Het beloven drie mooie avonden te worden in Groningen, Amsterdam en Eindhoven. Een jaar geleden liet Salif Keita in de Melkweg al zien wat een groot performer hij nog altijd is, inmiddels 61 jaar oud. De nieuwe cd "La Différence" bevestigt dat eens te meer.
'La Différence ademt en doet verademen.' De recensie door Bram Posthumus op MixedWorldMusic.com spreekt boekdelen. Er is een nieuw meesterwerk uit van de ‘gouden stem van Afrika’. In Nederland was de release pas gepland op 5 februari, drie maanden na de Franse release, maar daar is-ie dan toch, de cd waarvan de opbrengst voor een belangrijk deel gaat naar Keita's stichting die het opneemt voor de acceptatie van albino's in Afrika, het thema van de titeltrack La Différence.
'I’m a white man, my blood is black, I love that: it’s the difference that’s pretty.'
Salif Keita werd geboren in Djoliba, Mali. Hij was een unieke jongen, niet alleen door zijn stemgeluid, maar vooral omdat hij een albino is en een directe afstammeling van Koning Sundiata Keita, stichter van Mali. Zijn adellijke afkomst kon niet voorkomen dat hij zowel door zijn familie als de gemeenschap werd verstoten: een albino-kind wordt in Mali (en in Afrika) als een vervloeking beschouwd.
Muziek werd zijn uitlaatklep. In Bamako begon Keita’s carrière, als zanger van de Super Rail Band, en vanaf 1973 van de populaire (en politieke onrust zaaiende) Les Ambassadeurs. Beide bands transformeerden in de jaren zeventig de Malinese muziek tot een kosmopolitisch genre.In 1984 vertrok Keita naar Parijs en bracht daar met veel succes het soloalbum Soro (1987) uit, waarmee hij de overstap maakte naar het westerse publiek. De jaren daarna experimenteerde hij met jazz, Cubaanse muziek en chansons.
Pas toen hij terugging naar Mali en nieuwe platen opnam, kreeg hij wereldwijd succes. Op zijn albums Moffou (2002) en M’bemba (2005) keerde Keita terug naar zijn Malinese roots. Het resultaat: twee bloedmooie – voor Grammy’s genomineerde – albums, waarop zijn kleurrijke stem wordt omlijst door muziek van de crème de la crème van de Malinese muziekscene.
Zijn nieuwe album La Différence is opgenomen in Parijs, in zijn eigen studio Le Mouffou in Bamako (Mali), in zijn geboorteplaats Djoliba en in Beiroet en Los Angeles.
Kijk naar ‘The making of’ documentaire, met opnamefragmenten, videoclips en een uitgebreid interview met Salif Keita over La Difference.
Dit voorjaar tourt Salif Keita in Europa en doet hij Nederland aan.
ma 22 maart: De Oosterpoort - Groningen
di 23 maart: Carré - Amsterdam
wo 24 maart - Muziekcentrum Frits Philips Eindhoven