Ghana Special: Modern Highlife, Afro-Sounds & Ghanaian Blues, 1968-81 & Ghana Funk12 augustus, 2010

Soundway Records & Hippo Records
Het is tegenwoordig aardig dringen op de ‘afromarkt’. Nigeria en Benin maken de dienst uit, maar Ghana lijkt bezig aan een comeback. Soundway bracht al eerder twee fantastische Ghana Soundz-compilaties uit. Nu is, analoog aan de Nigeria Special-serie, Ghana Special verschenen: een dorstigmakende dubbelaar met 33 doorwrochte dansvloervullers die doen dromen van doorwaakte en drankdoordrenkte dansnachten. Ghana Special biedt highlife op duizend en een manieren: botsend met rock, flirtend met funk of jonglerend met jazz. Naast obscure groepen als The Barbecues en Boombay passeren ook bekendere namen als K. Frimpong, Gyedu-Blay Ambolley en Ebo Taylor.
De laatste twee vormen de ruggengraat van Ghana Funk, een hippe compilatie van het Hollandse Hippo Records, met twaalf uitermate verteerbare nummers. De essentie van funky highlife wordt belichaamd door Ebo Taylors lichtvoetige, maar o zo dwingende Amponsah. Maar net zo makkelijk schudt hij I Am Black, een ruige Black Power-afrorocktrack, uit zijn mouw. En vlak ook C.K. Mann niet uit, met zijn uitgesponnen jazzy highlife, dat soms tegen afrobeat aan schuurt, of de Cutlass Dance Band. Het meest curieuze nummer is, toevallig of niet, van Rob. Read the Bible is een Kneveliaans sermoen, voorgedragen op ingenieuze, onvervalste funk. Ghana Funk: zeker geen dertien in een dozijn. (Francis de Souza)

Bovenstaande recensie is in januari 2010 op MixedWorldMusic.com geplaatst - en is nu weer actueel vanwege vier gastoptredens van Gyedu-Blay Ambolley bij The Ghana Funk Project: 20-8: Haarlem Jazzstad Grote Markt, Haarlem; 28-8: Kente Festival, Heineken Music Hall, Amsterdam; 29-8: Afrika Museum, Berg en Dal, Nijmegen; 29-8: Zomerparkfeest, Julianapark, Venlo.  

 
«« terug naar overzicht