Youssou N'Dour en reggae: 'Het is een verbond' Dakar - Kingston concerten in Groningen en Eindhoven eind oktober 24 september, 2010

Aan de vooravond van twee concerten in het teken van zijn nieuwe album 'Dakar - Kingston' spreken we Youssou N’Dour aan de telefoon. Hij is thuis in Dakar tussen twee delen van de tournee. In het eerste deel speelde hij al in de Amsterdamse Melkweg; binnenkort doet hij Eindhoven en Groningen aan. Een terugblik op het zes jaar lang verkennen van andere muziekculturen.


door Erk Willemsen

De release van Dakar - Kingston valt zowat samen met die van de verzamelaar Étoile de Dakar - Once Upon a Time in Senegal: The Birth of Mbalax 1979-1981. Daar waar de muziek van Youssou N’Dour eind jaren zeventig nog bol staat van de Cubaanse invloeden, bepaalt nu de Jamaicaanse reggae de sound van N’Dour.

Hoe ontstond het idee voor een tribute aan Bob Marley?
Al van jongs af aan luister ik naar reggaemuziek. Het voelt alsof het deel uitmaakt van onze cultuur. Daarom moest ik dit album een keer maken. Toen bleek dat de opnames op Jamaica heel goed uitpakten, ben ik naar mijn band Super Étoile gestapt en heb ik ze voorgesteld dit ook live te gaan uitvoeren. Iedereen was meteen heel enthousiast, want ook zij voelen dat reggae heel dicht bij onze muziekcultuur staat. De tournee verloopt heel goed en ik ben heel tevreden hoe het concept aanslaat bij het publiek.

Terugkijkend naar de laatste vijf, zes jaar, heb je je steeds in weer andere muziekculturen verdiept. In 2004 was er Egypt, toen Rokku mi Rokka in 2007 met Fula-muziek, en nu Dakar - Kingston met reggae.
‘Ik wil geen gevangene van mijn eigen stijl zijn. Dat heb ik altijd geweigerd. Ik heb altijd de vrijheid willen houden allerlei Afrikaanse muziek te onderzoeken en ook muziek buiten Afrika. Afrikaanse muziek is de moeder van alle muziek, en dat hoor je in de reggae terug. Het is een verbond. Elk nieuw project dat ik heb ondernomen de laatste jaren is inderdaad compleet anders dan het vorige. Maar alles is gedreven door mijn passie voor de muziek.

Als we zelfs verder terugkijken, naar het eind van de jaren zeventig, speelde je met Étoile de Dakar Cubaans geïnspireerde muziek. Het beste uit die tijd is nu samengevat op een nieuw uitgebracht dubbelalbum.
Ja, Cubaanse muziek was in de jaren zeventig heel populair in Senegal. Veel muzikanten speelden die muziek dan ook, maar gaven er wel altijd een eigen invulling aan. Die muziek is een deel van onze muziekcultuur geworden.

Heb je zelf naar dat dubbelalbum geluisterd?
Jazeker. De radio draait die muziek sowieso nog altijd. En dat doet me natuurlijk enorm plezier. Het vormt toch de basis van mijn muziek en het was het begin van mijn carrière. Een heel bijzondere herinnering.

Het laatste jaar heb je veel albums uitgebracht. Ook breng je regelmatig cd’s uit die alleen in Senegal gedistribueerd worden. Is de muzieksmaak in Senegal nog steeds zo anders dan in Europa en de VS?
Ja, ik breng in Senegal veel albums uit met mbalax. Die willen de platenmaatschappijen niet distribueren in de rest van de wereld, en dat is wel heel jammer. Ze zijn gewoon geïnteresseerd in andere muziek dan mbalax en denken dat dat beter aanslaat. Maar als je echt wilt, kun je er altijd wel aan komen, hoor.

Het Egypt-project werd in Senegal gereserveerd ontvangen. Dat wordt in de dvd I Bring What I Love uitgebreid uit de doeken gedaan. Hoe is dat nu, zes jaar later?
Het was moeilijk, want het was een religieus album. Dat gaf onrust. Men vond het niet kies dat ik dat deed. Maar later is men er hier gelukkig anders over gaan denken en is het een groot succes geworden. Ik wilde aan de wereld de ware aard van de islam tonen: tolerant en levendig – de islam wordt zo vaak in een verkeerd daglicht gesteld. Muziek, film en andere cultuuruitingen kunnen heel goed gebruikt worden, juist om het ware karakter van de islam aan de wereld te tonen. En ik hoop dat ik daar met Egypt een bescheiden bijdrage aan heb geleverd.

Concerten
20 oktober: Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven – klik hier voor kaarten
25 oktober: De Oosterpoort, Groningen – klik hier voor kaarten

Recensies
Youssou N’Dour – Dakar - Kingston / I Bring What I Love / Special Fin D’Année
Étoile de Dakar – Once upon a Time in Senegal: The Birth of Mbalax 1979-1981

Video-playlist

Op het YouTube-kanaal van MixedWorldMusic.com vind je video’s van Youssou N’Dour, inclusief een video-interview over de nieuwe cd Dakar - Kingston.

Spotify Playlist
Playlist van de albums van Youssou N’Dour op het Spotify kanaal van MixedWorldMusic.

Beyond interview
Pdf van het eerder verschenen interview in Beyond Magazine n.a.v. de release van Rokku mi Rokka. Zie de link hiernaast.
 


meer features
Achtergronden bij El Ultimo Trago
23 december, 2009
Poëzie in de strijd tegen de wereldmuziekpolitie
24 december, 2009
Havana Cultura: een omvangrijk muzikaal project
20 juli, 2010
Zangeres op tournee in Nederland met nieuwe cd op zak
6 april, 2011
Ivoriaanse bassiste/zangeres presenteert nieuw project
27 februari, 2010
Gitarist Dom Flemons over Genuine Negro Jig
27 september, 2012
Portugees kwartet komt naar Nederland
26 maart, 2012
Malinese zanger voor drie concerten naar Nederland
14 september, 2010
Muziek die uitwaaiert naar alle werelddelen
20 oktober, 2011
Energieke zangeres doet Benelux aan tijdens wereldtournee
15 april, 2014