Nahawa Doumbia - Kanawa24 februari, 2021

Awesome Tapes From Africa / Konkurrent

Precies 40 jaar geleden debuteerde Nahawa Doumbia met haar eerste audiocassette: La Grande Cantatrice Malienne vol 1. Haar stem nog pril maar toch al krachtig, in de kenmerkende Wassoulou-stijl. Hoewel het de start was van een indrukwekkend oeuvre en zij in Mali tot de absolute top behoort, heeft zij in het westen eigenlijk nooit echt de status gehaald die bij haar vocale capaciteiten hoort. Hier in Nederland althans werd zij overveugeld door gelijkgestemde zangeressen als Oumou Sangaré en, in een later stadium, Fatoumata Diawara.
Na een lange stilte, de heruitgaves niet meegerekend, brengt Nahawa Doumbia met Kanawa weer eens nieuw werk uit. Met nog steeds in de gelederen haar inmiddels ex-man N'Gou Bagayoko, die er in 1981 ook al bij was. Deze plaat maakt duidelijk dat van de genoemde zangeressen Nahawa Doumbia degene is die muzikaal gezien het dichtst bij haar roots is gebleven. Haar volle stem leidt de weg, de muziek is open en luchtig. In en uit elkaar raderende melodielijntjes op gitaar, ngoni en/of kamala ngoni dartelen speels om elkaar heen op immer rollende ritmes die nu eens weldadig wiegen dan weer sierlijk de boel voortstuwen
Zoals het een griot betaamt stopt Nahawa Doumbia haar teksten vol met levenslessen, lofuitingen en eerbetuigingen. Hoeders van Fort Europa zullen blij zijn met haar invalshoek, want in het titelnummer roept zij haar landgenoten op om in eigen land te blijven, daar werk te zoeken en gezamenlijk de situatie op te lossen in plaats van de gevreesde oversteek te maken.
Op Kanawa laat Nahawa Doumbia horen nog niets aan kwaliteit te hebben ingeboet. Nog steeds die volle, krachtige stem. Nog steeds die zelfverzekerde frasering. En nog steeds die elegante en wulpse maar tegelijkertijd ook subtiele en strakke muzikale inbedding van de hand van N'Gou Bagayoko. Het was het wachten waard. (Francis de Souza)

«« terug naar overzicht