ChocQuibTown - Estudio En Vivo - met Maite Hontele Erk Willemsen - vrijdag 20 december, 2013

'Ja, ik zag je wel springen', voegde een beursbezoeker me toe na het concert van ChocQuibTown op de Womex-conventie in Kopenhagen, 2010. Ik had al een zwak voor deze Colombiaanse formatie, na hun debuutalbum Oro. De combinatie van de Colombiaans-Pacifische traditie met hiphop en funk werkte verslavend. En bracht me tot iets wat ik niet gauw doe bij concerten...

behindMijn eerste kennismaking met ChocQuibTown was in 2008 toen label Otrabanda de prachtige verzamelaar Pacífico Colombiano uitbracht waarop het trio vertegenwoordigd is met het nummer Somos Pacificos ('Wij zijn Pacifico's'). Datzelfde nummer verscheen ook op Oro, en nu ook weer op het onlangs uitgebrachte nieuwe album Estudio en Vivo. Een beetje een zwaktebod, zou je zeggen, weer diezelfde nummers.... Al een jaar of zes borduren ze voort op hetzelfde repetoire. Maar de aanpak werkt! De veronderstelling van een creatieve crisis verdwijnt als sneeuw voor de zon als je de frisse opnames hoort, met louter akoestische instrumenten van een oorspronkelijk met machine in elkaar gezette productie: Behind The Machine dus! 


Luister eerst eens naar Condoto, wél een nieuwe song (een van de drie op dit album). Met de Nederlandse trompettiste Maite Hontelé bij het blazerstrio, trouwens!


Ik vroeg Maite Hontelé, die tegenwoordig in Colombia woont, naar de opnames met ChocQuibTown: 'Dat was een eer! We kennen elkaar al een tijdje en het idee was er al langer om iets samen te doen en nu is het er dan van gekomen. Ik speel op de nieuwe plaat ook op de maiteMedley mee. Goyo, Tostao en Slow waren op zoek naar een 'eerlijker' geluid van ChocQuibTown. Ik denk dat ze daar in geslaagd zijn, het is een cd geworden zonder masker en Condoto is daar een goed voorbeeld van. Voor Goyo was het erg spannend dit nummer op te nemen omdat het een van de weinige songs is die ze echt 'zingt'. Maar ik denk dat ze die onzekerheid mooi heeft kunnen gebruiken: het nummer raakt je, je voelt dat ze hier alles geeft.'


Voor wie het Spaans machtig is, bekijk de 'making of' video hieronder.   


Maar het aardigste is natuurlijk onderstaande Spotify playlist door te luisteren met achter elkaar gezet de elektronische en akoestische versies van de songs. Luister en oordeel zelf!  

  

Al eerder publiceerden we op MixedWorldMusic een artikel over ChocQuibTown: 

www.mixedworldmusic.com/nieuws/newsItem.php?n01ID=7906


meer blogs
Ton Maas - 17 september, 2023
Ton Maas - 10 augustus, 2023
Ton Maas - 10 juli, 2023
Ton Maas - 20 januari, 2023
Ton Maas - 24 november, 2022
Ton Maas - 28 augustus, 2022
Ton Maas - 3 september, 2022
Ton Maas - 29 augustus, 2022
Ton Maas - 22 augustus, 2022
Ton Maas - 13 augustus, 2022