Leléka – Sonce u Serci19 oktober, 2021

GLM

Het lijkt wel een kinderliedje, met eindeloos repeterende frasen, waarmee zangeres Viktoria Leléka a capella het album Sonce u Serci (zon in het hart) opent. Maar dan begint een contrabassist spaarzaam te tokkelen en strooit een pianist fladderende akkoorden in het rond, waarna de drummer zijn stokken ter hand neemt en in trage golfbewegingen over de vellen van zijn trommels laat rollen, terwijl Leléka onverstoorbaar doormijmert.
Daarmee is de toon van dit intrigerende debuut gezet. Liedjes in het Oekraïens, deels traditioneel en deels van de hand van zangeres Viktoria, worden door een jazzy pianotrio van lome swing voorzien en met spaarzame noten behoedzaam opgetild en voortgedragen.
Viktoria zingt vaak met ingehouden adem, bijna fluisterend, alsof ze bang is de betovering te verbreken, waarmee ze grappig genoeg juist het tegenovergestelde bewerkstelligt. Pas als pianist Povel Widestrand de toetsen wat steviger beroert en ook slagwerker Jakob Hegner flinke tikken uitdeelt, lijkt ze het aan te durven de stembanden aan te spannen en van ademsteun te voorzien. Maar altijd keren de vier muzikanten eensgezind terug naar hun ingetogen uitgangspositie. Prachtplaat. (Ton Maas)

«« terug naar overzicht