de Music Meeting gaf de groep een inspirerend concert in de Mondo-tent.


door Mattie Poels

Zangeres Monika Njava was jarenlang de frontzangeres van de groep Njava van de gelijknamige familie uit Madagascar, waarmee ze enkele cd's uitbracht. Later kwamen we haar ook tegen bij de Franse groep Deep Forest, maar nu is zij de frontvrouw van groep Island Jazz. Een combinatie van muzikanten uit Mozambique en van de eilanden Madagascar en Mauritius in Oost-Afrika. Naast zangere Njava horen we gitarist Joël Rabesolo, drummer Deodato Siquir en bassist Lenley Marthedie. De laatste is een fenomenaal musicus met een verbluffende techniek. Hij speelde onder meer in de begeleidingsgroepen van de Vietnamese gitarist Nguyên Lê en violist Jean-Luc Ponty.

Krachtige verschijning
Wat meteen opvalt is de krachtige verschijning van Monika Njava. Niet alleen haar uiterlijk maar ook haar stem springt in het oog - of nog beter, in het oor. Een stem met power, gezongen met een degelijke ademsteun waardoor het terrein van de Music Meeting ruimschoots wordt gevuld. Een dragende stem, waardoor direct duidelijk wordt waarom Njava ook wel de Voice of Madagascar wordt genoemd.

Meerstemmige zang
Kenmerkend aan de stijl van Madagascar is de meerstemmige zang die Island Jazz veelvuldig gebruikt. Alle drie de leden zingen samen fraaie harmonieën die worden aagevuld met de krachtige zang van Njava, die met kop en schouders boven de melodie uitsteekt. Een ander kenmerk zijn de snelle zang- en gitaarloopjes: vlotte en korte melodische lijnen die worden gevolgd door korte pauzes. Een melodiegebruik die we ook zien bij het valihaspel op de bamboeharp, hét traditionele instrument van Madagascar.

Jazz
Island Jazz speelt inderdaad jazz, of eigenlijk jazzrock - al is die wel wat gedateerd -, met ferme breaks en strakke ritmische lijnen. De gitarist speelt jazzakkoorden die mooi mengen onder de zang van Njava. Werkelijk fraai is het baswerk van Lenley Marthedie, die een compacte basis neerlegt waarmee hij een soort tweede melodische lijn vormt aan de onderkant, tegen het fundament aan, van de muziek


 

© Mattie Poels.


meer nieuws
Als altijd vol avontuurlijke muzikale verrassingen
zondag 9 juni, 2024
Zangeres uit Westelijke Sahara in kleine zaal Concertgebouw
dinsdag 4 juni, 2024
Nieuwe reeks zomerconcerten in Amsterdam-Noord
dinsdag 4 juni, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
zaterdag 1 juni, 2024
Hartverwarmende muziek uit de hele wereld in Amersfoort
dinsdag 28 mei, 2024
Meer dan 50 Indiase concerten en optredens
dinsdag 28 mei, 2024
Nieuwe klanken met eeuwenoude wortels
zondag 26 mei, 2024
Met Old Roots New Routes op reis langs Fenicische handelsroutes
woensdag 15 mei, 2024
Interviews en miniconcerten met de festivalartiesten 18-19-20 mei
dinsdag 14 mei, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
maandag 13 mei, 2024