Koffie's Electric Afrolady Charlie Crooijmans - vrijdag 22 november, 2013

Wat: Album release show Eh Lady van Koffie;
Wanneer: woensdagavond 20 november 2013;
Waar: Doka, in voormalig Volkskrantgebouw.  

Koffie
Beneden in de kelder draait de DJ ons warm met disco uit de jaren tachtig. Het is een come-back naar de tijd van sigarettenrook, ongegeneerd dansen op disco en felgekleurde lichten. Op het kleine podium waarop Koffie gaat spelen staan wat droge planten. De kelder is gevuld. Dit belooft een leuke avond te worden.

Tony Allen en Fela Kuti zijn hun grote voorbeelden, maar ook andere beats uit het Afrikaanse Gouden Tijdperk (1970-1980) zijn favoriete voedingsstoffen. Groepen als Antibalas, Mdungu, Jungle by Night, Bixiga 70, Seun Kuti en Koffie geven er allemaal een eigen draai aan. Ze hebben niet alleen hun liefde voor de afrobeat gemeen, maar ook hun vakmanschap en bevlogenheid.

Terwijl ik luister naar Koffie’s powermix van afrobeat, seventies soul en psychedelica, stel ik me voor hoe het zou zijn geweest toen de Rolling Stones hun Afro-Amerikaanse R&B bij het Engelse publiek ‘introduceerden’. In een honk als dit met een uitzinnig publiek, een jonge sexy, bijna verwijfde Jagger die stoere bekken trekt. Eigenlijk een beetje zoals de gitarist Valentijn Bannier, die met een hempie en z’n laaghangende gitaar geen moment stilstaat.

Na de eerste paar nummers met strakke percussie en drums, smeuïge bas, sax met effecten, toetsen en gitaar (soms zingen ze er ook bij) is er even een inzakmomentje. Er wordt iets minder enthousiast gedanst door het publiek. Maar dat bluesrifje dat steeds sneller wordt gespeeld trekt de boel weer omhoog. Aan het einde van de set wordt het publiek extra opgezweept. Even allemaal hurken. Het is een beproefd concept, maar toch leuk die ontlading als iedereen weer opspringt.

Na de presentatie van het album, uitgebracht op het Dox label, gaat het Koffie eindeloos door. Goed feest, lekkere pepmuziek!

filmpje is van Mattie Poels

 


meer blogs
Ton Maas - 24 november, 2022
Ton Maas - 28 augustus, 2022
Ton Maas - 3 september, 2022
Ton Maas - 29 augustus, 2022
Ton Maas - 22 augustus, 2022
Ton Maas - 13 augustus, 2022
Ton Maas - 1 augustus, 2022
Ton Maas - 31 juli, 2022
Ton Maas - 18 juli, 2022
Ton Maas - 17 juli, 2022