Quantic: musica de Colombia 3.0 Magnetica live in Rotterdam, Amsterdam en Brussel 4 juli, 2014

Will Holland aka Quantic: Britse digitale duizendpoot rekt op 'Magnetica' zijn Colombiaanse invloedssfeer verder op tot in BraziliŽ, Jamaica, Angola en EthiopiŽ. Hij komt vanaf 11 mei met liveband zijn nieuwe album presenteren in Bird, Rotterdam, de North Sea Jazz Club, Amsterdam, en VK Concerts in Brussel.

door Pieter Franssen

De befaamde Brits groove-dj, producer, muzikant en muziekarchivaris Will 'Quantic' Holland, woont al jaren in Colombia. Hij is een muzikaal multitalent dat al veertien albums lang voortdurend grenzen aftast en opzoekt. De laatste succesvolle breinbrouwsels van zijn permanente queste naar de optimale fusie en versmelting van creatieve elektronische technische mogelijkheden met uiteenlopende muzikale dansstijlen zijn Ondatrópica (2012) en - net uit - Magnetica (2014).

Herontdekker
Quantic richtte zich eerst fanatiek op het herontdekken van obscure en/of vergeten cumbia-, porro- en champeta-artiesten uit de jaren zeventig en andere groovy Colombiaanse producten en dansstijlen, en raakte intens betrokken bij diverse compilatieprojecten zoals Tropical Funk Experience (2010) en The Original Sound of Cumbia, The History of Colombian Cumbia and Porro As Told by the Phonograph 1948-79 Compiled by Quantic (Soundway, 2011). Daarin zet hij echt zijn tanden om onbekende, verloren gewaande en zeldzame, maar o zo spannende en opwindende muziek van evenzovele combo's en orkesten uit alle uithoeken van Colombia te traceren. Als inwoner van dynamische, met zware, roemruchte en rauwe muziekhistorie bezwangerde steden als Bogota en Cali, lukt het Quantic om dicht bij de bronnen van deze muzikale hoorn des overvloeds te komen.

Ondatrópica
Quantic's voorlaatste project Ondatrópica baarde danig opzien en stal de show op de Music Meeting in Nijmegen in 2013. Zijn achtkoppige Ondatrópica-(tropische golf)orkest, genoemd naar de gelijknamige cd, die de toonaangevende latinsite Descarga.com bekroonde als beste album van 2012, blies het dak eraf. Geleid door zijn vaste zangeres Nidia Gongora, altsaxofonist en legende Michi Sarmiento, en de 78-jarige accordeonist Anibal Velasquez mengden Quantic en zijn muzikantenclub cumbia, Colombiaanse salsa en andere obscure Colombiaanse grooves  als porro, champeta, gaita en currulao samen met hiphop-, ska-, dub- en computerbeats tot een superdynamische, explosieve cocktail.

Electronic latin journey
Wie gaat de bouwstenen voor deze 'electronic latin journey into Will Quantic's sound' deze keer aanleveren bij zijn optredens tussen 11 en 22 mei in de Benelux? Opzwepend boegbeeld is de Colombiaanse zangeres Nidia Gongora, die ook op twee tracks van Magnetic de currulao's La Plata en Muévelo Negro ophitst, meedeed op Ondatrópica en deel uitmaakte van Quantic's roemruchte combo Barbaro. Daarnaast percussionist Emeris Torres, Simon Little op keys en synths, verantwoordelijk voor vette synthgrooves en waarschijnlijk blazerssamples, en last but not least de energieke Holland zelf, die gitaar, accordeon en het elektronische sounds-, sample-, loops- en beats-danceprogramma Ableton Live voor zijn rekening neemt.

Live 2014
Alle ingrediënten zijn dus aanwezig voor een dampend (dans)optreden, waarin Quantic ons met zijn denderende elektronische (global) clubsound zal laten stuiteren en springen, meedeinen en wiegen op zijn 'musica quantica'. Het ongelofelijk rijke Colombiaanse muzikale inheemse erfgoed (en misschien meer) krijgt met deze digitale ritmische versterking geheid een knallende boost richting Musica de Colombia 3.0!
Disfrute y mueve la cintura! Geef je voeten de vrije ruimte. Salsasteps zijn niet echt nodig op Holland's huidige amalgaam van latingrooves, ritmisch nog eens extra geschraagd door plompe, toegankelijke dancebeats voor everybody.

Concerten 2014
zo 11 mei: Bird, Rotterdam
ma 12 mei: North Sea Jazz Club, Amsterdam
do 22 mei: VK Concerts, Brussel

Bekijk de clip van het nummer Duvidó, ft Pongo Love 
van het album Magnetica.

Luister hier naar Quantic's nieuwe album Magnetica. 

Als je liever op Spotify luistert, klik hier

Of luister hier op Bandcamp

Blog
Erk Willemsen schreef in 2013 een blog naar aanleiding van de eerste single over de single die een half jaar geleden uitkwam als eerste teaser voor Magnetic. 

Lees de blog hier: Nieuwe Quantic single exploreert de curulao uit Colombia

Interview
Elda Dorren deed in 2011 een interview met Quantic voor MixedWorldMusic.
Lees het interview hier: Quantic: an Englishman in Colombia

Interview Mixed Media Lounge op Music Meeting 2013
Op Music Meeting 2013 was Quantic te gast in onze Mixed Media Lounge. 
Bekijk het live-interview hier. 

 

 

 


meer features
Achtergronden bij El Ultimo Trago
23 december, 2009
PoŽzie in de strijd tegen de wereldmuziekpolitie
24 december, 2009
Havana Cultura: een omvangrijk muzikaal project
20 juli, 2010
Zangeres op tournee in Nederland met nieuwe cd op zak
6 april, 2011
Ivoriaanse bassiste/zangeres presenteert nieuw project
27 februari, 2010
Gitarist Dom Flemons over Genuine Negro Jig
27 september, 2012
Portugees kwartet komt naar Nederland
26 maart, 2012
Malinese zanger voor drie concerten naar Nederland
14 september, 2010
Muziek die uitwaaiert naar alle werelddelen
20 oktober, 2011
Energieke zangeres doet Benelux aan tijdens wereldtournee
15 april, 2014