Hypnotic Brass Ensemble opjuinend Pieter Franssen - woensdag 9 september, 2015

hypnotic

Het zijn me wel een stelletje funky 'n jazzy rakkers, die gozers van het Hypnotic Brass Ensemble uit  Chicago's 's southside. 'We're the second coming of jazz!', roept een van de twee trombonisten van dit funkyhiphopblazersensemble dat zojuist de vloer heeft aangeveegd met hun (dansende) dertigers in de zoetjesaan behoorlijk roemruchte North Sea Jazz Club, 30 juli j.l.. Met onder meer brommende trombones en een  robuuste sousafoon  als blikvangers is HBE  ook  zeker een inspiratie van de jonge, veelbelovende blazende branieschoppers van Gallowstreet, dat deze zomer vanaf het moment van de presentatie van hun vinyldebuutsingle in de bovenzaal van Paradiso er flink op NSJ en Lowlands lostimmerde.

HBE vangt ook hiphoppers als De la Soul en Mos Def, maar in de NSJclub gaat de eigen rapcrew  ook chicago hiphouse uit eind jaren '80 te lijf. Blazers, rappers en ritmesectie gaan samen helemaal op  in een funky, hypnotiserend(sic) en polyfonisch jazzjamtotaal van jewelste. Is al dat jarenlang instuderen van Miles en Coltrane in het huis van hun vader, jazztrompettist Kelan Phil Cohran, een van de leden van het legendarische, zo niet supericonische Sun Ra Arkestra, toch niet voor de kat z'n staart geweest. Net als hun één minuut optreden in DWDD. 

De North Sea Jazz Club speelt zich overigens met geslaagde optredens van Hypnotic Brass Ensemble, Bilal en in iets mindere mate met het voor enkelen toch nog tot onstuimig  gedrag aanleiding gevende, tamelijk gezapige optreden van Womex15Artists awardwinnaar Cheikh Lo, zichzelf vet in het blikveld van vele enthousiaste bezoekers. En dat alles is oogst van slechts één week. Maar back to Hypnotic Brass' reality: aanjagend, opjuinend, stuiterend, elke highspeedmodus past de Bad Boys of Jazz als gegoten. Gevoed door  twee rauw riffende trombones, een stuk of wat trompetten en de meespelende sousafoon van deze groovy bunch.

Deze heren hebben hun muzikale filosofie een stuk zwaarder verankerd in de grond dan het Arkestra, maar krijgen met hun supergroovy mix van brass- en hiphop al hun fans wild springend los van de nsjclub-vloer. Soms overheerst de hiphopvibe, meestal nemen jazz en funk het over en in Get The Pary Started brengen ze ook even de (Chicago)house terug. Hun second coming indeed. De vette hit in de 'Hunger Games' is ook een leuk BrassEnsemble-wapenfeit. 

Het grootste deel van het repertoire bestaat bij dit NSJcluboptreden bijgespietste versies van hun titelloze Best Of album, waar ze met hun brassclub heel wat mixedworldmusicstijlen versnipperen en verbrokkelen. Afrobeat in Ayo en Jupiter,  balkanbrass, sporen van calypso-highlife en vette EWF funk gemengd met New Orleans marching bands trademarks. Binnen een paar weken gaat er weer een spiksplinternieuw groovy, jazzy, funky en hiphoppy Hypnotic Brass Ensembleprodukt in de verkoop, beloven ze. Op Vinyl, aluminum cd en als downloads online. Ga er maar als de wiedeweerga achteraan.!

 

 


meer blogs
Ton Maas - 17 september, 2023
Ton Maas - 10 augustus, 2023
Ton Maas - 10 juli, 2023
Ton Maas - 20 januari, 2023
Ton Maas - 24 november, 2022
Ton Maas - 28 augustus, 2022
Ton Maas - 3 september, 2022
Ton Maas - 29 augustus, 2022
Ton Maas - 22 augustus, 2022
Ton Maas - 13 augustus, 2022