The Funkees - Dancing Time: The Best of Eastern Nigeria's Afro Rock Exponents 1973-77 / Edzayawa - Projection One 25 mei, 2012
Soundway / Xango (beide albums)

The Funkees figureerden al eerder op enkele Soundway-compilaties, maar nu is er een volledige cd aan deze Nigeriaanse afrorockband gewijd. En dat is vol-ko-men te-recht. Je kunt er natuurlijk lang en breed over lullen, maar Dancing Time is gewoon een belachelijk goede plaat. Het is zo'n compilatie die behoorlijk in balans is. Dancing Time bevat 18 tracks, en het is een hell of a job om daar de beste uit te kiezen. Ze zijn namelijk bijna allemaal steengoed en behoorlijk dansbaar. De ene keer slepend, dan weer opzwepend, maar altijd met een funky hook die je vol bij de kladden grijpt. Ze heten natuurlijk niet voor niets The Funkees.
Het Ghanese Edzayawa heeft eigenlijk veel meer recht op het etiket afrorock dan The Funkees. Projection One stamt oorspronkelijk uit 1973 en biedt acht nummers die een stuk cerebraler, donkerder en introverter aandoen. Veel ritmewisselingen, minder funky, nauwelijks dansbaar, en meer op een westers idioom gebaseerd. Waar The Funkees je uitnodigend toespelen de dansvloer te betreden, noopt de experimentele psychedelica van Edzayawa de luisteraar tot geconcentreerd luisteren. Projection One is zeker een opmerkelijke plaat en kan het best genuttigd worden tijdens navelstaarsessies, bij voorkeur onder het genot van een flinke pretsigaret. (Francis de Souza)

Beluister de cd van The Funkees op Spotify.

Beluister de cd van Edzayawa op Spotify.

 
Koop het album bij Xango.

«« terug naar overzicht