Staff Benda Bilili met op de voorgrond Ricky Likabu
Staff Benda Bilili in het Bimhuis Amsterdam (foto Tineke van Brederode)


Ricky Landu
Staff Benda Bilili - waar ging het mis? Bandleden stappen op - tour gecanceld 15 februari, 2013

Na vier jaar is de cirkel rond. Waren in de film Benda Bilili de Europese dromen van de bandleden nog hoog opgetast, na vier jaar en vierhonderd concerten valt het opgebouwde imperium in duigen door wantrouwen van de bandleden in de Europese managers, veroorzaakt door de kloof tussen Afrikaanse en westerse culturen en structuren. Vandaag verscheen in de Engelse krant The Guardian een scherpe analyse van de trieste situatie waarin deze geweldige band is beland.


Andy Morgan opent zijn artikel in The Guardian met: 'The story of this Congolese band – who went from sleeping rough on the streets of Kinshasa to global fame – is one of cultural misunderstanding that ended in bitter financial acrimony.'

De band die met zoveel bravoure, wilskracht, plezier, mooie songs en groot uithoudingsvermogen de wereld rondtrok is dan uiteindelijk toch nog slachtoffer geworden van haar eigen hoge verwachtingen.

Bewondering
Was het niet schitterend hoe bandleider Ricky Likabu zijn protegé Ricky Landu, de jongen met zijn eigengemaakte snaarinstrument, de satonge, op sleeptouw nam en liet uitgroeien tot een ster? Was het niet bewonderenswaardig hoe de gehandicapte muzikanten steeds weer de energie vonden elk concert tot een belevenis te maken? Was het niet verrassend dat het tweede album, ondanks lage verwachtingen onder de critici, toch briljant bleek te zijn? Ja, dus. En nu lijkt het allemaal alweer voorbij te zijn.

Artikel in The Guardian
Ga er even rustig voor zitten en lees hier het volledige artikel van Andy Morgan in The Guardian van vrijdag 15 februari.

Interviews MixedWorldMusic
En grijp daarna nog even terug op de artikelen en interviews die MixedWorldMusic-journalist Ben Ackermans over en met de groep maakte, respectievelijk in 2009, direct na hun eerste optreden in Europa - klik hier - en in 2011 bij de release van de prachtige film Benda Bilili - klik hier.

___________________________________________________________

Kijk op het YouTubekanaal van MixedWorldMusic.com 
naar video’s over de documentairefilm en tv-optredens van Staff Benda Bilili.

www.staffbendabilili.com


meer features
Achtergronden bij El Ultimo Trago
23 december, 2009
PoŽzie in de strijd tegen de wereldmuziekpolitie
24 december, 2009
Havana Cultura: een omvangrijk muzikaal project
20 juli, 2010
Zangeres op tournee in Nederland met nieuwe cd op zak
6 april, 2011
Ivoriaanse bassiste/zangeres presenteert nieuw project
27 februari, 2010
Gitarist Dom Flemons over Genuine Negro Jig
27 september, 2012
Portugees kwartet komt naar Nederland
26 maart, 2012
Malinese zanger voor drie concerten naar Nederland
14 september, 2010
Muziek die uitwaaiert naar alle werelddelen
20 oktober, 2011
Energieke zangeres doet Benelux aan tijdens wereldtournee
15 april, 2014