De bandura van de Oekraïense Kobzari Een unieke traditie die ten prooi viel aan de sovjetisering donderdag 27 oktober, 2022

Net als collega Bram Posthumus werd ik tijdens de rondwandeling over de Womex trade fair bij de Oekraïense stand aangenaam verrast door de dame die zulke fraaie melodieën aan haar bandura ontlokte. Dat bijzondere en typisch Oekraïense instrument had al eerder mijn pad gekruist, maar ik had er nog nooit een in het echt gezien. Die eerdere kennismaking, ruim twintig jaar geleden, was te danken aan een zending promo-cd’s van het label November, inmiddels ter ziele. Een daarvan was 'Black Sea Winds - The Kobzari of Ukraine'. Het weemoedige getokkel op die plaat sprak me zo aan dat ik besloot verder uit te zoeken hoe het zat met dit ongewone instrument en zijn bespelers, die Kobzars of Kobzari bleken te heten.


door Ton Maas (tekst en foto's)

De bandura ziet er met zijn peervormige klankkast op het eerste gezicht uit als een soort luit, maar dan een asymmetrische, want de hals zit niet in het midden maar meer aan de zijkant. In feite is het echter een soort citer, want de snaren worden tijdens het spelen niet met de vingertop ingekort, zoals bij luiten en gitaren, maar ‘open’ getokkeld, zoals bij een citer of harp.

Blinde meesters
De traditie van de kobzari gaat ver terug in de geschiedenis, want al in de zestiende eeuw vormden ze in Oekraïne een gilde van professionele muzikanten die rondtrokken door het land met verhalende en religieuze gezangen en zichzelf daarbij begeleidden op hun kobza of bandura. Om kobzar te kunnen worden, moest je eerst in de leer voor een periode van minstens drie jaar en daarna nog een meesterproef afleggen. Opvallend was het grote aantal blinde kobzari. Tegen 1800 moest je zelfs blind zijn om kobzar te kunnen worden.

Sovjetisering
Hoewel de kobzari onder de Oekraïense bevolking razend populair waren, stonden ze als rechtgeaarde troubadours soms op gespannen voet met de autoriteiten. Zo waren Oekraïens Orthodoxe kerkleiders vaak achterdochtig en soms zelfs gewelddadig jegens de kobzari. Onder Stalin kwam er in de jaren dertig van de vorige eeuw een einde aan de levende traditie, die toen werd vervangen door een ‘gesovjetiseerde’ en van hogerhand vormgegeven vorm van folklore. Voortaan bestond het repertoire van de kobzari vooral uit gecensureerde versies van traditionele liederen en teksten waarin het sovjetsysteem en zijn helden werden bejubeld.

Voortzetting in de diaspora
Julian Kytasty, de man die mij via het album Black Sea Winds (helaas niet op Spotify) liet kennismaken met de bandura en de kobzari, kwam weliwaar ter wereld in het Amerikaanse Detroit als kind van Oekraïense vluchtelingen, maar is wel degelijk een derde-generatie banduraspeler, afstammeling van de beroemde kobzar Hryhory Kytasty. De video hieronder maakte hij naar aanleiding van de recente Russische inval in het land van zijn voorouders.


meer nieuws
Tula en Juliet - mijn overgrootmoeder, de slavin
maandag 25 september, 2023
Concertserie seizoen 2023-2024 met Meral Polat Trio, Chieko Collective, Boi Akih, Las Lloronas, Emine Bostanci & Dareyn en Marmoucha Orchestra
woensdag 20 september, 2023
zondag 17 september, 2023
Hoe het Gnawa Festival onverwacht veranderde in een benefiet-evenement
zondag 10 september, 2023
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 september, 2023
Er gloort licht op het dak!
dinsdag 22 augustus, 2023
In Zeist doen ze het gewoon!
woensdag 16 augustus, 2023
Gitarist Will Bernard over Sky en Anahita
woensdag 16 augustus, 2023
Afscheidsconcert van het Tropicalia-icoon in Het Concertgebouw
zaterdag 12 augustus, 2023
donderdag 10 augustus, 2023