Basco & Jullie Hjetland – Raek Mig Faklen30 augustus, 2021

Go Danish Folk / Xango

De Deense zangeres Jullie Hjetland voelt zich even senang met folk als met jazz en elektronica. Als het om folk gaat, treedt ze meestal voor het voetlicht als frontvrouw van Basco, een instrumentaal kwartet met sisterspeler Ale Carr als spil. De uit Zweden afkomstige Carr werkt hier net als in het succesvolle kwartet Dreamers Circus samen met (alt)violist Andreas Tophøj en bovendien met Hal Parfitt-Murray (viool en mandoline) en Anders Ringgaard Andersen (accordeon en trombone). Zoals we van Carr en de zijnen gewend zijn, neigt het klankbeeld naar klassiek, iets waar Hjetland zo te horen ook geen enkele moeite mee heeft. Haar dunne, enigszins scherpe stem mengt fraai met het ijle getwinkel van de sister en de strijkers.
Na een tweetal goed in het gehoor liggende tracks komen de eerste dissonanten in beeld, zwelt het volume aan tot orkaankracht en zet ook Hjetland een tandje bij.
Het titelstuk Raek Mig Faklen (reik me de fakkel aan) is dan weer folky met een klassiek tintje. De epische ballade is het op een na langste stuk van de plaat. Fraai is het samenspel van trombone met sister en de strijkers in Liti Kjersti (kleine Kirsten). De spannende, contrastrijke en afwisselende arrangementen vormen steeds een perfecte omlijsting van Hjetlands indringende stem. (Ton Maas)

«« terug naar overzicht