Womex-verrassing Maria Mazzotta komt naar Amsterdam Vocale powerhouse vol emotie uit Italië donderdag 19 mei, 2022

Zangeres Maria Mazzotta was een van de verrassingen van de Womex 2021 in Porto. Een dubbele eigenlijk, want ze kwam van de ‘reservelijst’ van artiesten die door de wisselende jury (‘de zeven samoerai’) waren geselecteerd om zich te mogen presenteren tijdens het belangrijkste podium voor wereldmuziek dat er bestaat. Haar indrukwekkende optreden had ze dus te danken aan een afvaller. Fijn dat het ook effect heeft gehad, want op 2 juni is ze te zien bij Mezrab in Amsterdam, samen met haar begeleider Antonio de Luca op accordeon. Daarom nogmaals het verslag van haar showcase in Porto.


door Ton Maas

De tweede dag van het showcaseprogramma in Porto begon met een buitengewoon indrukwekkende 'daycase' van zangeres Maria Mazzotta, afkomstig uit de regio Salento in het zuiden van Italië. Als ze van start gaat met een dramatisch levenslied, is de eerste indruk dat het wel een beetje ‘over the top’ en theatraal is. Emoties worden breed uitgemeten, zowel in zang als gebaar. Maar gaandeweg ontvouwt zich een verbijsterend uitgestrekt palet aan registers, tonen en tinten.


Van fluister tot scheur
Mazzotta kan fluisterzacht langs het gemoed strijken, maar ook een scheur opzetten waarmee ze menig flamencozangeres het nakijken geeft. Ook ziet ze er geen been in om randjes op te zoeken, bijvoorbeeld door charmant te koketteren met haar gebrekkige beheersing van het Engels. Maar je vergeeft het haar zonder blikken of blozen. En dat traantje dat ze tegen het einde van haar optreden echt niet kan bedwingen, is ook al weer een reden om haar in je hart te sluiten.

2 juni - Mezrab, Amsterdam

Klik hier voor meer informatie.


meer nieuws
zondag 3 juli, 2022
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
vrijdag 1 juli, 2022
Grenzeloos en avontuurlijk
dinsdag 14 juni, 2022
Vernieuwing op het dak
maandag 13 juni, 2022
4-5-6 juni, Park Brakkenstein, Nijmegen
zaterdag 4 juni, 2022
Drie dagen lang intieme concerten, interviews en films op de All Ears Area
zaterdag 4 juni, 2022
De koning van de Bulgaarse bruiloftsmuziek keert terug
vrijdag 3 juni, 2022
Interview met drummer Rodney Barreto
donderdag 2 juni, 2022
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
woensdag 1 juni, 2022
Festival Special Music Meeting
maandag 30 mei, 2022