O’Steam – Electric Folk Ballroom11 februari, 2018

Home / Music & Words

Het laat zich raden door wie de heren van het Belgische O’Steam zich hebben laten inspireren. De eerste associatie die zich bij beluisteren opdringt, is die met Fairport Convention ten tijde van Liege & Lief, het kantelalbum dat met zijn verrassende combinatie van traditionele melodieën en hoekige rockritmes voor een heuse aardverschuiving zorgde. Maar er is meer: De zeppelin op het hoesje (nog prominenter binnenin) lijkt te verwijzen naar aanmerkelijk steviger rock en wie een titel kiest als The Piper At the Gates of Yawn, pleegt meer dan een knipoog.
Het rockgehalte van O‘Stream is inderdaad prominenter en zwaarder gefundeerd dan destijds bij Fairport en schurkt dichter aan tegen de Zeppelinsound van Jimmy Page cs., al komt er geen gitaar aan te pas.
Naast een ‘klassieke’ ritmetandem van drums en basgitaar omvat de bezetting van O’Stream viool en accordeon. Maar in de hoestekst worden we er al voor gewaarschuwd dat beiden zijn aangesloten op ‘groovy FX pedals’ - en dat is te horen! Moeiteloos scheuren beide instrumenten indien nodig boven de beukende ritmesectie uit.
Het repertoire van O’Stream is volledig gebaseerd op traditionele keltische jigs en reels, zo lezen we, al zijn die vervolgens ‘gehercomponeerd’ door accordeonist Fabian Beghin.
Gelukkig is het niet alles rock wat de klok slaat. Oberon’s Trip Hop opent met fraai lyrisch solospel op basgitaar door Nicolas Dechêne, waarna Beghin de low whistle aan de mond zet. Als zich daar ook nog de warmbloedige viool van Damien Chierici bij voegt, zijn we in pastorale sferen aangeland, die door slagwerker Ludo Legrand met spaarzame doch rake klappen van accenten worden voorzien.
De humor beperkt zich niet tot woordgrapjes als The Tale of the Mellotronist, maar wordt doorgetrokken tot diep in de arrangementen, zodat je als luisteraar regelmatig met een brede glimlach zit te genieten. En die vingerwijzing naar de ‘vroege’ Pink Floyd begint weliswaar geeuwerig en loom, maar mondt uit in een heerlijk ontregelende exercitie op basgitaar. In de elektronische balzaal van O’Stream is het niet alleen dansen maar ook luisteren geblazen. (Ton Maas)

«« terug naar overzicht