Raak in Bamako Ben Ackermans - dinsdag 8 oktober, 2013

Dirtmusic met band BenZabo

De klap kwam hard aan. Of hij met de vlakke hand of met de vuist werd uitgedeeld staat me niet meer bij.  Wel dat hij goed geplaatst was, midden in het gezicht. En dat hij het gewenste effect had. De man die bij voortduring met luid commentaar een optreden van de Amerikaanse rockgroep Walkabouts had staan verstieren was plots geheel en al koest.

Was getekend: Chris Eckmann, zanger en gitarist van de band. Plaats van handeling: een kroeg in Weelde, niet ver van Tilburg de Belgische grens over.  Een zomerse zondagmiddag in 1992, schat ik.

The Walkabouts ben ik na die bijzondere kennismaking een tijd blijven volgen. Grunge-light, de sfeer van weidse prairies.  Ze gingen nog best lang door. Op de foto’s in de bladen zag je Eckmann steevast met een nors gezicht. Dat paste wel in mijn plaatje. 

Bijna twintig jaar later bleek Eckmann in Ljubljana te zijn beland. Dat stond in het persmateriaal bij een cd van Dirtmusic, de band waarin hij nu mede de dienst uitmaakt. Die plaat heette BKO. Opgenomen in, de vliegveldcode zegt het, Bamako.

De vroegere Walkabouts-zanger verdiende m’n credits. Door de fraaie manier waarop Dirtmusic met behulp van muzikanten uit Mali een nieuw, organisch en vitaal rockgeluid neerzette. En door het feit dat hij, tijdens dat verblijf, als producer meteen ook de Toeareg-band Tamikrest een stevig opkontje gaf.

Geen eenmalige bevlieging, weten we nu. Dat Tamikrest furore maakt is mede aan Eckmann te danken, die bij opnames nog altijd aan boord is. En Dirtmusic als geheel toog ook weer naar Bamako, om daar opnieuw met lokale muzikanten aan de gang te gaan. Samen de studio van Salif Keita in. Spelen, zoeken, uitproberen. Het resultaat mag er zijn. De cd van nu heet Troubles: de groep zat er ten tijde van de grootste spanningen in Mali.    

Ik blader door het mooie cd-boekje, met foto’s van de sessies. Op YouTube zie ik de snel gesneden promofilmpjes. Wat opvalt: nog steeds geen lachebekje, die Eckmann.

Niet dat het deert. Als hij mij maar weet te raken.

----

Dirtmusic: the Making of Troubles, Part 1

Dirtmusic: the Making of Troubles, Part 2


Dirtmusic - Troubles (titelnummer)


Dirtmusic - Troubles (volledig album) 


meer blogs
Ton Maas - 17 september, 2023
Ton Maas - 10 augustus, 2023
Ton Maas - 10 juli, 2023
Ton Maas - 20 januari, 2023
Ton Maas - 24 november, 2022
Ton Maas - 28 augustus, 2022
Ton Maas - 3 september, 2022
Ton Maas - 29 augustus, 2022
Ton Maas - 22 augustus, 2022
Ton Maas - 13 augustus, 2022