Ed Motta, funky soulbeest Charlie Crooijmans - zaterdag 28 september, 2013

Ed Motta & Conex´┐Żo JaperiManuel is het allereerste liedje dat ik hoorde van Ed Motta (1971), neefje van wijlen soul-funkman Tim Maia (1942 - 1998). Tussen de MPB, brega en rock werd het nummer op de radio zowat grijsgedraaid. Ik heb het over de tijd toen ik in São Paulo woonde eind jaren 1980, begin jaren 1990. Net zoals rock, reggea en later ook rap, hebben soul, funk en R&B zich toen al diep genesteld in de Braziliaanse muziekcultuur, dankzij Tim Maia.

Cassettebandje
Het album Ed Motta & Conexão Japeri kreeg ik op m'n verjaardag in de vorm van een cassettebandje. Er staan 3 hits op: Manuel, Vamos dançar en Baixo Rio. Kort na dit succesvolle album heeft Ed Motta besloten om solo verder te gaan. Hij heeft als multi-instrumentalist, producent, componist en arrangeur eigenlijk helemaal niemand nodig. Op zijn zeventiende is hij een gearriveerd artiest, bijna net zo beroemd en zwaarlijvig als zijn oom, maar wel een stuk evenwichtiger, zie bio Tim Maia.


Het hondenleven van Manuel

Dat lied Manuel is me op de een of andere manier altijd bij gebleven. Het is een heerlijk funky nummer; ik zong altijd luidkeels mee, maar ik stond er nooit bij stil waar de tekst eigenlijk over ging. Ik dacht dat Manuel zó hard werkte dat hij op een gegeven moment de geest gaf. Maar Manuel foi pra céu kan ook betekenen dat hij in de spaarzame momenten in z'n miserabele leventje zich in de zevende hemel bevond wanneer hij Amerikaanse muziek op had staan. Die muziek staat natuurlijk voor funk en soul.


Beatbox

Ik heb hier een live versie van Manuel gevonden met een symfonisch jazzorkest erbij. Ed Motta begint als een soort human beat box bass...

 


Ed Motta in Amsterdam
Er is natuurlijk muzikaal ontzettend veel gebeurd tussen de hit Manuel en nu. Eerlijk gezegd heb ik hem niet meer gevolgd. In 2011 hoorde ik pas weer van hem in verband met de Afro-Jazz bigband Orkestra Rumpilezz uit Bahia. Uiteraard heeft hij meer samenwerkingen en experimenten op zijn naam staan, maar z'n core-business is nog steeds soul en funk. Op 11 oktober is deze soulgigant te zien in de North Sea Jazz Club. Ik ga er in ieder geval heen en ik hoop natuurlijk dat hij Manuel gaat zingen!

Ed Motta & Conex´┐Żo Japeri

 

 


meer blogs
Ton Maas - 28 augustus, 2022
Ton Maas - 3 september, 2022
Ton Maas - 29 augustus, 2022
Ton Maas - 22 augustus, 2022
Ton Maas - 13 augustus, 2022
Ton Maas - 1 augustus, 2022
Ton Maas - 31 juli, 2022
Ton Maas - 18 juli, 2022
Ton Maas - 17 juli, 2022
Ton Maas - 3 juli, 2022