Qasida: Rosario La Tremendita en Mohammad Motamedi
Marina Heredia
ltra High Flamenco repeteert met Oene van Geel, Maarten Ornstein en Tony Roe
Kayan Kalhor en Erdal Erzincan
Lustrum Flamenco BiŽnnale van 16 jan-3 feb 2015 Flamenco Crossroads en Strings zijn thema's van deze editie 27 december, 2014

De Flamenco BiŽnnale oogst tot ver buiten onze grenzen respect. Iedere keer weer weet het festival de state of the art van de flamenco te verzamelen, niet zomaar door voor de hand liggend te programmeren, maar altijd door vernieuwing na te streven, verbanden met verwante muziekculturen te zoeken en zo de muziek en dans van de flamenco nieuwe impulsen te geven. Themaís dit jaar zijn Flamenco Crossroads en Strings. Vanaf 16 januari tweeŽnhalve week op podia in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven.

Elke twee jaar zorgt de Flamenco Biënnale Nederland voor spannende allianties met andere genres en stijlen, zoals hedendaagse dans en muziek, jazz, klassiek, barok, Indiase en Oosterse muziek. De ruim veertig voorstellingen en concerten worden omlijst door een uitgebreid randprogramma van masterclasses, workshops, lezingen, films en documentaires, jeugd- en amateurvoorstellingen, en een tweetal fototentoonstellingen. Flamenco op het scherpst van de snede, ritmes die ontroeren, raken en ontregelen.

Bekijk hier een video-playlist die MixedWorldMusic samenstelde van de artiesten die tijdens het festival komen optreden
En beluister ook onze Spotify-playlist met muziek van de artiesten van de Flamenco Biënnale


Flamenco Crossroads
Overkoepelend thema van deze editie is Flamenco Crossroads. De Flamenco Biënnale vormt het kruispunt voor muzikale ontmoetingen, dialogen en onverwachte dwarsverbindingen, van muziek- en dansvormen uit verschillende genres, van publiek en kunstenaars. Met als belangrijkste pijlers de gitaar, zang (cante) en dans. 
Gezongen Spaanse volkspoëzie komt samen met Perzische kunstmuziek in het concert Flamenco & Orient. Een dubbelprogramma met enerzijds East meets East: een meditatief duet van de Iraanse kemanche speler Kayan Kalhor en Erdal Erzincan, meester van de Turkse langhalsluit, en anderzijds Qasida, een muzikale dialoog tussen de Spaanse zangeres Rosario La Tremendita en de nieuwe ster van de Iraanse klassieke muziek Mohammad Motamedi, een combinatie die de Flamenco Biënnale voor het eerst in 2011 samenbracht en die sindsdien verder ontwikkeld is. 


 

Flamenco en khatak
Het festival opent op 16 januari 2015 in de Rotterdamse Schouwburg met de voorstelling Los Invitados van de vrouwelijke flamencopionier Belén Maya, waarin deze danseres en choreografe artiesten van formaat uitnodigt om met haar een persoonlijke flamencowereld te delen; met verstilde momenten en vrolijke ontladingen, zoals het leven zelf.
De mannelijke avant-garde van de dans treedt aan in de persoon van danser Israel Galván die een alliantie aangaat met de Brits-Bengaalse choreograaf Akram Khan, in een nieuwe creatie: Torobaka.
Ook danser Andrés Marín onderzoekt in zijn nieuwste voorstelling de wortels van de flamenco in India en zoekt naar manieren om de uitkomst te vertalen in een nieuwe danstaal. Net als Galván werkt hij samen met iemand van buiten de flamenco: de Frans-Algerijnse (hiphop)danser Kader Attou en het Divana Ensemble uit Rajasthan. Samen gaan ze op zoek naar een eigentijdse flamencodansdynamiek in Yatra.

 

Subthema Strings
Een nieuwe lichting jonge talentvolle gitaristen als José Quevedo en Dani de Morón (die in het Bimhuis een hommage brengen aan de recentelijk overleden grootmeester Paco de Lucía) en belangwekkende meesters als Juan Manuel Cañizares komen naar voren in het subthema Strings.
Ook snaarinstrumenten uit andere (Oosterse) tradities en genres worden bij het festival betrokken, zoals de barokgitaar en luit van Enrike Solinís of de jazzstrings van de Spaanse flamencojazzgroep Ultra High Flamenco die samen met de Nederlandse jazzmusici Oene van Geel, Maarten Ornstein en Tony Roe optreden. Ultra High Flamenco blinkt uit in innovatieve freestyle interpretaties van verschillende traditionele flamencostijlen.

 

Rénaud García-Fons
De gerenommeerde Frans-Catalaanse contrabassist en tevens Artist in Residence van deze editie, Rénaud García-Fons, trekt met Silk Moon Duet op avontuur met zijn contrabas en smeedt nieuwe muzikale werelden in dialoog met de Turkse kemanchespeler (knieviool) Derya Türkan, waarbij de grenzen tussen klassiek, wereldmuziek en flamenco vervagen. Ook is hij te horen in zijn programma La Linea del Sur.

 

Manuel de Falla
De Spaanse gitarist Juan Manuel Cañizares (tien jaar lang sidekick van Paco de Lucía) speelt met zijn kwartet werken van de Spaanse componist Manuel de Falla. Deze Spaanse volkswijsjes, oorspronkelijk voor piano en zang geschreven, voert Cañizares samen met special guest mezzosopraan Christianne Stotijn uit. Daarnaast begeleidt Ed Spanjaard Stotijn op piano, waarbij ze werken van de Catalaanse componist Montsalvatge ten gehore brengen.
Eveneens binnen het Strings-thema gaat barokmuziek uit Spanje in dialoog met flamenco in het bijzondere project van luitspeler en gitarist Enrike Solínis barokensemble Colores del Sur. Solinís laat met zijn barokkwartet horen 'hoe flamenco' de oude Spaanse en Andalusische barokmuziek uit de zeventiende en achttiende eeuw klonk.


 

El Pele & Farruquito 
Een van de andere hoogtepunten is het concert van El Pele & Farruquito. De rauwe, kwetsbare stem van zigeunerzanger Manuel Moreno Maya ‘El Pele’ laat niemand onberoerd. De zanger uit Córdoba wordt door de Spaanse flamencokritiek unaniem in superlatieven beschreven: ‘een flamencobeest in het wild’, ‘een stem warm als oud koper’. Voor het eerst treedt hij buiten Spanje voor het voetlicht met speciale gast pianist Dorantes en zigeunerdanser Farruquito, wiens fantasierijke, messcherpe improvisaties en hallucinerende ritmes de zaal elektrisch laden. De video laat Farruquito zien in een ander programma.Marina Heredia
Zangeres Marina Heredia wordt in flamencokringen gezien als een gouden belofte voor de toekomst. Aan haar zijde deze avond de veelbelovende gitaristen José Quevedo ‘El Bola’, en Diego del Morao, zoon en opvolger van de grote Moraíto Chico. Met als special guest haar vader Jaime el Parrón, van wie ze de geheimen van het cante jondo leerde.Nederlandse flamencotop
Naast alle internationale gasten wordt er ook een rijkgeschakeerde waaier aan ‘Nederflamenco’ gepresenteerd. Hoogtepunt is de Avond van de Nederflamenco op 24 januari in De Nieuwe Regentes te Den Haag.
Flamenco Amazigh is een uniek concert met Marokkaanse en Andalusische klanken en ritmes, afwisselend melancholiek en opzwepend, en met een centrale rol voor de schitterende zang van Erminia Fernández Córdoba. De gelegenheidscombinatie voor het programma FuZion bestaat uit drie flamencomuzikanten en vijf musici van de Nederlands-Marokkaanse band Imetlaâ. 
De Nederlandse topgitarist Peter Kalb ‘El Periquín’ nodigt voor zijn carte blanche-concert Colores flamencocracks uit de Madrileense flamencoscene uit: gitarist en producer Paquete en meestercajonist Piraña. Zangeres Naike Ponce zorgt voor een onvervalste vintage touch van de zang uit Jerez de la Frontera en omstreken.

 Flamenco4Kids
Speciaal voor kinderen brengt het flamencogezelschap Samba Salad o.l.v. danseres Mascha Meijman de voorstelling Van de Hak op de Tak.
Teresa Jaldón, flamencodocente met de belangrijkste kinderflamencoschool in Nederland, geeft diverse workshops speciaal voor kinderen.


Flamencobiennale.nl
Het complete programma is te vinden op flamencobiennale.nl. Daar vind je ook alle data en locaties van de concerten.

Data en locaties van de concerten die in bovenstaand artikel genoemd zijn, vind je ook in de agenda van MixedWorldMusic. Klik hier


meer features
Achtergronden bij El Ultimo Trago
23 december, 2009
PoŽzie in de strijd tegen de wereldmuziekpolitie
24 december, 2009
Havana Cultura: een omvangrijk muzikaal project
20 juli, 2010
Zangeres op tournee in Nederland met nieuwe cd op zak
6 april, 2011
Ivoriaanse bassiste/zangeres presenteert nieuw project
27 februari, 2010
Gitarist Dom Flemons over Genuine Negro Jig
27 september, 2012
Portugees kwartet komt naar Nederland
26 maart, 2012
Malinese zanger voor drie concerten naar Nederland
14 september, 2010
Muziek die uitwaaiert naar alle werelddelen
20 oktober, 2011
Energieke zangeres doet Benelux aan tijdens wereldtournee
15 april, 2014