De diatonische accordeons van Danças Ocultas Portugees kwartet komt naar Nederland 26 maart, 2012

Lyrischer dan het persbericht dat de concerten van Danças Ocultas aankondigt, kan je het niet schrijven: ‘Muziek die als een speer je hart doorboort en die je intellectuele vermogens laat zweten. Muziek waarvan je het bestaan pas opmerkt als je je ervan bewust wordt dat je gemoedstoestand aan het veranderen is. Dat is de muziek van Danças Ocultas.’ Ze komen voor een eenmalig concert naar Muziekgebouw Eindhoven, in het kader van de Mixed World Music serie. Voorafgaand aan het concert, vanaf 19.30 uur, kan het publiek een live-interview met de musici bijwonen, afgenomen door René van Peer van MixedWorldMusic.

De muzikanten van Danças Ocultas bespelen alle vier de diatonische (knoppen-)accordeon, in Portugal wat verwarrend concertina genaamd. Van een clubje experimenterende muziekstudenten groeide de groep uit tot een van Portugals meest geslaagde en vernieuwende muziekprojecten. De populariteit van de groep leidde zelfs tot een revival van de in Portugal bijna verdwenen lokale accordeon.

Met hun vier concertina’s, waaronder een zelf ontwikkelde ‘basconcertina’, creëren de muzikanten een karakteristiek, vernieuwend geluid. De muziek van Danças Ocultas haalt haar kracht uit de intensiteit van het samenspel van de vier muzikanten, de fraai uitgewerkte arrangementen en de bijzondere speleffecten, waaronder het gebruik van het zuchten van de balgen. Danças Ocultas wordt vanaf het begin al gecoacht door een van de oprichters van Madredeus, Gabriel Gómez. In concert spelen ze vooral werk van hun laatste cd Tarab.

Danças Ocultas zorgde voor een herwaardering van de diatonische knoppenaccordeon. De groep laat het raffinement horen dat in het volksinstrument schuilt, en sinds bandleider Artur Fernandes de basconcertina ontwikkelde, zijn de klankmogelijkheden nog verder uitgebreid. Dat leidde uiteraard tot experimenteren en vernieuwing. De concertina danst en zingt, maar kan ook zuchten, sidderen en kreunen. Vergeet dus de kermisklanten: denk eerder aan Piazzolla of de Portugese folkpopband Madredeus en vooral aan de sfeer van Portugal.

Bekijk hier de video van Danças Ocultas live op het Festival Músicas do Mundo de Sines in 2008.

Luister hier naar diverse albums van Dancas Ocultas.

Op het YouTube-kanaal van MixedWorldMusic vind je een playlist met video's van het kwartet.

Bezetting Danças Ocultas
Artur Fernandes - concertina
Filipe Cal - concertina
Filipe Ricardo - concertina, basconcertina
Francisco Miguel, concertina

Concerten
28 april: Muziekgebouw Eindhoven
Tickets? Klik hier.

Informatie: www.dancasocultas.com

 


meer features
Atlantic Music Expo 2022
26 december, 2022
Achtergronden bij El Ultimo Trago
23 december, 2009
Poëzie in de strijd tegen de wereldmuziekpolitie
24 december, 2009
Oumou Sangar�s Seya album van het jaar
26 december, 2009
Havana Cultura: een omvangrijk muzikaal project
20 juli, 2010
Zangeres op tournee in Nederland met nieuwe cd op zak
6 april, 2011
Ivoriaanse bassiste/zangeres presenteert nieuw project
27 februari, 2010
Gitarist Dom Flemons over Genuine Negro Jig
27 september, 2012
Malinese zanger voor drie concerten naar Nederland
14 september, 2010
Muziek die uitwaaiert naar alle werelddelen
20 oktober, 2011