Lumpeks – Lumpeks10 maart, 2021

UZF / Xango

We zijn het inmiddels een beetje vergeten, maar ooit was Polen het buitenbeentje van het zogeheten Oostblok. Ondanks de communistische overheersing lukte het nooit om er het grondbezit te collectiviseren, met als gevolg dat het Poolse platteland een lappendeken bleef van kleine boerenbedrijven. Daardoor kon ook de traditionele dorpscultuur overleven, zodat volksliedverzamelaars anders dan hun Hongaarse collega’s niet de grens over hoefden om nog iets van de oude traditie op te duikelen. Dus hoefde Janus Prusinowksi niet ver te reizen om de oude meesters die tegenwoordig aan enthousiaste jonge beoefenaars les geven tijdens het jaarlijkse Mazurka Festival in Warschau, aan de vergetelheid te ontworstelen.
De muziek die daar klinkt, is heel wat ongepolijster en opwindender dan de mazurka’s zoals we die hebben leren kennen via Chopin. De wervelende dansvorm in drie opeenvolgende versnellingen is in potentie onmiskenbaar trance-opwekkend.
Dezelfde spelopvatting vinden we terug bij het Pools-Franse samenwerkingsverband Lumpeks, dat met dit spetterende debuut een overtuigende beginselverklaring afgeeft. Aangejaagd door furieus gebeuk op de barabantrom zet zangeres Olga Koziel de jachtige en felle toon, waarbij de cornet van Louis Laurain en de altsax van Pierre Borel wedijveren om aandacht. Bij vlagen doet het ontregelende geheel meer denken aan de Instant Composers Pool dan aan dorpse traditie. Maar onderhuids is deze muziek authentieker dan veel andere eigentijdse mengvormen tussen traditie en jazz of pop. Dat het ook heel ingetogen kan, bewijst Lumpeks even later met het verstilde Weksel, waar spaarzame slagen op de trom het raamwerk vormen voor een lome solo op contrabas door Sébastien Beliah, waarna beide blazers eensgezind de toeter aan de mond zetten. Als gastmuzikant Jakub Zimonczyk vervolgens de accordeon ter hand neemt, waan je je als luisteraar opeens op een bruisend dansfeest, waar de onnavolgbare ritmiek van de mazurka de dansers tot razernij drijft. Niet verbazend dat deze spannende combi in 2019 de grote prijs in de wacht sleepte die het radioprogramma Nowa Tradycija (nieuwe traditie) jaarlijks uitreikt. (Ton Maas)


«« terug naar overzicht