Catherine Graindorge – Eldorado15 oktober, 2021

tak:til / Xango                                                                                                      

Schilderen met klanken, dat doet Catherine Graindorge op haar nieuwste plaat Eldorado. En hoe! Intrigerend. Hypnotiserend. Boordevol onderhuidse spanning. Daarvoor heeft ze een sober palet van kleuren ter beschikking: gitaar, viool, altviool, harmonium, drum, electronica en zang. Het zijn wel behoorlijk donkere, bijna grimmige tinten, die vaag impressionistisch over het muzikale canvas worden uitgesmeerd. Als nevelige ijltes, waar soms een zwak licht naar de oppervlakte tracht door te breken.
Graindorge is naast violiste ook componiste en heeft muziek voor films en theater geschreven. Bovendien werkte ze samen met artietsten als Mark Lanegan en Nick Cave. En dat hoor je op deze atmosferische plaat, een collaboratie met producer John Parish (PJ Harvey, Rokia Traoré).
Nu eens word je als luisteraar door de fascinerende gelaagdheid van klanken als in een maalstroom de muzikale diepte ingezogen, waardoor je je in jezelf keert, je de contemplatie zoekt. Dan weer opent de muziek allerhande diorama's; voor je geestesoog vormen zich wijdse, maar duistere en dreigende landschappen, soms doorsneden door flonkeringen van licht, maar waar dood en droefenis nooit ver weg zijn. Met Eldoradoheeft Catherine Graindorge een meesterproeve afgeleverd, waarin boeiende, broeierige soundscapes vol emotionele diepgang een tijdloos gevoel van bevreemdende schoonheid opleveren. (Francis de Souza) 

«« terug naar overzicht