Hitlijsten Erk Willemsen - woensdag 9 oktober, 2013

Bekentenis: als puber verzamelde ik hitlijsten. Ik had er hele boekwerken van. Nu volg ik ze af en toe nog. Deels om bij te blijven (was will der Mensch?), deels uit nieuwsgierigheid, of soms als inspiratiebron.

De Amerikaanse Billboard-hitlijsten zijn intrigerend. De muziekcultuur is daar ondanks globalisering nog steeds zó anders.

Dat geldt ook voor hun billboard world albums top 10 deelhitlijsten. Op de Billboard World Albums-lijst van deze week prijkt eindelijk een keer een album bovenaan waarvan je zegt, hè, lekker dat die Amerikanen dat ook mooi vinden. Nieuw binnen op 1: Rokia Traoré, met haar jongste album Beautiful Africa. En in de top 10 deze week staan slechts drie Keltische albums, met het al 32 weken genoteerde Celtic Thunder op 3. Normaal gesproken domineert Celtic met soms wel 6 albums in de top tien. Carla Bruni zien ze daar ook als world, trouwens, omdat het uit Frankrijk komt. 


iTunes wereld top 10Geeft niks allemaal, want ons allereigenste iTunes NL, waarvan de singlehitlijsten al wekenlang gedomineerd worden door Voice of Holland-covers, maakt het helemaal bont. Nummer 1 op de 'wereld'-lijst, jawel, is De Allerleukste Kinderliedjes Aller Tijden, met klassiekers als Iene Miene Mutte en De Mosselman, om Moriaantje maar niet te noemen... Welke gek bij Apple verzint dit? OK, de tweede plaats is voor de onvermijdelijke Buena Vista Social Club, nog altijd. Al drie jaar geleden werd dat album tot het in Nederland meest verkochte album ooit uitgeroepen, nog boven Thriller van Michael Jackson... Niet gebaseerd op aantallen, trouwens, maar op aantal weken en hoogte van notering in de hitlijsten... Ja, hij gaat inderdaad al flinke tijd mee. Van de zestien jaar dat dat album bestaat stond het 246 weken in de Album Top 100


Misschien moeten we ons toch maar beter verlaten op de hitlijst van de gespecialiseerde world music platenwinkel Xango Music Store in Utrecht. In september verkochten onderstaande tien albums het beste daar, in de winkel en online. 

1) Tamikrest: Chatma
2) The Garifuna Collective: Ayo
3) Africando: Viva Africando
4) Various: Kenya Special
5) No Blues: Kind Of No Blues
6) Luzazul: Canvas
7) Various: Afrobeat Airways 2
8) Various: Zanzibara 7 - Sikinde vs. Ndekule
9) Pink Martini: Get Happy
10) Mulatu Astatke: Sketches Of Ethiopia

Of misschien is het wel het allerverstandigst niet de best verkopende cd's maar de naar opinie van een groot aantal Europese wereldmuziekjournalisten beste twintig albums van dit moment als inspiratiebron te gebruiken. Op MixedWorldMusic publiceren we die lijst maandelijks. Klik hier voor het, bij schrijven van deze blog, laatste exemplaar, die van oktober 2013.


 


meer blogs
Ton Maas - 28 augustus, 2022
Ton Maas - 3 september, 2022
Ton Maas - 29 augustus, 2022
Ton Maas - 22 augustus, 2022
Ton Maas - 13 augustus, 2022
Ton Maas - 1 augustus, 2022
Ton Maas - 31 juli, 2022
Ton Maas - 18 juli, 2022
Ton Maas - 17 juli, 2022
Ton Maas - 3 juli, 2022