Neighbours - Music Meeting live verslag Muzikale 'buren' verrassen met innemende muziek maandag 16 mei, 2016

Apart hoe zoveel moois van ver weg toch heel dichtbij kan zijn. Onder de duonaam Neighbours gaven de trekharmonicaspeler Simone Botasso en de tarspeler Reza Mirjalali, respectievelijk Italiaanse en Iraanse studenten aan het Codarts conservatorium in Rotterdam en buren aldaar, twee concerten tijdens de Music Meeting. Hun dag begon met een optreden in de Hortus en een uur later gaven ze een concert in de Mixed Media Lounge en deden ze een vraaggesprek met Ton Maas.


tekst en video door Mattie Poels

Simone Botasso & Reza Mirjalali kennen elkaar uit het studentenhuis in Rotterdam en dat verklaart meteen de naam 'Neighbours', zoals ze hun duo noemen. Ze studeren aan de kunstvakhogeschool Codarts in Rotterdam, respectievelijk trekharmonica, en tar en compositie.

Optreden Hortus - debuut
Het concert in de Hortus is de primeur van Neighbours, het eerste optreden dat Botasso en Mirjalali samen geven. Het maakt meteen duidelijk met wat voor geweldige musici we hier te maken hebben. Ze zitten gemoedelijk op het podium en spelen drie stukken. Werk dat geschreven is door beide musici en een prachtige symbiose is tussen de folkmuziek uit Noord-Italië waar Botasso vandaan komt, en muziek uit Iran, het geboorteland van Mirjalali.

Heimwee en weemoed
Reza Mirjalali woont sinds 2014 in Nederland, nu dus twee jaar. Een tijd die hij laat weerklinken in een adembenemend mooi werk waarin hij heimwee en weemoed vertolkt. De kracht van beide culturen is zo sterk dat je soms per maat of zelfs per noot kunt horen uit welk land de muziek komt. Dat is niet alleen fascinerend maar ook indrukwekkend. Deze Neighbours zijn, metaforisch gezien, muzikale buren voor altijd!

Innemende muziek
Het publiek is aangenaam verrast door deze twee spontane jonge getalenteerde musici die met veel liefde en respect de muziek uit hun geboorteland spelen. Tussen de noten door hoor je de vogeltjes en voel je zelfs even de warmte van de zon die haar stralen laat schijnen over de innemende muziek.Mixed Media Lounge - interview
Later op de dag sprak Ton Maas van MixedWorldMusic met beide heren in de Mixed Media Lounge. Hij opende met een achtergrondverhaal over de verschillende benamingen van de trekharmonica, een instrument dat verschilt met de accordeon en familie is van de harmonica omdat er een andere toon klinkt als je trekt of duwt. Bekijk hier het hele interview waarin Simone Botasso en Reza Mirjalali onder meer vertellen dat ze de dag voor het Music Meeting optreden pas echt zijn begonnen met repeteren. Onvoorstelbaar als je de kwaliteit van hun optredens in acht neemt.De eigen compositie die het duo in de Mixed Media Lounge speelde: 


 


meer nieuws
35ste editie met lintje voor programmeur Rob Lokin
dinsdag 9 juli, 2024
maandag 1 juli, 2024
dinsdag 18 juni, 2024
Als altijd vol avontuurlijke muzikale verrassingen
zondag 9 juni, 2024
Zangeres uit Westelijke Sahara in kleine zaal Concertgebouw
dinsdag 4 juni, 2024
Nieuwe reeks zomerconcerten in Amsterdam-Noord
dinsdag 4 juni, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
zaterdag 1 juni, 2024
Hartverwarmende muziek uit de hele wereld in Amersfoort
dinsdag 28 mei, 2024
Meer dan 50 Indiase concerten en optredens
dinsdag 28 mei, 2024