Asmaa Hamzaoui & Bnat Timbouktou
Marko Markovic Brass Band
Gisela Joao
Budapest Ritmo Muziekfestival met de focus op Centraal en Oost-Europa vrijdag 1 november, 2019

Budapest Ritmo is de naam van een festival en netwerkevenement dat bedoeld is om muziek uit Centraal en Oost-Europa onder de aandacht te brengen van wereldmuziekprofessionals. De vierde editie werd van 3 t/m 6 oktober gehouden op verschillende lokaties in Boedapest. Naast jong lokaal talent bod Budapest Ritmo ook concerten van gevestigde internationale acts zoals de Marko Marković Brass Band, fadozangeres Gisela João en de Cesaria Evora Tribute Band, die zich presenteerden aan een bonte mix van internationale gedelegeerden en lokaal publiek.


door Bas Springer (foto's Márton Neményi)

Als reactie op de drukte van WOMEX - al 25 jaar de belangrijkste en grootste wereldmuziekbeurs ter wereld - zijn de afgelopen jaren nieuwe festivals ontstaan die als doel hebben om lokale muziek te promoten en aanzienlijk kleiner van opzet zijn. Voorbeelden zijn de Atlantic Music Meeting op de Kaapverdische Eilanden, Visa For Music in Rabat (Marokko) en de IOMMA (Indian Ocean Music Market) op het Franse eiland La Réunion. Deze evenementen zijn intiemer en meer ontspannen qua sfeer en bieden gedelegeerden meer ruimte en tijd om te netwerken dan de WOMEX. Dat geldt ook voor Budapest Ritmo, dat wordt georganiseerd door het Hongaarse platenlabel Hangvető en CAFe Budapest, Hongarije’s belangrijkste hedendaagse kunstfestival. Gedurende vier opeenvolgende middagen en avonden kwamen professionals bij elkaar voor conferenties, showcases en concerten in het centrum van Boedapest.

Mission statement
'Ons voornaamste doel is de muziek uit Centraal-Europa onder de aandacht te brengen en te houden. We willen lokale artiesten helpen de weg naar internationale podia te vinden, we willen internationale gedelegeerden ontmoeten en onze favoriete muziek delen met hen en het lokale publiek. Verder willen grensoverscdhrijdende projecten tussen artiesten initiëren en de samenwerking tussen organisatoren, managers, festivals en zalen verbeteren', aldus programmadirecteur Balázs Weyer, een van de drijvende krachten achter Budapest Ritmo. Zes bands uit Hongarije, Servië en Engeland  stonden geprogrammeerd voor de showcase-avond in Szimpla Kerft. Deze iconische uitgaangsgelegenheid is de beroemdste alternatieve hotspot van Boedapest. De  zogeheten 'ruin bar' was de eerste in zijn soort in de Hongaarse hoofdstad en wordt  nog atlijd druk bezocht. 


Servische minderheid
Het Hongaarse kwintet Babra vertegenwoordigt een nieuwe generatie muzikanten die traditionele stijlen van de Servisch minderheid in Hongarije spelen. Net zoals Söndörgő herontdekt Babra deze muziek en put het uit het traditionele repertoire dat opgetekend werd door de twintigste-eeuwse componisten Béla Bartók en Tihamér Vujicsics. Gewapend met gitaar, accordeon, en tambura stort Babra zich met groot enthousiasme op  traditionele songs. Stralend middelpunt is zangeres Veronika Varga, die niet alleen over een geweldige stem beschikt, maar ook met verve de staande bas hanteert. 

De Balkan op z'n Brits
Het octet She’koyokh uit Londen  brengt aanstekelijke klezmer en Balkan muziek. De groep bestaat uit muzikanten uit Engeland, Amerika, Griekenland, Servië en Turkije. Blikvanger is de Turkse zangeres Cigdem Aslan, die gezegend is met een prachtige stem. Songlines prees de groep als ‘de beste klezmer- en balkanband van Engeland’, een omschrijving die volkomen terecht is.  

Vrouwelijke gnawamuzikanten
De overige twee avonden werden gehouden in de hippe Akvárium Klub in het centrum van de stad. Een van de hoogtepunten was het optreden van de uit vier jonge Marokkaanse vrouwen bestaande groep Asmâa Hamzaoui & Bnat Timbouktou (‘de dochters van Timbuktu’), die een nieuwe generatie vrouwelijke gnawaperformers vertegenwoordigt. Bijzonder omdat de gnawa tot voor kort uitsluitend mannelijk domein was. Verfrissend om deze enthousiaste gnawa dames aan het werk te zien, hoewel de rauwheid van de oude gnawameesters ontbrak.

Bijna in de voetsporen
De 36-jarige fado zangeres Gisela João brak in 2013 door met haar gelijknamige debuutalbum, dat in Portugal goed was voor platina. Sindsdien heeft zij zich ontwikkeld tot een van de belangrijkste fadista’s en beschikt over voldoende authenticiteit om te overtuigen. Velen beschouwen haar als de opvolgster van de legendarische fadozangeres Amália Rodrigues, maar dat is een tikkletje overdreven. Gisela João  is jong, energiek en talentvol, maar heeft nog een lange weg te gaan. 

Vuur op de dansvloer
Voor opzwepende balkan brass 2.0 moet je bij Marko Marković zijn, zoon van de legendarische Boban Marković, die met zijn Brass Band het balkanvuur flink opstookte. De prijs voor de meest verrassende groep ging naar Los Orangutanes, de eerste cumbia band van Hongarije, die met broeierige latinritmes iedeereen aan het dansen bracht. 

Eerbetoon aan de legende
Rest nog het optreden van de Cesária Évora Tribute Band met maar liefst vier Kaapverdische zangeressen, onder wie  Lura en Elida Almeida, die zich met zichtbaar enthousiasme stortten op het repertoire van de in 2011 overleden Kaapverdsiche diva Cesaria Evoria. 

Conclusie
Budapest Ritmo is een goed georganiseerd festival dat duidelijk in een behoefte voorziet. Muzikaal talent is altijd ruimschoots voorradig geweest in Hongarije. Het op een juiste manier promoten en begeleiden van dit talent kun je gerust overlaten aan de organisatoren van dit uitstekende festival.


meer nieuws
Als altijd vol avontuurlijke muzikale verrassingen
zondag 9 juni, 2024
Zangeres uit Westelijke Sahara in kleine zaal Concertgebouw
dinsdag 4 juni, 2024
Nieuwe reeks zomerconcerten in Amsterdam-Noord
dinsdag 4 juni, 2024
Plus de Transglobal World Music Chart Top-40
zaterdag 1 juni, 2024
Hartverwarmende muziek uit de hele wereld in Amersfoort
dinsdag 28 mei, 2024
Meer dan 50 Indiase concerten en optredens
dinsdag 28 mei, 2024
Nieuwe klanken met eeuwenoude wortels
zondag 26 mei, 2024
Met Old Roots New Routes op reis langs Fenicische handelsroutes
woensdag 15 mei, 2024
Interviews en miniconcerten met de festivalartiesten 18-19-20 mei
dinsdag 14 mei, 2024
18-19 mei Park Brakkenstein Nijmegen - 20 mei, 2e Pinksterdag De Lindenberg Nijmegen
maandag 13 mei, 2024