Buraka Som Sistema film en live op ADE Erk Willemsen - zaterdag 19 oktober, 2013

BSS1Bij Amsterdam Dance Event (ADE) denk je in eerste instantie niet aan world music. Toch is dance met world invloeden wel degelijk goed vertegenwoordigd op dit festival. Zagen we eergisteren de cd-presentatie van KiT, zie de blog van Charlie Crooijmans, zojuist waren we getuige van weer een enorme energy-boost, nu van het Portugese Buraka Som Sistema, dat haar Angolese roots bepaald niet verloochent.

BSS2Vanavond hebben ze Bitterzoet compleet op z'n kop gezet, vanmiddag presenteerden ze de première van hun muziekdocumentaire Off The Beaten Track, waarin filmer João Pedro Moreira de groep een jaar lang volgde tijdens hun wereldtour. MC Kalaf vertelde mee dat de film nog niet gaat draaien, maar dat de docu wel als dvd aan de release van het nieuwe album toegevoegd zal worden. Binnenkort zal een half uur durende samenvatting van de film online gezet worden. 

OFF THE BEATEN TRACK
Bekijk hier de trailer van de film, die bepaald niet representatief is. De film zelf gaat behoorlijk diep, zowel cultureel gezien als wat betreft het productieproces van de muziek en de live-shows. Met goede inzichten in de achtergronden en uitingen van de kuduro.


TWEE SLAGWERKERS
Het concept van world dance deze ADE is opvallend gelijkend: een dj die de beats uitrolt, twee slagwerkers die de grooves versterken en voor visueel spektakel zorgen en de rappers cq mc's die het publiek ophitsen en het energielevel continue hoog houden.

Roël Calister en Diamanta Vonlieschdeck toonden bij KiT eergisteren hun hoge niveau van vocalen en show, bij Buraka was het level lager en platter, maar het feest wellicht nog groter.

SMARTPHONEVIDEO
Een fragment dat ik vanavond met m'n smartphone films is van belabberde kwaliteit, maar geeft wel een indruk van het energielevel van de muziek. 

 

Een fragment van hun optreden op Lowlands 2013, gefilmd door de VPRO.

Buraka Som Sistema website, klik hier.

 

Buraka


meer blogs
Ton Maas - 28 augustus, 2022
Ton Maas - 3 september, 2022
Ton Maas - 29 augustus, 2022
Ton Maas - 22 augustus, 2022
Ton Maas - 13 augustus, 2022
Ton Maas - 1 augustus, 2022
Ton Maas - 31 juli, 2022
Ton Maas - 18 juli, 2022
Ton Maas - 17 juli, 2022
Ton Maas - 3 juli, 2022