Column: Pieken Ben Ackermans - maandag 9 september, 2013

Bombino

Magische momenten.

Twee peuters op de armen. Ze wiegen en dansen mee, want pa heeft iets moois op staan. Mama Sissoko is de zanger, en Safiatou heet het liedje. Gedrieen bestrijken we de hele kamer, in de ban van dat onweerstaanbare deuntje uit Mali. Niet een keer, maar in de loop van die eerste jaren  vele malen. ‘Safi safi, safi safi....

Dat zit dus wel goed met de muzikale opvoeding. Die blijft duidelijk bij K3 niet stilstaan, stel ik met genoegen vast. Ik zie me al tot in lengte van jaren met het kroost de festivals af reizen. Mundial in de thuisstad, feesten op Sfinks, wie weet ooit bivakkeren aan de oever van de Niger.

En ja, naar een Putumayo-cd met wereldmuziek voor kids willen ze ook wel luisteren. Een keer dan. Daarna is het gedaan met klanken die niet uit Europa of Noord-Amerika komen. Kruis erover.

Zoon is veertien nu. Waar hij naar luistert weten alleen zijn eigen oren. Zijn telefoon pompt het binnen. Wat ik ervan meekrijg is slechts een onbestemd boenkeboenke.

Zestienjarige dochter is muziekverslaafd. Verdraaid, ze koopt nog platen. Ouderwets, in een winkel die door liefhebbers gerund wordt. ‘Want die moet blijven bestaan’. Indrukwekkend snel was de route die ze aflegde van Ilse Delange naar Foo Fighters en Black Keys.

Of dat gejank af kan, klinkt het al na enkele seconden wanneer ik de nieuwste Toearegsensatie door de kamer laat schallen. Of ze stapt met resolute puberpassen af op de audioset om een zoetgevooisde Braziliaanse de nek om te draaien.  

Ja, we bezoeken samen festivals. Maar dat is dan Pukkelpop of zo. Naar Hertme krijg ik haar niet meegesleurd. Gatverdarrie!

Troost van het schrale soort vind ik op de eerste platen van Vampire Weekend, favoriet uit Brooklyn. Pinkelgitaartjes, afgekeken in Congo. Maar die hoor je niet meer op de nieuwe cd. ‘Die is ook veel beter’, zegt dochter. En – o ironie – dat vind ik ook.

Wat te doen? Aan komen zetten met Bombino natuurlijk. Gitaargeweldenaar. Hier! Luister! Rawk & rawl! Geproduceerd door een Black Key!

Er wordt mij een blik toegeworpen zoals alleen meisjes van zestien die kunnen produceren.

Pa zucht. Te vroeg gepiekt.


meer blogs
Ton Maas - 28 augustus, 2022
Ton Maas - 3 september, 2022
Ton Maas - 29 augustus, 2022
Ton Maas - 22 augustus, 2022
Ton Maas - 13 augustus, 2022
Ton Maas - 1 augustus, 2022
Ton Maas - 31 juli, 2022
Ton Maas - 18 juli, 2022
Ton Maas - 17 juli, 2022
Ton Maas - 3 juli, 2022