Viva Cuba Libre, de film - nu op Idfa Erk Willemsen - woensdag 27 november, 2013

Anderhalf uur indringende filmbeelden van regisseur Jesse Acevedo, clandestien geschoten in Cuba, dat is Viva Cuba Libre, de film die deze week op het Idfa documentairefestival in Amsterdam draait. Cuba kent inmiddels 55 jaar revolutie, maar vrijgevochten is het volk allerminst. De expliciete raps van Los Aldeanos werden In Mixed al beschreven door Elda Dorren, september 2009, na haar bezoek aan Havana, waar ze de rappers interviewde: 

Los Aldeanos in Mixed, september 2009
"‘Hoe wij erachter kwamen dat we gecensureerd waren?’ Aldo Rodriguez herhaalt de vraag terwijl hij loom achteroverleunt in een schommelstoel. Hij zit dicht bij het open raam, zoekend naar koelte in de benauwde Cubaanse zomer. Als frontman van rapgroep Los Aldeanos, de meest expliciete van alle hiphopgroepen uit de Cubaanse underground, neemt hij geen blad voor de mond over de situatie op het eiland, vijftig jaar na de victorie van Fidel Castro’s revolutie.

‘Het ging zo: we speelden een show in een café en de volgende dag werd al het personeel van die tent ontslagen. De keer daarop gebeurde hetzelfde. En dan besef je dat je beter een tijdje kunt stoppen met optreden om niet nog meer ellende te veroorzaken. Nee, het is niet zo dat je een brief krijgt. Alles is hier eigendom van de staat, dus het wordt je zonder woorden duidelijk gemaakt. Zo is het ook nog eens niet te bewijzen.’ Zijn allereerste album, zes jaar geleden, heette Censurado. Hij grijnst. ‘Ik voorvoelde al dat het niet erg in de smaak ging vallen bij de autoriteiten.’

Woordguerilla
Rodriguez koketteert met zijn zang- en reisverbod, maar feit is dat de scene waar hij deel van uitmaakt zichzelf ziet als een invloedrijke woordguerrilla. Hij rapt: ‘Je vecht voor sociale verandering die de regering niet uitkomt / een intern probleem word je, een normale ziel omringd door dwazen, die, omdat hij niet liegt, voor gek uitgemaakt wordt / stop de Nintendo weg, hier zijn geen extra levens, de straat is het slagveld, je redding een vuist, priemend in de lucht / er is geen uitweg (...) / wil je meedoen, denk goed na: want rap is oorlog.'

Download de pdf van het artikel door te klikken op de foto hieronder. 

Cuba Hiphop artikel Elda

De film van Acevedo, die momenteel op Idfa draait, herhaalt visueel wat Elda Dorren in 2009 al registreerde. Op intense wijze komt hun relaas naar voren, in een briljant gemaakte film. 


Bekijk hier de trailer van de film.

  


In het volgende vraaggesprek dat op YouTube te vinden is vertelt de regisseur uitgebreid over zijn film, geïllustreerd met footage uit de film.
 

 


Hieronder de samenvatting van het verhaal zoals het op de Idfa-site staat:  
Bian (El B) en Aldo (El Aldeano) vormen het populaire Cubaanse underground rapduo Los Aldeanos (‘the villagers’), dat het regime uitdaagt door de misstanden in hun land met stevige taal aan de kaak te stellen. Liftend trekken ze door het land, voor omstreden optredens waar steevast voortijdig de plug uitgaat. Hun zelfgebrande cd’s gaan grif van hand tot hand. De risico’s die ze lopen worden duidelijk als twee jongens in de gevangenis belanden voor het luisteren naar hun muziek. De rapmuziek van Los Aldeanos vormt het kloppend hart van de film, die volledig undercover werd gedraaid in de steden Havana en Holguín en elders onderweg in Cuba. Dynamische beelden van de straatcultuur in de hoofdstad met streetdance en basketbal worden afgewisseld met die van het familieleven van de rappers en hun optredens. Ontluisterend is een bezoek aan een sloppenwijk waar totale armoede en wanhoop heersen. Uit interviews met familieleden spreekt de angst die leeft. Intimidatiepraktijken blijken uit beelden van politieoptredens en een op straat opduikend lid van de staatsveiligheidsdienst. Wat beklijft is de strijdbaarheid, levenslust en moed van de rappers die vechten voor een betere toekomst. De revolutie van 1959, waar de film mee begint, wordt door Los Aldeanos doodverklaard; het is tijd voor een nieuwe. 

De film draait nog pde volgende dagen tijdens Idfa: 

Munt 09 do 28-11 17:15   tickets
Melkweg - Rabozaal vr 29-11 21:00   tickets
Tuschinski 3 za 30-11 23:45   tickets

 


meer blogs
Ton Maas - 24 november, 2022
Ton Maas - 28 augustus, 2022
Ton Maas - 3 september, 2022
Ton Maas - 29 augustus, 2022
Ton Maas - 22 augustus, 2022
Ton Maas - 13 augustus, 2022
Ton Maas - 1 augustus, 2022
Ton Maas - 31 juli, 2022
Ton Maas - 18 juli, 2022
Ton Maas - 17 juli, 2022