Ronald Snijders Band - Music Meeting live verslag Het publiek danst zich warm bij de Ronald Snijders Band zondag 15 mei, 2016

Fluitist Ronald Snijders is een ongekend fanatiek Nederlands musicus. Hij is al jaren het boegbeeld van de kawina- en kasekojazz en gaf en flitsend concert op het Mondo-podium tijdens de Music Meeting.


tekst en video's door Mattie Poels

Het enthousiasme van de sympathieke fluitist Ronald Snijders is oeverloos. Op deze tweede dag van de Music Meeting is hij echt op dreef. Hij speelt en danst over het podium. Zijn geestdrift slaat direct over op het publiek dat vanaf het eerste nummer begint te dansen. Logisch, want zijn muziek is opzwepend, aanstekelijk en zeer dansbaar.

Kaseko- en kawinajazz
De nummers zijn een mix van kaseko- en kawinajazz, twee stijlen die in de muziek van Ronald Snijders onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Deze werkwijze is inmiddels de stiel van Ronald Snijders geworden. Bijna elk nummer start met een ritmisch en melodisch thema waaroverheen wordt gesoleerd op fluit, gitaar (veelal wat zacht in de solo's) en saxofoon, afgewisseld met breaks, stops en vette grooves van de vier percussionisten (waaronder zijn twee zoons en zijn dochter) en drummer Olaf Keus, die opvalt als 'master of drums' en een overall drumsound prdoduceert waar de percussionisten zich moeiteloos omheen vleien. Snijders heeft duidelijk de leiding en geeft met kleine gebaren aan wie gaat soleren.

Dansfeest
Op het terrein zijn korven neergezet met brandend hout. Dat ziet er niet alleen fraai uit, maar is ook een klein gebaar om de kou te verdrijven op deze kille avond. Maar dansen helpt ook en dat gebeurt volop, zeker vlak voor het podium waar een klein dansfeest ontstaat. Of er nu veel of weinig publiek is, Ronald Snijders maakt altijd een ware party van zijn concerten. Hij heeft een toporkest met getalenteerde musici dat een fraaie afsluiting neerzet op het Mundo-podium op deze tweede dag van de Music Meeting.

 

 

©Mattie Poels.


meer nieuws
woensdag 22 november, 2023
Nieuwe en onbekende geluiden op allerlei locaties in Utrecht
woensdag 15 november, 2023
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
woensdag 1 november, 2023
Showcases en conferentie, 25-29 oktober 2023
zaterdag 28 oktober, 2023
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
zondag 1 oktober, 2023
Tula en Juliet - mijn overgrootmoeder, de slavin
maandag 25 september, 2023
Concertserie seizoen 2023-2024 met Meral Polat Trio, Chieko Collective, Boi Akih, Las Lloronas, Emine Bostanci & Dareyn en Marmoucha Orchestra
woensdag 20 september, 2023
zondag 17 september, 2023
Hoe het Gnawa Festival onverwacht veranderde in een benefiet-evenement
zondag 10 september, 2023
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 september, 2023