Kapela Maliszów – Wiejski Dżez22 januari, 2018

Unzipped / Xango

Toen ik Kapela Maliszów ruim drie jaar geleden zag tijdens het Mazurka Festival in Warschau, had de groep nog een hoog schuifdeurengehalte. Weliswaar met onmiskenbare potentie, maar toch. Bedenk daarbij dat zangeres Zuzanna destijds dertien was – ja, je leest het goed! – en violist Kacper vijftien. Bovendien stond toen nog het hele gezin op de planken, met vader Jan op viool, cello en accordeon en moeders op de traditionele barabantrom.
Hun eerste cd, die twee jaar geleden verscheen, klonk al een stuk minder amateuristisch, maar met Wiesjki Dżez (village jazz) levert de groep, die inmiddels alleen nog bestaat uit Zuzanna, Kacper en hun vader, een eerste meesterproef af. Zuzanna is niet alleen gegroeid als zangeres, ook de grooves zijn bij haar in goede handen. Wijdbeens gezeten achter de grote trom voorziet ze die bovendien van dwarse accenten, terwijl broer Kacper als een bezetene zijn strijkstok over de snaren jaagt.
Want dit is geen beschaafde stijldansmuziek voor salongebruik, zoals Chopins beroemde mazurka’s lang hebben gesuggereerd. Het is trance-opwekkende wildemansmuziek zoals die eeuwenlang in Poolse dorpen is gespeeld; woest en ongepolijst, met zinnelijke rafelrandjes en regelmatig uit haar voegen barstend van opwinding. (Ton Maas)

«« terug naar overzicht