Nos Otrabanda - The Curaçao Experience19 januari, 2017

Eigen beheer, BBBCD 17

Jazzpianist Michiel Braam is gevallen voor de Antilliaanse muziek, en dat is goed nieuws. Samen met Aty de Windt op bas en percussionist André Groen presenteert hij onder de naam Nos Otrabanda achttien bewerkingen van nummers uit de rijke erfenis van de Palmdynastie, een blijkbaar bijzonder muzikale familie. Deze Antilliaanse walsjes, danza's en tumba's klinken nostalgisch, een nummer als Eliza roept onmiddelijk de sfeer op van de vroegere begeleiding bij zwijgende films.
Pit ontbreekt ook zeker niet, zoals in Teleraña, waar een heerlijk onderkoelde baspartij het geheel op aangename wijze voortstuwt. De opname wil ik hierbij apart roemen: die is namelijk zeer precies en dient de muziek. Alle drie de instrumentalisten hoor je helder articuleren. Het speelplezier is hierbij evident.
Aanvankelijk dacht ik dat ik wat Monkiaanse gekte of een freejazz ontsporing hier en daar mis, omdat hier wel heel vriendelijk wordt geswingt. Maar dat Braam ervoor koos om dit zo natuurgetrouw te spelen heeft ook beslist zijn charme. Het moment waarop die lieve flow wordt onderbroken (Ina, voorzien van een aangenaam dwarse intro) scherpt wel meteen de aandacht.
Je zou wensen dat de Antilliaanse muziek ook eens onder de aandacht komt van Top Notch labelbaas Kees de Koning. Sinds deze smaakbepaler zich over Surinaams cultureel erfgoed heeft ontfermd staat Surinaamse muziek ineens overal in de spotlights. De culturele erfenis van de Antillen verdient zeker ook een dergelijk onthaal. (Jaïr Tchong)

«« terug naar overzicht