Ronald Snijders Band - Music Meeting live verslag Het publiek danst zich warm bij de Ronald Snijders Band zondag 15 mei, 2016

Fluitist Ronald Snijders is een ongekend fanatiek Nederlands musicus. Hij is al jaren het boegbeeld van de kawina- en kasekojazz en gaf en flitsend concert op het Mondo-podium tijdens de Music Meeting.


tekst en video's door Mattie Poels

Het enthousiasme van de sympathieke fluitist Ronald Snijders is oeverloos. Op deze tweede dag van de Music Meeting is hij echt op dreef. Hij speelt en danst over het podium. Zijn geestdrift slaat direct over op het publiek dat vanaf het eerste nummer begint te dansen. Logisch, want zijn muziek is opzwepend, aanstekelijk en zeer dansbaar.

Kaseko- en kawinajazz
De nummers zijn een mix van kaseko- en kawinajazz, twee stijlen die in de muziek van Ronald Snijders onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Deze werkwijze is inmiddels de stiel van Ronald Snijders geworden. Bijna elk nummer start met een ritmisch en melodisch thema waaroverheen wordt gesoleerd op fluit, gitaar (veelal wat zacht in de solo's) en saxofoon, afgewisseld met breaks, stops en vette grooves van de vier percussionisten (waaronder zijn twee zoons en zijn dochter) en drummer Olaf Keus, die opvalt als 'master of drums' en een overall drumsound prdoduceert waar de percussionisten zich moeiteloos omheen vleien. Snijders heeft duidelijk de leiding en geeft met kleine gebaren aan wie gaat soleren.

Dansfeest
Op het terrein zijn korven neergezet met brandend hout. Dat ziet er niet alleen fraai uit, maar is ook een klein gebaar om de kou te verdrijven op deze kille avond. Maar dansen helpt ook en dat gebeurt volop, zeker vlak voor het podium waar een klein dansfeest ontstaat. Of er nu veel of weinig publiek is, Ronald Snijders maakt altijd een ware party van zijn concerten. Hij heeft een toporkest met getalenteerde musici dat een fraaie afsluiting neerzet op het Mundo-podium op deze tweede dag van de Music Meeting.

 

 

©Mattie Poels.


meer nieuws
Als altijd vol avontuurlijke muzikale verrassingen
zondag 9 juni, 2024
Zangeres uit Westelijke Sahara in kleine zaal Concertgebouw
dinsdag 4 juni, 2024
Nieuwe reeks zomerconcerten in Amsterdam-Noord
dinsdag 4 juni, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
zaterdag 1 juni, 2024
Hartverwarmende muziek uit de hele wereld in Amersfoort
dinsdag 28 mei, 2024
Meer dan 50 Indiase concerten en optredens
dinsdag 28 mei, 2024
Nieuwe klanken met eeuwenoude wortels
zondag 26 mei, 2024
Met Old Roots New Routes op reis langs Fenicische handelsroutes
woensdag 15 mei, 2024
Interviews en miniconcerten met de festivalartiesten 18-19-20 mei
dinsdag 14 mei, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
maandag 13 mei, 2024