Leah Gordon: Kanaval - Vodou, Politics and Revolution on the Streets of Haiti (boek) & Rara in Haiti - Street Music of Haiti (cd)1 oktober, 2010

Soul Jazz Records

Bij ‘rara’ gaan de gedachten direct naar het enigmatische clubje dat halverwege de jaren tachtig half Nederland in de ban hield met acties tegen onder meer de Makro en de Shell, en die reeks besloot met een bomaanslag op het huis van toenmalig Minister van Justitie Aad Kosto. Rara in Haïti betreft echter een muziekstijl die nauw verbonden is met voodoo, de nationale religie aldaar. Het is rauwe processiemuziek met energieke drum- en zangritmes, waarbij het geluid vooral wordt bepaald door de onophoudelijk rondgaande, in elkaar hakende, trance-inducerende blaaspartijen van enkeltonige bamboepijpen (tegenwoordig eerder van metaal of pvc) en zelfgemaakte toeters van blik. Het geluid houdt het midden tussen dat van een serie misthoorns, een stadion vol vuvuzela’s en een kudde lustig loeiende koeien, maar is zo onweerstaanbaar ritmisch dat je wel mee móet doen. Rara is een religieus gebeuren, een protestmars en een danfeest in één. Het is stoom afblazen op een archaïsche, bijna Dionysische en anarchistische wijze. Zou er dan toch een verband zijn tussen beide rara’s?
Bij Soul Jazz Publishing is ook een begeleidend boek van Leah Gordon verschenen, getiteld Kanaval: Vodou, Politics and Revolution on the Streets of Haiti. Naast prachtige zwart-witfoto’s van, in onze ogen, vaak luguber of eng uitgedoste carnavalvierders, bevat dit boek ook interessante verhalen, onder meer van de verklede personen zelf en hun keuze voor het personage dat ze vertegenwoordigen. Hier grijpen dood, geschiedenis, zwart bewustzijn, politiek, vodou en seks op een organische manier in elkaar. Kanaval laat zien hoe het leven gevierd en geleefd wordt, of dient te worden. (Francis de Souza)
 
«« terug naar overzicht