Brighde Chaimbeul – Carry Them With Us3 mei, 2023

tak:til / Xango

‘Het broeit, het kolkt en het knispert’, zo zou je naar analogie van het welbekende ‘raadseltje’ uit de oude Hoover stofzuigerreclame kunnen verwijzen naar de muziek van Brighde Chaimbeul, een jonge Schotse muzikante afkomstig van het eiland Skye. Ze bespeelt een minder bekende variant van de doedelzak: niet de imposante en vaak gehate war pipes, maar de Scottish small pipes, een instrument dat meer lijkt op de Ierse doedelzak en dat wordt ‘aangedreven’ door een balg die aan de onderarm is bevestigd. Brighde staat met minstens een been stevig in de traditie geplant, maar doet met het andere aan voetjevrijen, in dit geval met haar Ierse collega Jamie Murphy en met de Amerikaanse (bas)saxofonist en avant-gardemuzikant Colin Stetson.
De muziek van dit onwaarschijnlijke drietal is niet wat je noemt lichte kost. Het klankbeeld is duister en dreigend, maar ook uiterst fascinerend: een traag kolkend brouwsel dat soms voor korte tijd in een razende stroomversnelling raakt en dan weer langzaam pulserend verder dendert. De individuele instrumenten zijn nauwelijks uit elkaar te halen. Stetson duikt met zijn bassaxofoon bij voorkeur de diepte in en produceert middels circular breathing eindeloos doorgaande tonen uit de allerlaagste registers van het kerkorgel, een associatie die nog wordt versterkt door Chaimbeuls aanvullende toetsenwerk op de aloude psalmenpomp, het harmonium. Over dat oeverloze klanktapijt heen strooien de twee doedelzakken hun spaarzame noten uit. Soms lang uitgerekt, dan weer in korte, repetitieve frasen die doen denken aan het vroege werk van Philip Glass.
Anders dan veel Keltische folk die in festivalland is verworden tot muzikaal sfeerbehang bij een glas bier, is dit niet alleen diepgewortelde maar ook grensverleggende muziek die geconcentreerde aandacht vraagt en pas dan haar schoonheid prijsgeeft. (Ton Maas)

 
«« terug naar overzicht