Gezien: Amjad Ali Khan & Sons in het Bimhuis Charlie Crooijmans - maandag 25 november, 2013

La Nuit du Raga, Cité du la Musique, Parijs, 2003. Een onvergetelijke nacht. De beste Indiase musici uit de Hindoestaanse klassieke traditie stonden van 20:00 tot 06:00 uur ‘s ochtends geprogrammeerd: Nityanand Haldipur op bansuri, Shujaat Husain Khan op sitar, Ali Ahmed Hussain khan op shenai, Dhrubai Gosh op sarangi, thumrizangeres Swati Natekar en Buddhadev das Gupta op sarod.

Sarod? Dat is een fraaie 19-snarige luit (incl. sympathische snaren) met een metalen hals. Er zijn natuurlijk geen frets, anders kunnen er geen verfijnde slides op worden gemaakt. In plaats van de vingertoppen, worden de metalen snaren bespeeld met de nagels, ai! Dat heeft Amjad Ali Khan ons uitgelegd. Gisteren had deze sarodmeester een optreden met zijn twee zonen in het Bimhuis in Amsterdam.

Sarod family
Het gevoel dat ik had tijdens La Nuit du Raga kwam weer terug. Meesterlijke virtuositeit waar geen einde aan leek te komen. Het concert van Amjad Ali Khan duurde twee uur. In de eerste set speelde hij met twee fantastische tablaspelers -  geen tampuraspeler, wel een shrutibox - onder meer een Zuid-Indiase melodie en bracht hij een hommage aan Amir Khusro (1253-1325) de uitvinder van de ritmische syllibi. Het was een fijne rustige set waar hij af en toe ongeduldig de tablaspelers tot sneller spelen maande. De tablaspelers hebben hier duidelijk een lagere rang.

De tweede set begon met zijn twee zonen, Ayaan Ali Khan en Amaan Ali Khan. De jonge jongens zijn snel en virtuoos. Met z’n vieren hebben ze het Bimhuis flink weten op te schudden. Soms speelden ze zo snel en luid dat het meer leek op een rammelkast. Boeiend om te zien hoe ze elkaar uitdagen en toch altijd weer goed terechtkomen op de sam, of eerste tel. In de derde en laatste set kwam Amjad Ali Khan er ook bij. Ze sluiten het optreden af met de prachtige raga desh.

Om een idee te krijgen... Indiase concerten in 2014:

5 april in Rasa en 6 april in de Meervaart:
Shasdhan Subramanyam op carnatic fluit, begeleid door Mysore Srikant op viool en Patri Satish Kumar op mridangam.

16 mei in Rasa en 18 mei in de Meervaart: Rajeev Janardan op sitar en Sharada Mushti op rudra veena begeleid door Sandip Bhattacharya op tabla en pakhawaj

2 november, lokatie onbekend Zakir Hussain & Masters of Percussion


meer blogs
Ton Maas - 17 september, 2023
Ton Maas - 10 augustus, 2023
Ton Maas - 10 juli, 2023
Ton Maas - 20 januari, 2023
Ton Maas - 24 november, 2022
Ton Maas - 28 augustus, 2022
Ton Maas - 3 september, 2022
Ton Maas - 29 augustus, 2022
Ton Maas - 22 augustus, 2022
Ton Maas - 13 augustus, 2022