Gezien: Ed Motta in North Sea Jazz Club Charlie Crooijmans - zondag 13 oktober, 2013

Zoals je in m'n vorige blog hebt kunnen lezen, verheugde ik me zeer op de komst van Ed Motta. Deze soulman uit Rio de Janeiro presenteerde zijn nieuwe cd AOR afgelopen vrijdag in de North Sea Jazz Club in Amsterdam. Tussen de soundcheck en het concert kregen wij, de filmploeg van Clarissa Mattos en ik, even de gelegenheid om wat vragen te stellen. Uit zijn antwoorden bleek zijn obsessie voor muziek. Niet alleen zingt hij hier en daar een zanglijntje om iets te illustreren, hij heeft ook een riedel namen paraat waar je u tegen zegt. Op de vraag van Clarissa bijvoorbeeld of hij naar Nederlandse muziek luistert...
Ed Motta


Nederlandse muziek

Ja-haaa, hij heeft wel een en ander in zijn gigantische platenkast staan en noemde namen als Thijs van Leer, Massada, Earh and Fire, Rita Reys, Shocking Blue, Rob Madna, Alice Babs (okay, die komt uit Zweden), Toon Roos (saxofonist), Reality, Spin (Ekseption), een naam die ik niet thuis kan brengen die met enkele Massada leden en Denen één plaat heeft uitgebracht in de jaren 1970. Ook noemt hij Eric Tagg, een Amerikaan die zijn carrière begon in Nederland. Zijn alle namen bekend?

Criticaster
Ed Motta heeft een uitgesproken mening en smaak. Hij luistert liever naar muziek uit de jaren 1970 en 1980 dan naar muziek van nu. Of ze moeten wel héél goed zijn zoals soulman Lucas Arruda uit Espírito Santos en Orchestra Rumpilezz waar hij een nummer voor heeft geschreven. Met deze buitengewone Afro big band uit Bahia zou hij best een project willen doen, beaamde hij enthousiast. Voorlopig heeft hij zijn handen vol aan zijn nieuwe cd waar gastmusici aan hebben bijgedragen zoals: Bluey (Incognito) en David T. Walker.

Engels of Portugees?
Dit keer heeft hij ook een Engelse versie van zijn album uitgebracht. Is dat wel zo'n goed idee? De lingua franca van soul is Engels en dat klinkt volgens hem gewoon beter. Maar Motta geeft in het interview toe dat hij toch liever in het Portugees zingt omdat hij daarin meer emotie kwijt kan. En waarom zou je in het Engels zingen als de helft van je publiek uit Brazilianen bestaat? Dat viel dus een beetje tegen. Hij heeft tenminste de originele versie van Colombina gezongen. Hieronder geregistreerd door iemand uit het publiek.


Scatten en chatten

Ed Motta doet z'n best om sophisticated over te komen - tussen de nummers door praat hij uitgebreid over van alles en nog wat, achterin bijna niet te verstaan - en zit hij voornamelijk heel bedeesd achter zijn toetsen met soms wat lekkere uitschieters waarbij zijn stem sterk doet denken aan Stevie Wonder. De muziek is Steely Dan-achtig strak en zeer aanstekelijk. In het optreden zit ook een briljant scatmoment dat iets te lang duurde. Concluderend was het een goed concert alleen verslapte de spanningsboog af en toe. Het nummer waar ik me zo op verheugd had, Manuel, kwam helaas niet aan bod. Que pena!


meer blogs
Ton Maas - 28 augustus, 2022
Ton Maas - 3 september, 2022
Ton Maas - 29 augustus, 2022
Ton Maas - 22 augustus, 2022
Ton Maas - 13 augustus, 2022
Ton Maas - 1 augustus, 2022
Ton Maas - 31 juli, 2022
Ton Maas - 18 juli, 2022
Ton Maas - 17 juli, 2022
Ton Maas - 3 juli, 2022