Femi & Made Kuti – Legacy +27 maart, 2021

Partisan / PIAS

Met Legacy + introduceert de Kuti-dynastie de volgende generatie die in de voetsporen van Fela treedt. Een dubbelaar deze keer, want naast Femi Kuti's inmiddels elfde plaat Stop The Hate vormt For(e)ward, het debuut van Femi's zoon Made Kuti, de andere helft van het pakket. Qua thematiek valt de appel niet ver van de boom. Stammend uit een geslacht van een protestantse dominees zat Fela het preken al in het bloed. En ook Femi en Made keren zich uitdrukkelijk tegen corruptie, politiegeweld en landjepik. En met Young Lady snijdt Made een hot topic als seksuele intimidatie aan. Als zoon en kleinzoon van Fela is en blijft het natuurlijk lastig om op je eigen merites beoordeeld te worden. Je staat immers in de schoenen van een reus. Je kunt dus niet níet langs de Fela Kuti-lat gelegd worden. Sorry guys. :-)
Met Stop The Hate bijft Femi nog het dichtst bij het geluid van Fela. Het album staat vol met ronkende, fulminerende teksten en stuwende afrobeat. Wel met één groot verschil: de tracks zijn veel korter, de langste tikt de acht minuten net niet aan. Terwijl Fela regelmatig ruim de tijd nam om de luisteraar langzaam maar zeker zijn muziek in te trekken en voor te bereiden op zijn tirades door middel van lange, opbouwende instrumentale intro's, valt Femi bijna direct in met zijn teksten.'Our lives move very fast', zingt hij dan ook in het openingsnummer Pa Pa Pa. Inderdaad, als luisteraar bekruipt je regelmatig het gevoel van jachtigheid en drukte: alsof hij tijd tekort komt voor zijn aanklachten en de duivel hem op de hielen zit. En Femi's geknepen stem versterkt dat gevoel.
Net als zijn vader houdt ook Made het bij relatief korte nummers op For(e)ward. Alle instrumenten hierop heeft hij zelf ingespeeld. Dat is sowieso een bewonderingswaardig feit. Zijn opener Free Your Mind hangt stevig tegen de afrobeat aan en is een sterk nummer. Maar Made incorporeert ook andere invloeden in zijn muziek en rekt zo de term afrobeat flink op. Zo lijkt het vierkante Blood op een soort marsritme geënt te zijn, bevat Different Streets een jazzy, bijna lyrische saxsolo en is Higher You'll Find een track die soukous-achtige gitaar-riffjes combineert met feestelijke blazers en atypische breaks.
Het is dapper om een eigen geluid te laten horen en uit het strakke afrobeat-stramien te willen stappen, maar bij sommige nummers gaat dat helaas ten koste van de intensiteit. Ook omdat hij zijn kritische teksten niet uitspuwt maar bedeesd en vriendelijk te berde brengt. Het voelt alsof Made soms nog wat zoekende is naar zijn eigen vorm, maar dat is natuurlijk ook niet zo gek. Legacy + is een onderhoudend statement van vader en zoon. Van Femi wisten we al dat hij Fela's fakkel brandende houdt, en deze plaat geeft aan dat het Kuti-gedachtegoed ook bij Made in goede handen is. (Francis de Souza)

«« terug naar overzicht