WOMEXicans Bas Springer - woensdag 28 oktober, 2015

 womexicans 1

Wie de term WOMEXicans ooit bedacht heeft weet ik niet meer, maar het zou me niet verbazen als deze troetelnaam voor gedelegeerden van de WOMEX afkomstig is uit het creatieve brein van Ben Mandelson, fouding director van deze 'World Music Expo'. Dit jaar werd de WOMEX bezocht door 2500 WOMEXicans uit alle hoeken van de wereld.

Wie nog nooit op de WOMEX geweest is, vraagt zich misschien af hoe een WOMEXican er uit ziet. Wel, het is geen bewoner van een andere planeet, het zijn gewoon mensen zoals jij en ik maar ze hebben alleen één afwijking : ze vinden het heerlijk om 5 dagen en nachten met wereldmuziek bezig te zijn en ze stoppen pas nadat ze door hun hoeven gezakt zijn.

Je hebt WOMEXicans in allerlei soorten en maten : programmeurs, festivaldirecteuren, boekingsagenten, media en natuurlijk artiesten. Sommigen komen al vanaf de allereerste editie en dragen met trots hun gouden WOMEX badge. Dit zijn vaak mannen en vrouwen van een zekere leeftijd, die alles al gezien en gehoord hebben, iedereen kennen, het liefst in hun old boys netwerk blijven hangen, op ieder concert wel iets aan te merken hebben, de neiging hebben om te veel te drinken, nauwelijks nog open staan voor verrassingen en blij zijn als de WOMEX weer voorbij is. 

Dan heb je een hele grote groep WOMEXicans, die je niet van naam maar wel van gezicht kent, meestal van vorige edities. Als je elkaar tegenkomt, groet je elkaar vriendelijk, zonder precies te weten wie hij of zij is. 

womexicans 3

En dan heb je nog de groep nieuwkomers die voor het eerst op de WOMEX zijn en niet goed weten hoe te beginnen. Vaak zijn het jonge, enthousiaste managers die hun band of artiest aan de man proberen te brengen maar niet of nauwelijks bekend zijn met de ongeschreven regels van de WOMEX. Op de meest onverwachte momenten - op de toilet, in de tram - kom je ze tegen, gewapend met een tas met promomateriaal. Beleefd luister je naar hun verhaal over 'the new hottest band from Italy', die bij enig doorvragen zo'n 50 bezoekers per concert trekt. In Italië wel te verstaan.

Ontroerend is hun vertrouwen in een nieuwe artiest, waar je meestal nooit meer iets over hoort. Om hun enthousiasme niet te schaden neem je uit beleefheid een cd aan, waarvan je bij voorbaat weet dat je er nooit iets mee zult doen. Om deze nieuwkomers te helpen en te adviseren, was er dit jaar zelfs een netwerkbijeenkomst voor beginners georganiseerd onder de titel 'WOMEX orientation for new delegates how to become a visible WOMEXican'. 

Wat alle WOMEXicans bindt is hun onvoorwaardelijke liefde voor muziek en de bereidheid hard te werken, heel hard zelfs. En dat meestal voor weinig geld.

WOMEXicans zijn over het algemeen vriendelijke, onderhoudende en enthousiasmerende muziekliefhebbers, die graag reizen en vaak buiten gebaande paden treden. Ik ben blij en trots om één keer per jaar deel te mogen uitmaken van deze boeiende gemeenschap.

Heel bijzonder was het moment dat er een groepsfoto gemaakt werd van honderden WOMEXicans, een steunbetuiging aan de vluchtelingen die Europa momenteel overspoelen. Solidariteit met deze vluchtelingen was sowieso een terugkerend gespreksthema op deze editie van de WOMEX, die in veel opzichten weer memorabel was.

Dank, WOMEXicans, ik heb van jullie genoten !

womexicans 2

 


meer blogs
Ton Maas - 17 september, 2023
Ton Maas - 10 augustus, 2023
Ton Maas - 10 juli, 2023
Ton Maas - 20 januari, 2023
Ton Maas - 24 november, 2022
Ton Maas - 28 augustus, 2022
Ton Maas - 3 september, 2022
Ton Maas - 29 augustus, 2022
Ton Maas - 22 augustus, 2022
Ton Maas - 13 augustus, 2022