Samba Touré - Binga14 juli, 2021

Glitterbeat / Xango

De Malinese songhaiblues op Binga klinkt zowel indrukwekkend als urgent en is illustratief voor de fenomenale samenwerking tussen Samba Touré’s muzikantentrio op ngoni en kalebas, hijzelf op gitaar en producer/percussionist Philippe Sanmiguel. Gitarist Samba Touré is afkomstig uit de muzikale periferie van Ali Farka Touré. Op zijn zesde album Binga snijdt hij middels broeierige bluesriffs verontrustende en actuele thema’s aan, maar neemt ook de tijd voor een muzikaal eerbetoon aan een overleden Malinese verbinder bij uitstek: Kola Cissé, jarenlang de belangrijkste man van de Malinese voetbalbond.
De stemming wisselt regelmatig, van behoorlijk pessimistisch naar persoonlijk optimistisch in Sambalama. Tot de traditionele stukken behoren het openingsnummer Tamala en de eeuwenoude poëtische songhaibespiegelingen van een reiziger op een boot over de Niger, die onder de indruk raakt van de schoonheid van Malinese dames langs de oever. Maar vooral is het de keiharde West-Afrikaanse realiteit van 2021 die Touré ons toebijt. Menselijke communicatie verschraalt dankzij mobieltjes, jongeren verdwijnen richting Europa en de cohesie van de Afrikaanse samenleving gaat naar de knoppen. Binga is dus ook een 'cry for help’.
Djimé Sissoko op ngoni en Souleymane Kane.op kalebas staan als ritmische pijlers borg voor de basic groove. Touré’s afgeknepen, monotone en tranceachtige zang verklankt ook het huidige, in veel opzichten wankelende Mali. De straffe, metallurgische soundscapemix van Chris Eckman, brein achter het gelauwerde label Glitterbeat en als gewezen lid van de Walkabouts nog altijd muzikant in hart en nieren, weerkaatst in luide toonaarden de essentie van West-Afrikaanse blues. (Pieter Franssen)

«« terug naar overzicht